Arvostelu: Kiinnostava pelimaailma ei riitä pelastamaan SystemShockista ammentavaa P.A.M.E.L.A:a

10.07.2020 12:00 | Ilari Hauhia

Selviytymiskauhua tarjoava P.A.M.E.L.A tarjoaa kiinnostavan pelimaailman ja tarinan, mutta ikävä kyllä bugit ja kehno kamppailu tekevät niistä nauttimisesta hankalaa.


Julkaisupäivä: 18.6.2020
Studio: NVYVE Studios
Julkaisija: NVYVE Studios
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 8 tuntia


J

o kauan Early Access -pelinä kehitetty ja nyt virallisesti julkaistu P.A.M.E.L.A sijoittuu dystopiseen tulevaisuuteen, jossa ihmiskunta on käyttänyt maapallon resurssit lähes loppuun. Nykyisin ihmiset asuvatkin meressä kelluvissa futuristisissa arkeissa, jolla ihmisten elämää kontrolloidaan tarkasti P.A.M.E.L.A-nimisen futuristisen tekoälyn avulla.

Aluksi asiat rullaavat utopistisellä Eden-arkilla mukavasti, mutta lopulta mystinen sairaus levisi Edenissä ja tartutti lähes kaikki arkilla asuvat ihmiset, muuttaen heidät hulluiksi zombeiksi. Pelaaja ottaa Sleeperin roolin, joka herätetään pitkästä unesta korjaamaan tilannetta.

P.A.M.E.L.A:n lähtökohdat ovat kiinnostavat ja se uhkuu SystemShock- ja BioShock-tyylistä tunnelmaa. Pelin maailmaan on panostettu huomattavasti. Avoimeen pelimaailmaan on ripoteltu erilaisia tehtäviä, mutta halutessaan pelaaja voi mennä vapaasti melkein mihin tahansa.

Maailmasta löytyy paljon yksityiskohtia, kuten kirjoja, jotka taustoittavat mysteeriä pala palalta hienolla tavalla. Seikkaileva pelaaja voi etsiä Edenistä myös aseita ja muita varusteita, joista on huomattavasti hyöytyä seikkailun edetessä. Ikävä kyllä P.A.M.E.L.A:n kehno inventaariosysteemi tekee keräilystä välillä varsin tuskaista. Lisävarusteita voi luoda myös craftaamalla.

Pohjimmiltaan P.A.M.E.L.A on selviytymiskauhua tarjoava roguelike-peli, jossa jokainen kuolema johtaa pysyvään kuolemaan. Kuoleman koittaessa pelaaja menettää kaikki varusteensa, mutta osa kokemuspisteistä säilyy uudelle pelikerralle.

Pysyvä kuolema on kylläkin käännettävissä pois päältä asetuksista, mutta siitä huolimatta P.A.M.E.L.A ei ole todellakaan mikään aloittelijaystävällinen peli.

Ensinnäkin yksi P.A.M.E.L.A:n kehnoimmista puolista on sen tarjoama kamppailu. Aseet ja erityisesti luodit ovat harvassa, joten suuri osa zombeja vastaan käytävistä taisteluistaa käydään paljain käsin. Taistelu on hyvin kankeaa ja sen vuoksi esimerkiksi nyrkillä on helppo hutaista vahingossa ohi kohteesta.

Myöskään vihollisten tekoäly ei tee taistelusta nautinnollista. Välillä pelaajan kimppuun voi hyökätä kokonainen zombilauma, joka johtaa nopeasti hyvin epäreilulta tuntuvaan kuolemaan, joka harmittaa erityisesti permadeath-asetuksen ollessa päällä. Toisaalta välillä tekoäly on aivan sekaisin ja zombit voivat juosta vaikkapa nurkkaan pelaajaa pakoon tai jumittua kiinni esteisiin. Vihollisia on myös aivan liian helppo vältellä hiippailemalla, joka tekee kamppailusta ylipäätään turhalta tuntuvan vaihtoehdon.

Aloittelijoita karkottaa myös P.A.M.E.L.A:n kehnot opastukset. Ohjetekstejä on harvassa tai ei ollenkaan ja pelaajan täytyy itse keksiä, miten monet eri asiat ja pelimekaniikat toimivat.

Kokemusta hiertävät myös P.A.M.E.L.A:n useat tekniset ongelmat. Sekoilevan tekoälyn lisäksi peli kaatuilee herkästi ja se on optimoitu niin kehnosti, ettei se pyöri kunnolla edes tehokkaalla pelikoneella. Lisäksi pelissä on paljon graafisia ja pelimekaniikkoihin liittyviä pienempiä bugeja.

Mikäli P.A.M.E.L.A olisi edelleen aikaisessa Early Access -vaiheessa, voisi useita ongelmia katsoa läpi sormien. Virallisesti julkaistussa pelissä merkittävät tekniset ongelmat sekä kehno kamppailu tekevät kuitenkin kokemuksesta niin kehnon, etteivät hyvä tarina ja kiinnostava pelimaailma riitä pelastamaan kokemusta.

Jos tulevat päivitykset kuitenkin korjaavat nykyiset ongelmat, voisi P.A.M.E.L.A:n arvosana olla tulevaisuudessa huomattavasti korkeampi.

P.A.M.E.L.A

”Tekniset ongelmat ja kehno kamppailu pilaavat muuten potentiaalisen kauhuseikkailun.”