Uusimmat

Arvostelu Monster Truck Championship voisi olla hyvä peli, jos monsteriautot eivät toimisi kuin naapurin mummon Renault Twingo

26.10.2020 13:34 Ilari Hauhia

Monster Truck Championship voisi olla jopa varsin hyvä rallipeli, jos monsteriautot eivät tuntuisi niin voimattomilta. Kun tuhansia kiloja painavien ja ainakin paperilla järjettömän tehoisilla moottoreilla varustettujen monsteriautojen ajokokemus vastaa lähinnä naapurin mummolta lainattua Renault Twingoa, ei pelikokemus ole kovin kaksinen. 


Julkaisupäivä: 15.10.2020
Studio: Teyon
Julkaisija: Nacon
Saatavilla: PlayStation 4 (testattu), PC (Windows) & Xbox One
Pelaajia: 1 
Ikäraja: 3 
Peliä pelattu arvostelua varten: noin kahdeksan tuntia


Monsteriautot olivat minulle pienenä poikana varsinainen pakkomielle. Huoneeni seinille oli teipattu muun muassa El Toro Locon ja Grave Diggerin kuvi,a ja omistin varsin kattavan monsteriauto-pikkuautojen kokoelman, josta olin hyvin ylpeä. Siitä lähtien olen odottanut hyvää peliä, jonka parissa monsteriautoilla pääsisi kaahailemaan, mutta ikävä kyllä tähän päivään mennessä monsteriautopelien taso on vaihdellut keskinkertaisesta aivan kamalaan.

Siksi innostuin, kun kuulin Teyonin kehittämästä uudesta Monster Truck Championshipista. Kenties monteriautot saisivat vihdoin ansaitsemansa laatuisen pelin, jossa tajuttomilla hevosvoimilla varustetuilla ja synkkää mustaa savua pakoputkistaan syöksevillä autoilla pääsisi kylvämään tuhoa?

No, kyllä ja ei.

Monster Truck Championship ei ole huonoin mahdollinen ajopeli, mutta ikävä kyllä mistään mestariteoksesta ei ole edelleenkään kyse.

Monster Truck Championship tarjoaa sekä kisailua että vapaampaa meuhkaamista areenalla.

Freestyle- ja destruction -pelimuodoissa monsteriautoilla kaasutellaan areenalla ja laitetaan paikkoja remonttiin. Pisteitä saa tempuista sekä areenalle aseteltujen esteiden, kuten autonromujen, tuhoamisesta. Kisaaminen onnistuu puolestaan onnistuu sekä lyhyiden kiihdytyskisojen että pidempien rallien muodossa.

Sekä vapaata möyrimistä että rallia vaivaa kuitenkin sama ongelma.

Monster Truck Championshipissa monsteriautojen ajotuntuma on todella kehno. Sen sijaan, että pelaaja saisi tuntea hyppysissään hurjan kaikki esteet ylittävillä pyörillä ja loputtomalla voimalla varustetun monsteriauton, jolla kiipeäisi vaikka puuhun, tuntuu auto lähinnä naapurin mummon Renault Twingolta.

Monsteriautoissa ei ole lainkaan voiman tai painon tuntua. Sen sijaan että monsteriautot murskaisivat kaiken tieltään, monsteriauto tuntuu pahimmillaan leijuvan maanpinnalla ja liitävän esteiden ylitse. Varsinkin temppuja tehdessä huomaa, ettei monsteriautojen ohjauksessa ole oikein tuntoa eikä ohjaaminen ole muutenkaan kovin tarkkaa.

Fysiikkamoottori temppuilee silloin tällöin ja välillä monsteriauto jää jumiin naurettavan pieniinkin esteisiin.

Kisojen puolella lisäharmia tuottaa se, että Monster Truck Championshipissa muita autoja ohjaava tekoäly on aika kehno, eikä ajaminen tietokonetta vastaan ole kovin viihdyttävää. Tekoäly voi ajaa ulos radalta suorallakin pätkällä ja tekoäly tuntuu kolaroivan pelaajan kanssa hyvin usein, mikä pilaa helposti myös pelaajan oman kisan.

Muutenkin sisältöä on 40 euron hintaiseksi peliksi harmillisen vähän.

Uratilassa omaa autoa voi päivittää ja autoa pyörittävälle joukkueelle voi hankkia esimerkiksi sponsoreita, mutta kokemus tuntuu pinnalliselta. Erilaisia ratoja on loppuviimeksi varsin vähän ja ne muistuttavat paljolti toisiaan. Graafisesti peli sentään näyttää hyvältä ja mahdollisuudet autojen ulkoiseen kustomointiin ovat kiitettävän laajat.

Vaikka Monster Truck Championship ei onnistunut tekemään tälläkään kertaa kunniaa monsteriautoille toivotulla tavalla, ei se ole kokonaisuudessaan varsinaisesti huono peli – aivan kuten Renault Twingokaan ei ole varsinaisesti huono auto. Jos pelin (tai Twingon) onnistuu löytämään alelaarista ja ohjauksen tunnottomuutta osaa katsoa läpi sormien, voi siitä saada hyvinkin viihdettä ainakin muutamaksi illaksi.

MONSTER TRUCK CHAMPIONSHIP

”Monster Truck Championshipissa monsteriautojen ohjauksen tunnottomuus pilaa ajokokemuksen.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat