Uusimmat

PlayStation 3 osa 2: PlayStation Store

22.02.2007 15:18 Muropaketin toimitus

eDomen iskujoukko tutustui PlayStation 3 –konsoliin eri kanteilta ja taltioi kokemaansa niin videolle kuin muistiinpanoihin. Konsolin eri ominaisuuksiin tutustutaan nyt juttusarjassa, jonka eri osissa vilkaistaan laitteen erilaisia toimintoja havainnollistavan videon kera.

Juttusarjan toisessa osassa tutustutaan Sonyn verkkokauppaan, PlayStation Storeen.

Store haastaa Marketplacen

Erittäin iTunes-henkinen PlayStation Store on Sonyn vastine Microsoftin Xbox Live Marketplacelle. Sisällöllisesti erittäin samankaltaiset palvelut tarjoavat käyttäjille ilmaista ja maksullista sisältöä, joka voi liittyä itse PS3:een, peleihin tai erilaiseen viihteeseen .

Sonyn mukaan Storessa on vahvalti kyseessä lisäarvon jakaminen käyttäjille, joskin sille viritellään takuuvarmasti myös vakavampaa kaupallista hyötykäyttöä. Vaikka PS3:n pelipuoli pyörii hamassa tulevaisuudessakin pelikiekkojen ympärillä, niin ison kiintolevyn, internet-yhteyden ja verkkokaupan yhdistelmää aiotaan hyödyntää Live Arcaden tapaan myös pikkupelien myynnin ja lisäsisällön muodossa.

Lisäksi pelaajat voivat ostaa Storen kautta PSP:lle PlayStation 1 –pelejä, mukavaan 4,99 dollarin kappalehintaan. Sony on ollut tässä suhteessa varsin kiltti ja kuluttajaystävällinen, sillä verkkokaupasta ostetun PS1-pelin voi kopioida viidelle PSP:lle.

Sonyn veikkailujen mukaan Storen kautta tehdään tulevaisuudessa todennäköisesti myös elokuvien ja tv-sarjojen jakelua.

Eurooppalaisille pleikkaristeille julkaistaan oma eurokauppa, jossa pisnestä tehdään tutuilla eurorahoilla, ei taaloilla, krediiteillä tai pisteillä. Luottokortti on tarpeen alkuvaiheessa, mutta käyttäjille tullaan todennäköisesti myymään raaputuskortteja, joita voi ostaa pelikaupoista.

Entä millaista pelisälää Storesta voi ostaa? Sitä tuttua. Lisäromppeita peleihin. Asuja hahmoille. Uusia esineitä. Ilmaisherkkujakin saa. Ilmaisen ja maksullisen lisäherkun suhteesta sonyläiset eivät kuitenkaan osanneet vielä sanoa mitään.

Ja sitten tietysti – SingStore. Oma kauppaosio SingStar-laulelijoille, jossa on valittavissa kasapäin sekä yksittäisiä että teemoittain järjesteltyjä biisejä. Ja tietysti SingStar Legendat –pelin suomalaiskappaleet. Suomalaista musiikkia on luvassa verkkokaupan kautta enemmänkin.

 

Tarvitset flash player 8 katsellaksesi videota.

PlayStation 3 Store videomuodossa. PS3-videomme eivät ole kuvauksen tai leikkauksen mestarinäytteitä ja joissakin voi esiintyä taustamekkalaakin. Pahoittelumme täydellisyyden tavoittelijoille.

Verkkokauppa käytännössä

Kuten videolta näkee, verkkokaupan toteutus on kuin suoraan iTunes-kaupasta nykäisty. Käyttäminen on kuitenkin hieman hidasta, sillä laajakaistayhteydestä huolimatta Store lataa kullakin siuvlla olevat tuotteet yksi kerrallaan ja kuvat putkahtelevat ruudulle yksittäin.

Kaupassa navigointi on selkeää. Pääsivulle nostetaan sen hetken tärkeimpiä tuotteita ja valikosta löytyvät myös vaihtoehdot Demos, Downloadable Games ja View All. Useammalle sivulle levittäytyviä listoja voi selata sivunvaihtonapeilla.

Jos ostosovimma iskee, voi käyttäjä kerätä haluamiaan tuotteita verkkokauppatyylisesti ostoskoriin ja maksaa ne kerralla.

Demoversioiden lataaminen on hieman tuskallista siinä mielessä, että ennen latauksen aloittamista käyttäjä joutui lukemaan hiivatunmoisen lakitekstilitanian, ennen kuin latausnappia voi klikata. Vielä tässä vaiheessa PS3 ei kehutusta moniytimesyydestään huolimatta osannut ladata ohjelmia taustalla, vaan konsoli keskitti kaikki voimansa sen yhden ainoan tiedoston lataukseen. Uusi PS3-päivitys kuitenkin osaa jo taustalatauksenkin taidon.

Hauskana detaljina PS3 huomasi konsoliin usb:llä liitetyn iPod-soittimen ja tarjoutui tallentamaan pelidemot sinne. Kenties käyttäjä voi hyödyntää ulkoista kiintolevyä trailerien, elokuvien tai tv-sarjojen talletukseen? Pelidataa tuskin kannattaa tallentaa minnekään muualle kuin laitteen omalle levylle.

Yksi ikävä detalji, suoraan suuri kritiikin kohde, Storesta löytyi. Sen kautta haetaan myös pelien ja PS3:n päivitykset. Konsoli ei kuitenkaan osaa tsekata päivityksiä verkosta itse, vaan käyttäjän on haettava ne itse manuaalisesti. Pieni automatiikka ei olisi pahitteeksi. Esimerkiksi Xbox 360 tsekkaa automaattisesti pelien päivitykset ja hakee päivitykset jopa vanhoille Xbox-peleille, jos niitä haluaa pelata 360:llä. Mutta miten moni peliä X pelaava tulee tsekanneeksi josko Storesta löytyisi päivitys juuri siihen peliin?

Muutoin Store vaikuttaa toimivalta ja tällä haavaa selkeältä kokonaisuudelta. Ilmainen sisältö on aina jees, mitä enemmän sen parempi. Myös pikkupelien ilmais- ja rekisteröitävien versioiden kauppaaminen Storen kautta tuntuu lupaavalta. Hieman kuitenkin mietityttää miten Store on rakennettu. Tällä hetkellä sisältöä on varsin niukalti, eikä sen selaaminen ole mitenkään erityisen nopeaa. Entä sitten kun materiaalia on tuplasti enemmän? Kolme-neljä-viisi kertaa enemmän? Siinä vaiheessa Storen ulkoasua on työstettävä uusiksi, jotta sisältöä on helpompi ja nopeampi selata.

 

Tsekkaa myös:

Uutinen: PlayStation 3:n verkkokauppaan ladattavia TV-ohjelmia

PS3 eDomen ennakkosyynissä:

PlayStation 3: valikot ja mediatoisto (osa 1)

PlayStation 3: verkkoselain (osa 3)

PlayStation 3: laite ja ominaisuudet (osa 4)

PlayStation 3: Resistance: Fall of Man (osa 5)

PlayStation 3 osa 6: MotorStorm

PlayStation 3 osa 7: Formula One Championship Edition

 

Testiryhmä:  Jukka O. Kauppinen, Miikka Lehtonen, Mikko Rekola, Mikko Sivulainen, Jason Ward.

Oletko kiinnostunut konsolien verkkokaupoista (PS3, Wii, Xbox)?

Katso tilanne vastaamatta