Uusimmat

Haastattelu Marvel’s Spider-Man 2:n ohjaaja Ryan Smith: ”Symbiootti-isku on suosikkini uudessa Spider-Man- pelissä”

19.10.2023 21:00 Joonas Pikkarainen
Marvel's Spider-Man 2:n ohjaaja Ryan Smith

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

”Marvel’s Spider-Man 2:n kohdalla meillä oli mahdollisuus mennä pahisten osalta aavistuksen hirviömäisempään suuntaan, kohti isompaa ja pahempaa”, kertoi Muropaketille odotetun supersankaripelin ohjaaja Ryan Smith.

PlayStation 5:n loppuvuoden odotetuimpiin nimikkeisiin lukeutuva Marvel’s Spider-Man 2 on tällä viikolla pelaajien käsissä. Muropaketti pääsi syyskuun alussa testaamaan Peter Parkerin ja Miles Moralesin uusia seikkailuja ennakkoon, minkä lisäksi paikalla olleen toimittajan haaviin päätyi myös Ryan Smith, joka ohjasi pelin yhdessä Bryan Intiharin kanssa.

Kysyimme pelin ohjaajalta muun muassa tämän lempihetkiä Marvel’s Spider-Man 2:n kehityksessä, kuinka Insomniac valitsee sopivat hahmot peleihinsä sekä mikä hänen mielestään tekee avoimesta maailmasta erinomaisen.

Marvel's Spider-Man 2

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Olen tämän kysymyksen suhteen pari peliä myöhässä, mutta miten Marvel’s Spider-Man -pelisarja sai alkunsa?

”Se oli erinomainen mahdollisuus meille yhdistää Insomniacin ydinosaaminen, kuten sulava liikehdintä ja luovat välineet, monien rakastamaan Hämähäkkimieheen. Aloitimme työskentelyn sarjan parissa jo lähes kymmenen vuotta sitten, joten tämä on ollut loistava matka luomiemme hahmojen ja näiden ympärille rakennettujen mekaniikkojen kanssa.”

Millä tavalla lähestytte jatko-osien kehitystä? Mitkä ovat ensimmäiset asiat, joihin kiinnitätte huomion?

”Mielestäni lähestymme tätä kahdesta eri näkökulmasta. Mietimme ensinnäkin, mitä uusia asioita haluamme tuoda peliin ja minkälaisen tarinan haluamme kertoa. Tätä peliä varten meillä oli kaksi Hämähäkkimiestä käytettävänä, Miles Morales ja Peter Parker, jotka ovat molemmat todella mielenkiintoisia hahmoja. Joten pohdimme, mitä pystyisimme tekemään sen kanssa, että meillä on kaksi päähenkilöä.

Jatko-osa perustuu pitkälti näiden ydinpilareiden ympärille: kaksi pelattavaa Hämähäkkimiestä, avoin maailma tutkittavaksi sekä näiden elementtien parantaminen. Halusimme myös kehittää pelisarjan ydinmekaniikkoja matkaamisen ja taistelun osalta eteenpäin uusilla tavoilla.

Tarkastelemme näiden kautta, millaisia mahdollisuuksia meillä on käytettävänä. Haluamme samalla kuitenkin varmistaa, että fanien tuntemat hahmot ovat edelleen läsnä. Emme halua hukata hahmojen akrobaattista taistelua tai taisteluiden tuntumaa, jotka on tullut pelisarjan aiemmista osista monille tutuksi. Olemme ylpeitä aiemmista peleistä ja ne on otettu hyvin vastaan, joten halusimme rakentaa sitä pidemmälle ja huolehtia, että mukana on pelaajien rakastamia asioita.”

Marvel's Spider-Man 2

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Kuinka paljon pelaajien antama palaute vaikuttaa jatko-osan kehitykseen?

”Pelien välillä emme juurikaan keskity pelaajien palautteeseen, joskin kuuntelemme näitä silti tarkkaan. Marvel’s Spider-Man 2:n suhteen fokus oli enemmänkin PlayStation 5:n tehoissa ja siinä, kuinka pystyisimme hyödyntämään sitä nopeuden ja latauksen osalta entistä eeppisemmissä tehtävissä. Teemme kuitenkin kehityksen aikana useita pelaajatestejä, joiden avulla näemme, kuinka uudet mekaniikat otetaan vastaan. Joten kaikki palaute tältä osin vaikuttaa pelin kehitykseen, mutta mikään ei ole yksinään se muuttava tekijä.”

Marvelilla on tunnetusti olemassa tuhansia erilaisia tarinoita hahmoista. Koetteko näiden toimivan inspiraatioina, olevan uhkia tai välteltäviä asioita omaa tarinaa luodessanne?

”Marvel’s Spider-Man 2:ssa on meidän alkuperäinen tarinamme, mutta pyrimme pitämään hahmot uskollisina näiden DNA:lle. Meillä on loistava yhteistyö Marvelin kanssa ja tapaamme heidän väkeä koko ajan. He auttavat meitä ymmärtämään hahmojen olemuksen ja mielestäni myös kannustavat luomaan meidänlaisen näkemyksen hahmoista ja tarinoista. Esimerkiksi jatko-osassa nähtävä lentopuku oli meille todella siisti mahdollisuus. Olemme nähneet puvun eri medioissa, mutta saimme mahdollisuuden luoda niistä omanlaisen version, joka sopisi yhteen meidän aiempien pelimekaniikkojen kanssa.

Tarinan osalta haluamme pysyä uskollisina paitsi hahmojen alkuperäisille lähteille, mutta myös meidän omalle universumille. Meidän tarinassamme Peter Parker ja Miles Morales ovat olemassa samaan aikaan, millä on iso merkitys tarinankerronnassa.”

Marvel's Spider-Man 2

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Kuinka vapaat kädet teillä on muuttaa hahmojen tunnettuja taustoja, vai onko se edes asia, johon haluaisitte – tai tarkemmin fanit antaisivat edes – koskea?

”Hahmojen luonti on todella luonnollinen prosessi, jossa tarkastelemme mitkä asiat hahmossa inspiroivat meitä, miten hahmoa on käytetty muissa medioissa ja jälleen mikä hahmon DNA ylipäätään on. Jos meillä on ideoita jostain tietystä suunnasta, voimme vapaasti keskustella aiheesta Marvelin kanssa löytääksemme yhteisen sävelen.”

Marvel on tunnetusti luonut myös lukuisia eri hahmoja, joten miten valitsette, mitkä heistä sopivat parhaiten juuri teidän peliinne?

”Kaikilla on oma kokemus Hämähäkkimies-universumista ja mielipide siitä, kuka on sen tärkein tai siistein hahmo. Marvel’s Spider-Man 2:n kohdalla meillä oli mahdollisuus mennä pahisten osalta aavistuksen hirviömäisempään suuntaan, kohti isompaa ja pahempaa. Venom ja Lizard ovat tästä hyviä esimerkkejä. Mutta sama koskee myös Kravenia, joka käyttää teknologiaa hyödykseen, mutta on hahmona lisäksi hyvin intensiivinen ja tietyllä tapaa hirviömäinen.

Pelin ohjaajana pystyn myös hahmojen kautta tuomaan uudenlaisia kokemuksia pomotaisteluihin, vihollisryhmiin sekä käytössä oleviin kykyihin. Samoin Lizardin fyysisesti suurempi koko toi mielenkiintoisia haasteita ja mahdollisuuksia pelillisesti.”

Marvel's Spider-Man 2

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Mainitsit mielenkiintoiset pomotaistelut. Minua kiinnostaisi tietää, luodaanko nämä usein hahmo vai pelimekaniikka edellä?

”Mielestäni se riippuu vähän pomosta, mutta käytännössä teemme hieman molemmin päin. Tärkein tavoitteemme on kuitenkin kertoa erinomaisia tarinoita ja keksiä sitä kautta hahmojen väliset suhteet, mikä heitä ajaa eteenpäin ja miten se näkyy pelissä. Kukin projekti käynnistyy usein orgaanisena prosessina, jossa tarkastelemme kaikkia mahdollisia hahmoja sekä tarinalinjoja, joita voisimme käyttää. Lähdemme liikkeelle siis tarinasta ja yleiskuvasta, josta saavumme hiljalleen pienempiin yksityiskohtiin ja taisteluihin.”

Marvel’s Spider-Maneja on kehuttu näiden loistavasta avoimesta maailmasta. Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät tekijät hyvän avoimen maailman tekemiseksi?

”Etenkin Hämähäkkimiehen suhteen meillä on uniikki mahdollisuus hyödyntää hahmolle olennaista tapaa matkustaa. Joten se, kuinka pelaajat matkaavat maailmassa, on erityisesti meille tärkeässä roolissa. Jatko-osassa halusimme laajentaa näitä mahdollisuuksia pelaajalle. Mielestäni peleissä on tärkeää tehdä myös maailmasta elävä, ja puhumme usein Marvel’s Spider-Manin kaupungista yhtenä pelin hahmoista. Lisäksi jos maailma perustuu oikeaan lokaatioon, jonka ihmiset voivat tunnistaa, on tärkeä löytää ne elementit, jotka tekevät siitä tässä tapauksessa Marvelista tutun New Yorkin.

Haluamme siis maailmasta löytyvän tunnistettavat maamerkit ja kohteet. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla välttämättä täysin oikean maailman kopio, sillä meille se on nimenomaan Marvelin New York. Se on kuitenkin sellainen paikka, jonka pelaaja pystyy kuvittelevan sen olevan oikeasti ja jossa tutut kohteet sijaitsevat oikeilla paikoilla.

Halusimme lisäksi pitää huolen siitä, että kaikissa meidän sivutehtävissä on mukana tarinasisältöä. Näitä esitellään hieman eri keinoin sivutehtävästä riippuen, mutta ihmiset rakastavat saada lisätaustoitusta maailmasta ja hahmoista. Kun kerronnalliset elementit yhdistetään hahmon kehitykseen, sivutehtävät tarjoavat pelaajille tyydytyksen molemmilla tasoilla.”

Marvel's Spider-Man 2

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Olet työskennellyt Insomniacilla pitkään ja kehittänyt muun muassa Ratchet & Clank -pelejä. Onko tuosta pelisarjasta tuotu Marvel’s Spider-Maniin jotain elementtejä, josta pelaajat saattaisivat yllättyä?

”Ei suoranaisesti, mutta Marvel’s Spider-Man -pelin antavat mahdollisuuden hyödyntää tiimimme osaamista ja studiolle ominaisia kikkoja luovien ideoiden ja hauskojen välineiden suhteen. Opimme kuitenkin paljon Marvel’s Spider-Man: Miles Moralesin sekä Ratchet & Clank: Rift Apartin kehityksestä PlayStation 5:lle. Joten konsolin raudan hyödyntäminen teknologisesti sekä ohjaimen tärinäefektien laajemmat käyttömahdollisuudet näkyvät ehdottomasti Marvel’s Spider-Man 2:ssa.”

Insomniac Games on nykyään osa PlayStation Studiosia. Kuinka paljon teette yhteistyötä muiden PS-studioiden kanssa pelejä kehittäessä?

”Meillä on loistavat välit muiden Sony-studioiden kanssa. Me kehitimme Marvel’s Spider-Manin ennen kuin liityimme Sonyyn ja nyt Marvel’s Spider-Man 2:ta osana Sonya. Siirtymä on ollut huomaamaton ja en toisinaan edes muista näin tapahtuneen, sillä työskentelemme tiimin kanssa niin täydellisesti. Meillä on ollut kuitenkin paljon mielenkiintoisia tapaamisia muiden studioiden kanssa, joissa olemme jakaneet tietoja ja teknologiaa, mutta meillä on myös kokonainen oma studio, joka on keskittynyt Marvel’s Spider-Man 2:n kehitykseen.”

Mitkä ovat olleet henkilökohtaisesti sinun lempiasiat, joiden parissa olet päässyt työskentelemään Marvel’s Spider-Man 2:ssa?

”Kehityksen suhteen yksi lempiasioistani on nähdä, kuinka kaikki alkaa muodostua yhdeksi kokonaisuudeksi. Työskentelemme usein yksittäisen tehtävän parissa, ja kestää pitkän aikaa saada tarina tai edes yksittäinen kohtaus valmiiksi. Esimerkiksi näkemäsi Lizard-tehtävä on hyvä poikkileikkaus siitä, kuinka asiat toimivat erinomaisesti yhdessä; siinä on hieman tutkimista, hieman taustoitusta, todella eeppinen pomotaistelu sekä myös avoimen maailman toimintaa. Rakastan, kun onnistumme tavoittamaan nuo kohokohdat yhdessä tehtävässä.

Pelinkehityksessä tulee aina vaihe, jossa meillä on tarina kasassa ja koko maailma on tutkittavana, minkä jälkeen alamme vain hiomaan kokonaisuutta. Se on luultavasti lempihetkeni. Mutta pelissä on myös paljon pienempiä hetkiä, joista pidän. Esimerkiksi rakastan, kuinka symbiootti-isku saatiin toteutettua ja nautin joka kerta sitä käyttäessäni. Se ei suinkaan ole minun käsialaani, vaan saan kiittää siitä tiimiämme, animaattoreita ja teknologiaa. Mutta satun vain rakastamaan sitä liikettä ja se saa hymyn kasvoilleni joka ikinen kerta.”

Marvel's Spider-Man 2

Kuva: © Muropaketti / Joonas Pikkarainen

Marvel’s Spider-Man 2 julkaistaan PlayStation 5:lle perjantaina 20. lokakuuta. Muropaketin arvio pelistä on luettavissa täältä:

Arvostelu | Viiden tähden Marvel’s Spider-Man 2 on Hämis-fanin unelmapeli

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat