Uusimmat

Makai Kingdom: Chronicles of the Sacred Tome (PS2)

27.02.2006 00:00 Tero Lehtiniemi

Nippon Ichi Softwaren taktisten roolipelien sarja on edennyt jo neljänteen osaansa. Sarja ei ole mainittavasti uudistunut matkan varrella, mutta omalaatuinen ja kiero huumori sekä toimiva pelimekaniikka ovat silti kelvanneet pelaajille yhä uudestaan ja uudestaan.

Ihan helpolla eivät NIS:n käsikirjoittajat pelaajaa päästä Makai Kingdomissakaan. Pelaaja on alamaailman mahtava lordi Zetta, joka erehtyy suutuspäissään polttamaan astetta liian kovan kirjan. Syntyneessä myräkässä Zettan koko valtakunta tuhoutuu, ja demoni joutuu sulauttamaan itsensä samaiseen opukseen säilyäkseen hengissä. Valtakunnattomaksi jäänyt yliherra ei ole uuteen olomuotoonsa järin tyytyväinen. Hän aloittaa muiden yliherrojen avustuksella valtakuntansa jälleenrakentamisen ja matkan kohti normaalimpaa ulkonäköä.

Vakavahenkisempään Phantom Braveen verrattuna Makai Kingdom on täyskäännös ja reilu harppaus humoristisempaan suuntaan. Pelin suurin vahvuus ovat ehdottomasti sen henkilöhahmot. Alamaailman muut yliherrat ovat toinen toistaan hullumpia persoonia, ja tehtävien välissä esitettävät välinäytökset naurattavat lähes poikkeuksetta.

Tavarasta se kaikki alkaa

NIS:n taktisten roolipelien perusidea on pelistä toiseen pysynyt samanlaisena, mutta niihin on aina sisältynyt pieniä eroja. Perusidea on kaikessa yksinkertaisuudessaan puhdistaa kartta toisensa jälkeen vihollisista. Hahmonluonti on kehitetty versio Phantom Bravessa nähdystä: hahmot luodaan kartoilta kerättävistä esineistä, jotka menestyksekkään taistelun jälkeen päätyvät Zettan linnaan hyötykäyttöön. Esineet vaikuttavat tulevan hahmon ominaisuuksiin, ja menetelmä antaakin paljon valinnanvaraa.

Tärkein eli taistelu itse toimii myös, eikä uudistuksia ole unohdettu tälläkään osa-alueella. Ehkä merkittävin uudistus on tyypillisen fantasia-asetelman laajentaminen. Nyt tarjolla on keskiaika-henkisten sotajoukkojen lisäksi myös nykyaikaista sotakalustoa, jonka avulla kartoilla liikkuminen vauhdittuu huomattavasti. Kartoille voi myös kutsua erilaisia rakennuksia, jotka sekä hyödyttävät taisteluun osallistuvia hahmoja että toimivat kätevinä reservissä olevien joukkojen säilytyspaikkoina.

Kulkuneuvot tulevatkin tarpeeseen, koska kentät voivat niihin piilotettujen laajennuksien myötä kasvaa isoiksikin. Kentät luodaan pääsääntöisesti satunnaisesti, ja ne sisältävät yleensä avainesineen tai -hahmon, jonka tuhoaminen avaa yhden kentän alussa piilossa olevista laajennuksista. Laajennukset ovat pääsääntöisesti vapaaehtoisia, mutta luonnollisesti niiden puhdistamisesta saatavat kokemuspiste- ja esinepalkinnot houkuttelevat.

Vaikka Makai Kingdom onkin taattua NIS-laatua huokuva paketti, silläkin on omat ongelmansa. Niistä tärkein on pelin tietty hengettömyys. Vaikka kyseessä on sarjan selkeästi laajin ja kunnianhimoisin peli, siinä ei ole aivan samanlaista ilmapiiriä kuin aiemmissa osissa. Omalta osaltaan tähän vaikuttaa kenttien muuttuminen satunnaisesti luoduiksi, sekä se, että pelin loistavista henkilöhahmoista päähenkilö Zetta on valitettavasti se vähiten kiinnostava.

Jos Nippon Ichin taktiset roolipelit ovat tuttuja, mutta eivät kyllästymiseen asti kaluttuja, Makai Kingdom on kaikesta huolimatta varsin turvallinen hankinta. Sarjaan tutustuminen kannattaa tosin aloittaa jostain muusta pelistä, esimerkiksi Disgaea: Hour of Darknessista. Lopuksi on vielä todettava, että viimeistään Disgaea 2:n myötä Nippon Ichiltä kaipaisi jo oikeasti jotain uutta. Neljä saman näköistä ja suurin piirtein samanlaista peliä on vain yksinkertaisesti liikaa.

Tekijä: Nippon Ichi Software
Julkaisija: Koei
Testattu: PlayStation 2
Saatavilla: PlayStation 2
Pelaajia: –
Pelin kotisivu: nisamerica.com/games/MK