Uusimmat

Arvostelu: The Silver Case on japanilainen klassikko, jota pelataan Suomessa vasta nyt

21.07.2017 12:19 Matti Leinonen

The Silver Case on eräänlainen aikamatka. Peli on japanilaisen pelisuunnittelija Suda51:n varhainen mestariteos, japanilaistyylinen visual novel -seikkailu, jota ei nähty pitkään aikaan nousevan auringon saaren ulkopuolella. Nyt tämä lännessä tuntematon klassikko on saapunut myös PlayStation 4:lle.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Grasshopper Manufacture / Julkaisija: Reef Entertainment / NIS America / Saatavilla: Mac, PC, PlayStation 1 & PlayStation 4 / Testattu: PlayStation 4 / Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, 4 Gt muistia, 7 Gt levytilaa / Pelaajia: 1 / Ikäraja: 16


Aivan alkujaan The Silver Case julkaistiin jo vuonna 1999, jolloin se oli yhä tänään porskuttavan Grasshopper Manufacture -studion ensimmäinen peli. Goichi Sudalle – eli Suda51:lle – The Silver Case oli myös ensimmäinen täysin omalla vastuulla ja riskillä käsikirjoitettu ja ohjattu peli, joskin herralla oli jo kokemusta kirjoittajana ja ohjaajana viidestä aiemmasta kaupallisesti julkaistusta pelistä. Alkuvuosien seikkailupainotteisen kulman jälkeen Suda51 löysi Grasshopperille leimaisen ja tunnetun tyylin astetta vinksahtaneempien ja hermuisten toimintapelien luojana.

Killer7, No More Heroes, Shadows of the Damned, Lollipop Chainsaw ja Killer is Dead ovat Sudan lännessä tunnetuimpia teoksia, mutta japanilaisemmasta tuotannosta löytyy kasapäin outoja, meille tuntemattomia teoksia.

Nyt The Silver Case on saatu länkkäripelaajien käsiin sekä tietokone- että konsoliversioina – ja mekin pääsemme maistelemaan tätä outoa kulttipeliä, joka nauttii melkoista mainetta japanipelifanien keskuudessa.

THE SILVER CASE

Japanilainen murhamysteeri

The Silver Casen tapahtumat sijoittuvat vuoden 1999 Japaniin. Pelaaja heitetään murhaosastolle, jonka seuraava tehtävä on pahamaineisen sarjamurhaajan jäljittäminen ja kiinniotto. Ensimmäinen kiinniottoyritys meneekin reippaasti reisille, ja siitähän se riemu ja seikkailun haaste sitten repeävätkin.

Peli on jaettu kahteen erilliseen skenaarioon, joista ensimmäisessä ohjataan murhatutkijaa, toisessa taasen tapahtumien taustoja selvittelevää lehtimiestä.

Vaikka The Silver Case mielletään seikkailupeliksi, on valinnanvapaus melko rajallista.

Dialogien aikana ei voi vaikuttaa hahmojen sanomisiin ja tekemisiin, ja mykkäkoulua pitävä päähahmokin jää hieman vieraaksi. Liikkuvuutta on rajoitettu lyömällä hahmo kiskoille, joissa voi itse kääntyillä ja ohjata hahmoa kohti seuraavaa paikkaa nuolinäppäimillä. Eksymään ei siis juuri pääse, vaan ruudulla näkyvät ikonit, merkit sun muut kertovat avuliaasti missä seuraava kiinnostuksen kohde on.

Vaaka kallistuu siis reilulla kädellä kohti visuaalista romaania. Dialogia ja välivideota riittää. Kun ensin ohjailee hahmoa parin minuutin ajan ympäri toimistoa, niin tästä palkitaan muutaman minuutin juttutuokiolla, jonka jälkeen taas verrytellään mykkää sankaria seuraavaa dialogirypästä odotellessa. Pahimmillaan meno on muutaman askeleen välein toistuvaa parin minuutin pakinointia, joka käy pahimmillaan hyvinkin ärsyttäväksi, kun pelaaja yrittää päästä eteenpäin ja joutuu kuuntelemaan sivuhenkilöiden juoruilua.

Graafinen tyyli on omanlaatuista. Keskellä ruutua näkyy pelialue, jota kehystävät erilaiset pyörivät kuviot ja käkkyrät. Dialogien aikana ruudulle puskee puhuvan hahmon muotokuva, tosin ääninäyttelyä ei ole laisinkaan. Taustalla raikaa kevyt poppi, jonka sekaan miksataan satunnaiset ääniefektit.

THE SILVER CASE

Tarinaa, ei seikkailua tai toimintaa

The Silver Case on monella tapaa erikoinen peli. Pääosiltaan se on vahvan japanilainen visuaalinen romaani tai lontoonkielellä visual novel, jossa kävellään silloin tällöin siellä täällä. Siihen ei kannata koskea pitkällä tikullakaan, jos haussa on klassisempi seikkailupeli, jossa tongitaan paikkoja mullin mallin ja myllätään inventaariota. Mutta jos iltojensa ratoksi kaipaa kiinnostavaa etsivätarinaa runsaalla dialogilla, jota on höystetty myös jonkinasteisella itse puuhastelulla, niin The Silver Casea uskaltaa suositella lämpimästi.

The Silver Case huokuu myös huokuu Suda51:n myöhemmissäkin peleissä nähtyä tyyliä, jonka ansiosta herra studioineen on noussut vahvaksi kulttisuosikiksi. Ei mikään ihme, että Sudaa kutsutaan japanilaiseksi punkkarikehittäjäksi, joka pyrkii rikkomaan totuttuja kaavoja ja genrejä.

 

THE SILVER CASE

”Japanilainen sarjamurhaajamysteeri on yhtaikaa lumoava että ärsyttävä seikkailukokemus.”