Arvostelu: Control-hittipelin The Foundation -lisäosa viihdyttää, mutta Jesse Fadenin aikaisemman seikkailun tasolle se ei yllä

26.03.2020 20:10 | Ilari Hauhia

Remedy julkaisi tänään PC:lle ja PlayStation 4:lle Controlin ensimmäisen tarinavetoisen laajennoksen, The Foundationin. The Bureaun alle maanalaisiin luoliin sijoittuva lisäosa viihdyttää kyllä, mutta aivan alkuperäisen seikkailun tasolle se ei yllä.


Julkaisu: 26.3.2020
Studio: Remedy
Julkaisija: 505 Games
Saatavilla: PC (Windows, testattu), PlayStation 4 & Xbox One
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: Noin 5 tuntia


The Foundation alkaa siitä, mihin alkuperäinen Control jäi. Näin ollen peruspeli täytyy läpäistä, ennen kuin lisäosaa pääsee pelaamaan. Tuleva teksti sisältää myös joitain Control-peruspeliä sekä The Foundationin alkua koskevia juonipaljastuksia, joten lukeminen kannattaa lopettaa tähän, jos läpipeluu on edelleen kesken tai lisäosan juonesta ei halua tietää yhtikäs mitään etukäteen.

Controlin lopussa uudeksi Directoriksi nimetty Jesse Faden saa The Foundationin alussa tehtävän lähteä selvittämään, mitä kadonneelle Marshallille oikein tapahtui. Viimeisen tiedon mukaan Marshall lähti tutkimaan Mainteinance-alueelta kuulunutta outoa ääntä, mutta ei koskaan palannut.

Mainteinance-alueelta löytyykin valtava kivimonumentti, joka osoittautuu oveksi The Bureaun perustuksina toimiviin maanalaisiin kiviluoliin, joiden seiniä koristavat erikoiset kristallit. Lisäksi pelaaja saa huomata, että maanalaiset The Hiss -vastukset ovat erittäin ärhäköitä. The Hiss on saanut käyttöönsä hakut, joiden avulla vastukset tekevät pelaajaan huomattavan paljon vahinkoa.

Edellä mainituilla kristalleilla on The Foundationin tarinan ja pelimekaniikkojen kannalta suuri merkitys. Pelaajalle tarjotaan alussa mahdollisuus valita kokonaan uusi Shape-kyky, jolla voi kasvattaa tai rikkoa kyseisiä kristallipaasia tietyissä paikoissa. Toisena vaihtoehtona pelaaja voi valita aseen, jonka avulla kristallipaasia voi tuhota. Tehdyllä valinnalla on vaikutusta lisäosan kulkuun.

The Foundationiin on – Controlin peruspelin tavoin – piilotettu paljon erilaisia salaisuuksia ja sivutehtäviä. Lisäosasta nauttiakseen ei kannatakkaan rynniä aina suoraan seuraavaan päätehtävään, vaan katsella välillä ympärilleen ja tutkia paikkoja.

Lisäosan heikkoutena itseään toistavat maanalaiset luolat eivät kuitenkaan tunnu ainakaan allekirjoittaneen mielestä yhtä kiinnostavilta tutkittavilta kuin Controlin peruspelin jatkuvasti muuttuva ja uusia yllätyksiä tarjoava virastotalo. Myös The Foundationin korkea vaikeustaso yllättää helposti varomattoman pelaajan. Vaikka lähdin pelaamaan lisäosaa lähes loppuunsa asti parannelluilla aseilla ja kyvyillä, antoivat jo pelkät luolastossa vastaan rynnivivät perusviholliset merkittävän vastuksen.

Korkea vaikeustaso ei tietenkään varsinaisesti haittaa ja monet pelaajat, kuten minä itse, nauttivat haastavista kamppailuista. Controlin ratkaisu, jossa peli jatkuu kuoleman jälkeen aina edelliseltä control pointilta, sopii kuitenkin kehnosti yhteen sellaisten taisteluiden kanssa, joita täytyy helposti yrittää useita kertoja. Varsinkin eräs The Foundationin alkupuolella vastaan tuleva pomotaistelu aiheutti pahaa turhautumista, sillä kuoleman jälkeen lähimmältä control pointilta täytyy tarpoa varsin pitkä matka, jotta kamppailua voi yrittää uudelleen.

Tarinan puolesta noin neljästä viiteen tuntia kestävä The Foundation tarjoaa pari kiinnostavaa käännettä ja se täydentää pääpeliä kohtuullisen hyvin. Lisäksi Controlin maailmasta saa tietää lisää, jos keräilee ja lukee maailmaan ripoteltuja viestejä.

Vaikka The Foundationissa ei ole parin turhauttavan taistelun ja jossain määrin itseään toistavan ympäristön lisäksi mitään varsinaista vikaa, on se silti hienoinen pettymys alkuperäisen Controlin jälkeen. Ei siksi, että The Foundation olisi huono, vaan koska viidellä tähdellä palkittu pääpeli oli niin loistava, eikä lisäosa ei yllä aivan yhtä korkealle tasolle.

Lisäksi on pakko todeta, että Remedy näyttää The Foundationin kanssa pahasti keskisormea Xbox Onella pelaaville faneille. Siinä missä The Foundation ilmestyi tänään PC:lle ja PlayStation 4:lle, joutuvat Xbox One -pelaajat odottamaan seikkailua aina heinäkuun 25. päivään saakka. Vaikkapa parin viikon ylimääräiselle odottelulle voisi vielä keksiä perusteita, mutta kolmen kuukauden odottelu on jo aivan liikaa.

Kaikesta huolimatta The Foundation kannattaa pelata läpi, nyt tai kolmen kuukauden päästä, mikäli alkuperäinen Control miellytti. Kokemuksen perusteella odotukset myös tulevaa toista lisäosaa, Awea, kohtaan ovat edelleen korkealla.

THE FOUNDATION (CONTROL DLC)

”Maanalaisiin luoliin sijoittuva The Foundation ei yllä alkuperäisen Controlin tasolle, mutta se on silti pelaamisen arvoinen kokonaisuus.”