Tropico 3 (PC, Xbox 360)

11.01.2010 18:15 | Simon Elo | 239

Tropico on 3 on veikeä tapaus. Harvoin saa arvosteltavaksi banaanivaltiosimulaattoria, joka sijoittuu 1950-luvun kylmän sodan vuosiin. Tropicossa pelaaja on kaikkivaltias diktaattori, jonka täytyisi pitää Karibian saarivaltion talous kunnossa ja ihmiset tyytyväisinä. Helpommin sanottu kuin tehty.

Presidenttipeliä

Pelaaja voi astua uudelle uralleen valitsemalla hahmokseen jonkin todellisenkin johtajan, kuten vaikkapa Fidel Castron, Chen, Augusto Pinochetin tai Evitan. Hauskinta on silti luoda ihan ikioma pikku diktaattori. Minun veikkosellani on kevyt lierihattu, muhkea sikari ja täydellisen tyylitajuttomat kuteet. Diktaattorini on Harvardissa opiskellut matkailuun erikoistunut bisnespamppu ja kleptomaani naistenmies.

El Presidenten vahvuudet ja heikkoudet voi valita itse. Päätökset vaikuttavat eri kansanluokkien osoittamaan suosioon ja poliittisiin linjauksiin. Sosiaalisesti rajoittunut päämies ei ole paras mahdollinen linjapuheiden pitäjä ja kylmän sodan tyyliin alkoholismi on Neuvostoliiton suosiossa. Valmiisiin kaavoihin ei kuitenkaan tarvitse kangistua, vaan pelaaja päättää itse millaista politiikkaa harjoittaa.

Hauskasti pelaajan ohjaama diktaattori voi myös vierailla valtakunnan eri kohteissa. Silloin diktaattori voi antaa sotilaalle ansiomitalin, nostaa tehtaan tuottavuutta tai pitää inspiroivan palopuheen.

Suurvaltojen armoilla

Yksikään diktaattori ei voi johtaa kansaa ilman vahvaa väkivaltakoneistoa – toimiva armeija ja salainen poliisi ovat avainasemassa, kun diktaattori varmistaa valtansa jatkuvuuden. Kenraalikunta on pidettävä tyytyväisenä tai muutoin edessä on sotilasvallankaappaus.

Hyvät suhteet on oltava myös kylmän sodan valtapelureihin Yhdysvaltoihin ja Neuvostoliittoon. Muhkean palkkapussin saa vuokraamalla osan alueestaan ydinkoetta varten, mutta se ei ole yhteiskunnan viherpiipertäjien mieleen. Tehokkain tapa muuttaa kansalaisten mielipiteitä ja toimintaa on lakien ja säädöksien asettaminen. Sotilaallinen poikkeustila on rankimmasta päästä. Pienemmillä tempuilla kuten veronalennuksilla ja koulutusohjelmilla pääsee jo pitkälle.

Useiden maailman maiden tapaan demokratia on Tropicossa usein vain näennäistä. Kansanäänestyksen tulosta voi yrittää peukaloida, mutta se voi Iranin tapaan kalahtaa omaan nilkkaan, kun vihaiset kansalaiset ryntäävät kadulle. Rehellisiin vaalikeinoihin kuuluvat esimerkiksi uskonnollisten ihmisten miellyttäminen lupaamalla lisää kirkkoja ja kommunistien liehittely lisäämällä julkista terveydenhuoltoa. Ammattilainen pitää järisyttävän vaalipuheen, jolla saa puolelleen liikkuvat äänestäjät.

Hiljaa hyvä tulee

Aika etenee Tropicossa varsin verkkaisesta, mutta onneksi vauhtia voi nopeuttaa tarpeen mukaan. Toisaalta mikromanagerointi ja teiden vetäminen vaativat välillä pidempää suunnittelua ja ajattelua. Teiden rakentaminen on paikoin hankalaa koska systeemi on kranttu tien edessä olevista esteistä.

Saaren hallitsemista vaikeuttaa kansalaisten ja yhteiskunnan tilastojen piilottaminen useiden eri valikoiden taakse. Niitä ei yksinkertaisesti jaksaisi selata uudestaan ja uudestaan. Jatkuvasti käytössä oleva budjettitaulukko olisi ainakin pitänyt saada yhden napin taakse.

Viidentoista tehtävän eli saaren mittaisessa kampanjassa riittää koluttavaa. Jokaisella saarella on oma haasteensa, jotka ovat joskus yllättävän hankalia. Ne myös tuovat hyvää vaihtelua eikä kahta samanlaista kaupunkia synny.

Ulkoasu on strategiapeliksi yllättävän nättiä ja kirkas Karibian luonto tuntuu virkistävältä kylmän pohjolan pimeydessä. Taustalla pauhaa mainiota latinomusiikkia ja radiokanavalla pauhaava DJ Juanito hauska veikko, mutta molemmat alkavat toistamaan itseään ja menettävät pian uutuudenviehätyksensä.

Poliittisena rakentelusimulaattorina Tropico 3 on raikas tuulahdus Xbox 360:n räiskintöhin painottuvaan pelivalikoimaan. Se nousee Civilization: Revolutionin rinnalle konsolin harvalukuisten laadukkaiden strategiapelien sarjaan.

Jokaisessa meissä asuu pieni diktaattori. Koska demokratia on juurrutettu päähämme niin että se ei lähde kulumallakaan, toiseksi paras vaihtoehto on laittaa Tropico 3 konsoliin ja kokeilla miten oma visio yhteiskunnasta toimii käytännössä.

 

Tekijä: Haemimont
Julkaisija: Kalypso Media
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.tropico3.com
Simon Elo

 

Lue myös

A Boy and His Blob (Wii)

Bayonetta (PS3, Xbox 360)

League of Legends (PC)

Painkiller Resurrection (PC)

Runes of Magic (PC)

Saw (PC, PS3, Xbox 360)

Star Trek Online -ennakko (PC)

Wipeout HD Fury (PS3)

 

Keskustelu

Tuo on kyllä sellainen peli, että se pullo siinä pöydällä auttaa luomaan sitä tunnelmaa. Hetken mielijohteet ja ”kunnon rommihuuruiset” päätökset on omiaan tässä pelissä :D

Hauskinta tätä on juuri pelata kun ei ns. ota tuota ihan suunnitelmallisesti (ainakaan liikaa). Paljon hauskempaa kohdata ongelmia ja reagoida niihin kun niiden estäminen.

Hyvä peli ainakin PClle tosin jos on alkoholin käyttäjä ni kannattaa varata se rommipullo viereen meinaan semmoset on aina fiilikset :D

Grafiikatkin on silmiä hivelevät joten ei valittamista. Ainoastaan enemmän eri rakennuksia ni täydellistä

Jepu, mukava peli ja vähän erilaista tarjontaa, joten tuli ostettua. Marketplacen demo on aika jännä, sitä voi nimittäin pelata tuntikausia eikä mitään sellscreenejä tms. pompi esiin. En edes pelannut demoa läpi kun kahden ekan saarenkin kanssa meni jo aikansa, mutta tallentaa ei luonnollisesti voinut. Demo kyllä näyttää ihan hyvin minkälainen fulli on.

@5
Näin. Sen kun rakentaa niin rahaongelmat kaikkoaa maagisesti. Kerran pelasin ja siihen se jäikin.

Ah, Tropico. Tyydytä mellakoivat nuoret rakentamalla korkeakouluja, mutta sen jälkeen romuta opetusbudjetti. Palaavat kiltisti oikeamielisen johtajansa tehtaisiin vaarallisen itsenäisen ajattelun sijaan.
Ja sitten niitä patsaita, kiitos.

Oppress the people, send the army to quell uprisings, build statues with your whole budget to commemorate!

itse pelannut pc:llä tätä ja kyll on ainakin kokeilemisen arvonen mikäli tykkää kaupunki simuista…

”Toiseksi paras vaihtoehto on laittaa Tropico 3 konsoliin ja kokeilla miten oma visio yhteiskunnasta toimii käytännössä.”

Näääääh, PC:llä tällasia pelataan.

Muropaketin uusimmat