Uusimmat

All Points Bulletin (APB) (PC)

14.07.2010 17:05 Muropaketin toimitus

San Paro on kaupunki, jonne kaikki ajan hermolla olevat tahtovat. Glamouria, muotia, musiikkia, nopeita autoja. Mutta pinnan alla kytee. Pormestarin murha ajaa kaupungin kaaokseen, jossa jengit ovat uusi laki.

Pian kaupungissa vallitsee moderni ”rosvot ja poliisit” -leikki. Pelaajille se tarkoittaa räiskinnän ja nettiroolipelien yhdistelmää, Grand Theft Autoa siirrettynä puhtaaksi verkkopeliksi. Kunnianhimoa piisaa, mutta riittääkö toteutuksessa ruutia?

All Points Bulletinin GTA-yhteys selittyy osittain myös kehittäjätiimillä. Suunnitteluryhmän johtaja David Jones oli mukana tekemässä alkuperäistä Grand Theft Autoa. Massiivinen verkkopeli asettaa pelille kuitenkin aivan omanlaisiaan haasteita ja valitettavasti se myös näkyy.

Rosvot ja poliisit

Viittaus vanhaan leikkiin ei ollut aivan tuulesta temmattu, sillä APB jakaa pelaajat kahteen leiriin. Kriminaalit kiertävät ympäri kaupunkia rötöstelemässä, kun taas Enforcer-nimeä tottelevat lainvalvojat yrittävät pitää yllä edes jonkinlaista järjestystä.

Pohjimmiltaan puolueiden välillä on kohtuullisen vähän varsinaisia pelillisiä eroja. Rikolliset keräävät mainetta ja kunniaa suhteessa aiheuttamaansa kaaokseen poliisien joutuessa välttelemään siviilien tappamisen kaltaisia pikkuvahinkoja. Perusmekaniikka toistuu kuitenkin samanlaisena riippumatta siitä, kummalla puolella lakia pelaaja tallustaa.

Pelikentältä löytyy kourallinen kontakteja, jotka tarjoavat yhteen tai useampaan vaiheeseen jakautuvia tehtäviä. Keikat ovat sellaisenaan todella tylsää juoksemista tai paikasta toiseen ajelemista. Tutki tuo, murtaudu tuonne, toimita tämä sinne tietyn ajan puitteissa. Itseään toistavaa kaavaa ei jaksaisi tuntiakaan ilman muita pelaajia.

Ensimmäinen APB:n kahdesta valttikortista liittyykin siihen, kuinka ihmispelaajat asetetaan toisiaan vastaan. Kun aloitat vaikkapa murtokeikan, yhdelle tai useammalle vastapuolen edustajalle tarjotaan tehtäväksi tämän estämistä. Alakynteen joutunut voi taas kutsua apuvoimia, jolloin kaiken mennessä putkeen tilanne eskaloituu parhaimmillaan lähes pienimuotoiseksi sodaksi.

Valitettavasti näitä ihanteellisia tilanteita nähdään aivan liian harvoin. Pahimmassa tapauksessa umpitylsän postimiestehtävän saa hölkätä läpi yksin ilman minkäänlaista vastusta. Aivan yhtä usein yhteenotoista muodostuu tylsiä yksi yhtä vastaan -paineja. Taustalla pyörivä tekoäly yrittää parhaansa mukaan löytää samantasoisia joukkueita, mutta samalla se epäonnistuu liian usein suurempien ja sitä kautta vaikuttavampien konfliktien luomisessa.

Ongelmia syntyy myös tarjottujen tehtävien sijainnissa. On nimittäin todella tympeätä vastata avunpyyntöön vain huomatakseen, että mellakka on käynnissä kaupungin päinvastaisella laidalla, jonne ei ole juuri toivoa ehtiä ennen tilanteen laukeamista. Liian suuri siivu peliajasta uppoaa paikasta toiseen juoksemiseen tai ajelemiseen.

Voihan kompastus

Räiskeen ja suurikokoisten avoimien pelialueiden yhdistäminen ei ole aivan yksinkertaista. APB joutuu vetämään mutkia suoraksi ja ikävä kyllä se näkyy. Kolmannen persoonan räiskeisiin jo lähes itsestäänselvyytenä kuuluva suojautumismekanismi puuttuu tyystin, mikä saa yhteenotot tuntumaan vanhanaikaisilta.

Hahmoilla ei myöskään ole sen kummempia osuma-alueita. Nappi otsaan on yhtä tehokasta kuin varpaille tallominen. Tämä yhdistettynä suojautumismekanismin puutteeseen oireilee kanihyppelynä ja ees taas juoksemisena realistisemman oloisen luotihipan sijaan.

Apua ei löydy aseistuksenkaan puolelta. Torrakot tuntuvat varsinkin pelin alussa voimattomilta ja vihollisiin saakin kylvää luoteja oikein urakalla. Vähän rohkeampi ote vaurioon olisi tehnyt toiminnasta intensiivisempää.

Autot, sekä varastetut että omat, ovat tärkeä osa APB:n maailmaa. Valitettavasti ajomalli on sanalla sanoen karmiva. Erityisesti poliisin roolissa kaahaaminen käy hermon päälle, kun tietä ylittävän siviilin väistäminenkin tuntuu välillä formulakuskin taitoja vaativalta suoritukselta. Hieno ominaisuus sen sijaan on se, että samaan autoon mahtuu myös matkustajia. Kun yksi ajaa ja muut räiskivät parhaaseen drive by -tyyliin, nousee tunnelmakin kummasti.

Harmi kyllä edes visuaalinen ilme ei ole kummoinen. Vaikka kaupunki on muiden pelaajien kansoittama, samaan instanssiin kun mahtuu jopa sata ihmistä, tuntuu se oudon elottomalta. Suunnittelu on keskittynyt funktionaalisuuteen. Pakoreittejä ja kiipeilypaikkoja riittää, mutta kokonaisuus on hengetön ja pahimmillaan ruma.

Uudet kledjut ja urheiluauto

Kustomoitavuus on se pelin toinen vahvuusalue. Kun pelaaja kerää mainetta ja kunniaa, avautuu ostettavaksi parempia aseita, autoja ja vaatekappaleita. Nämä ovat vain lähtöpiste, sillä APB antaa siveltimen rohkeasti käyttäjien itsensä haltuun.

Erilaisia vaatekappaleita yhdistelemällä pääsee luomaan aivan oman lookinsa. Tämän lisäksi pelaajilla on myös mahdollisuus yhdistellä valmiista muodoista ja väreistä symboleita käytettäväksi vaatteissa, auton kyljessä tai jopa tatuointeina. Löytyypä pelistä työkalu jopa musiikin säveltämiseen.

Omia luomuksiaan voi paitsi käyttää, myös kaupitella pelin sisäisessä huutokaupassa. Moni viettää aikaansa todennäköisesti enemmän suunnittelupöydän kuin itse toiminnan ääressä. Pelkkä T-paidan suunnittelu ei kuitenkaan riitä kantamaan peliä kovin pitkälle, etenkin, kun APB:n pelaaminen ei ole ilmaista.

Kaupasta ostetun paketin mukana annetaan peliaikaa 50 tuntia. Lisäaikaa voi tämän jälkeen ostaa joko tuntihinnalla tai vaihtoehtoisesti rajoittamattomina kuukausipaketteina. Ratkaisu tuntuu hieman epäilyttävältä etenkin, kun APB:ssa ei lopulta löydy sisältöä juuri ilmaiseksi pelattavia suosittuja nettiräiskeitä enempää.

Toisaalta juuri sisällön puute johtaa myös siihen, että annettu peliaika riittää vallan hyvin kaiken tarpeellisen kokemiseen. Tehtävät toistavat itseään todella nopeasti eikä kokemus lopulta muutu sen kummemmaksi uusien tasojen ja varusteiden myötä.

Realtime Worlds onkin ilmeisesti haukannut isomman haasteen kuin mihin rahkeet olisivat riittäneet. APB ei tunnu massiivimoninpeliltä. Vaikka pelaajia on samalla kentällä teoriassa sata, ovat varsinaiset yhteenotot useimmiten hämmentävän pienimuotoisia. Vanhanaikainen räiskintämekaniikka ja umpisurkea ajomalli tekevät pelaamisesta tylsää.

Hyviä ideoita toki riittää ja parhaimmillaan pelin parissa voi kokea ihan viihdyttäviä hetkiä. Toteutuksen puutteiden vuoksi niitä tulee vastaan vain aivan liian harvoin. Paremmalla teknisellä osaamisella ja runsaammilla resursseilla näistä palikoista olisi voinut syntyä jotain ainutlaatuista. Nyt joudutaan sen sijaan laulamaan sama vanha verkkopelilaulu: Ehkä tästä vielä jotain kuoriutuu, jos pelaajia riittää ja tekijät jaksavat paikata lempilastaan ahkerasti. Nykykunnossaan All Points Bulletin jää ikävä kyllä pettymykseksi.

 

Tekijä: Realtime Worlds
Julkaisija: EA
Testattu: PC Windows 7, Phenom 9850+, 3 Gt muistia, Radeon HD4870 X2
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai parempi, 2,13 Ghz Core 2 Duo tai vastaava prosessori, Geforce 7800 -näytönohjain, jossa 256 Mt muistia tai vastaava, 2 Gt muistia, 15 Gt kiintolevytilaa, jatkuva verkkoyhteys pelaamiseen
Pelaajia: 100 instanssia kohti
Huom: Toimii vain verkkopelinä
Pelin kotisivu: http://www.apb.com
Juho Anttila

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Lue myös

Crackdown 2 (Xbox 360)

Demon’s Souls (PS3)

Ghost Pirates of Vooju Island (PC)

Joe Danger (PS3)

Kane & Lynch 2: Dog Days -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Lego Harry Potter: Years 1-4 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

MX vs. ATV Reflex (PS3, Xbox 360)

Prince of Persia: The Forgotten Sands (PC, PS3, Xbox 360)