Uusimmat

Arvostelu Armored Core 6 tarjoaa sotarobottien faneille jo tuttua mechastusta

23.08.2023 20:00 Joonas Pikkarainen
Armored Core VI: Fires of Rubicon

Kuva: © FromSoftware / Bandai Namco Entertainment

FromSoftware jättää synkistelyn hetkeksi rauhaan ja palaa takaisin mecha-toimintaa tarjoavan Armored Core -pelisarjan pariin.


Armored Core VI: Fires of RubiconJulkaisupäivä: 25.8.2023
Studio: FroMSoftware
Julkaisija: Bandai Namco
Saatavilla: PC (Windows, testattu), PlayStation 4 & 5, Xbox Series X/S & Xbox One
Pelaajia: 1-
Ikäraja: K12
Peliä pelattu arviota varten: 13 tuntia


Dark Souls -pelisarjasta parhaiten tunnettu FromSoftware on keskittynyt viimeisen vuosikymmenen ajan hiomaan suosittua genreä, joka kohotettiin uusiin korkeuksiin viime vuonna julkaistulla Elden Ringillä. Seuraavaksi studio on kuitenkin aikeissa jättää sielut hetkeksi lepoon tuodakseen toisen suositun pelisarjansa valokeilaan.

Armored Core 6: Fires of Rubicon on jo vuonna 1997 käynnistyneen pelisarjan tuorein osa, joka poikkeaa melkoisesti studion viimeaikaisista tuotoksista. Armored Core -veteraaneille luvassa on sen sijaan tuttuakin tutumpaa mecha-toimintaa, jossa palkkasoturina toimiva pelaaja kustomoi oman sotarobottinsa armottomaksi tappajaksi rymistellessään tilinauhasta toiseen.

Juoni sijoittuu Rubicon 3 -planeetalle, jonne nimetön palkkasoturimme laskeutuu lainvastaisesti. Viisikymmentä vuotta aiemmin planeetan ja sitä ympäröivän tähtijärjestelmän peitti valtava liekkimeri jättäen jälkeensä vain saastuneen joutomaan. Nyt katastrofin lähteenä ollutta Coral-ainetta on alkanut jälleen ilmaantua tutkassa, joten korporaatiot ovat lähettäneet planeetalle omat louhijansa. Coral kun sattuu olemaan äärettömän arvokas resurssi niin ihmiskunnan kehitykselle kuin energialähteenä.

Pelaajalle tämä tietää tietenkin muhkeaa tilipäivää.

Armored Core VI: Fires of Rubicon

Kuva: © FromSoftware / Bandai Namco Entertainment

Omaa palkkaa nostetaan planeetalla leiriään pitävien eri osapuolten riveissä hetkellisesti, kun nimetön palkkasoturi seilaa tulenarkoja välejä dollarit silmissä. Eilisen työnantajat muuttuvatkin nopeasti huomisen vihollisiksi, mutta kunhan homma hoidetaan ammattitaidolla, ei kukaan tunnu välittävän. Muutamissa kohtauksissa pelaaja joutuu kuitenkin valitsemaan, kenen voilla leipänsä voitelee, mikä vaikuttaa tarinan loppuratkaisuun. Lopputekstien kirmatessa ruudulla ensimmäisen kerran noin 13 tunnin jälkeen peli kannustaa pelaajaa aloittamaan uusiksi ja kokeilemaan toista polkua.

Omalla kohdallani uusintayritykset eivät tosin herättäneet suurta kiinnostusta, sillä toiminta itsessään ei onnistunut tarraamaan liian tiukasti puoleensa. Armored Core 6:lla on hetkensä pomotaisteluissa, joissa on nähtävissä studion Souls-juuret, mutta muutoin lyhyenlännät tehtävät ovat vähän turhan haasteettomia läpijuoksuja. Pelisarjan aiempien osien lailla yksittäinen keikka kestää lisäksi vain vajaasta minuutista maksimissaan varttiin, joten pahimmillaan operaatioiden briiffien kuunteluun menee enemmän aikaa kuin itse pelaamiseen.

Pelattavuudessa itsessään ei kuitenkaan ole mitään vikaa, vaan mechalla kirmaaminen taistelukentällä on nopeatempoista ja tuhovoimaista puuhaa. 360-asteiset taistelukentät johtavat paikoin kiihkeisiin tulitaisteluihin, jossa ketterät mechat liitelevät ilmassa väistellen toisten luoteja, raketteja ja plasma-ammuksia. Asteen raskaammasta kalustosta huolimatta pelaajan käytössä ovat nopeat väistöliikkeet, suojakentät sekä tietenkin varustus, joita pääsee kustomoimaan laajalti tehtävien välissä.

Armored Core VI: Fires of Rubicon

Kuva: © FromSoftware / Bandai Namco Entertainment

Oman mechan kustomointi toimii pelattavuuden ytimenä, sillä kalusto kannattaa usein soveltaa tilanteen mukaan. Pelissä on valmiiksi muutamia eri luokkia, joiden pohjalta robottisoturia voi lähteä muokkaamaan. Esimerkiksi raskaampaa tulivoimaa kaipaaville mechan voi pistää tankkien tavoin teloille tai sitten keskittää tehokkaisiin moottoreihin, jolloin nämä liitävät ilmassa perhosten lailla. Osa asetelmista toimii luonnollisesti paremmin tiettyjä vihollistyyppejä tai pomoja vastaan, joten matkan tyssätessä kannattaa palata varikolle miettimään toisenlaisia ratkaisuja.

Erilaisia varusteita ja lisälaitteita löytyy pelistä kymmenittäin kullekin kategorialle, ja esimerkiksi pelkästään aseistuksen osalta mechansa voi varustaa neljällä eri tykillä. Kaikkea määrittelevät paino- ja energiarajat, joten ketterämmät variantit ovat usein panssariltaan ja tykistöltään heikompia. Sopivan tasapainon löytäminen itselleen sopivalle buildille onkin tärkeä osa mechan kustomoinnissa, ja runsas valikoima takaa, että kukin löytää osista varmasti itselleen sopivan yhdistelmän.

Armored Core VI: Fires of Rubicon

Kuva: © FromSoftware / Bandai Namco Entertainment

Harmillisesti varustuksella ei kuitenkaan tunnu olevan liiaksi merkitystä muutoin kuin pomovastustajien kohdalla, sillä avarat pelialueet sekä verrattain yksipuoliset viholliset kaatuvat melkein mechasta riippumatta. Isommat vastustajat ovat sen sijaan näyttäviä ja strategisesti haastavia koitoksia, joissa pelaaja yrittää esimerkiksi kaataa kolossaalisia kaivinkoneita rampauttamalla nämä ennen lopullista kuoliniskua. Näiden selkeästi ilmoitetut ja äärimmäisen tappavat liikkeet muistuttavat käytännössä Souls-sarjan pomoja, joskin Armored Coressa kohtaamisia ei voi välttää tai kiertää. Jos jokin tehtävä tuntuu ylitsepääsemättömältä, ei tarinassa pääse eteenpäin kuin tulemalla paremmaksi ja läpäisemällä edessä siintävä haaste.

Pelaaja voi tosin palata vanhempiin tehtäviin ja suorittaa näitä loputtomiin uudestaan kerätäkseen rahaa ja ostaakseen uusia varusteita. Tämä ei tosin ole välttämättä sitä kaikkein mielekkäintä puuhaa pattitilanteessa.

Omaa taituruuttaan voi lisäksi esitellä verkkomittelöissä, jotka tarjoavat joko kaksintaisteluja tai 3v3-mättöjä muita pelaajia vastaan. Arvosteluhetkellä pelin verkko-ominaisuuksia ei tosin oltu aktivoitu, joten näitä ei päässyt testaamaan.

Armored Core VI: Fires of Rubicon

Kuva: © FromSoftware / Bandai Namco Entertainment

Visuaalisesti Armored Core 6: Fires of Rubicon ei ole sieltä kauneimmasta päästä, mutta anti ajaa silti asiansa. Pelialueiden skaala onnistuu silti vakuuttamaan useampaan kertaan, kun talojen kokoset mechat räiskivät toisiaan tuhoutuneiden pilvenpiirtäjien keskuudessa, joskin alueet ovat suurimman osan ajasta liian laakeita. Myös laajempi ympäristön tuhoaminen olisi tehnyt kekkereistä entistä voimaannuttavampia. Poikkeuksen tekevät jo mainitut valtavat pomokoitokset, joissa niin ympäristö kuin rakennetut mekaniikat nousevat kirkkaasti esille.

Armored Core 6: Fires of Rubicon on mecha-toimintaa kaipaaville virkistävä lisä kokoelmaan, sillä genre ei suoranaisesti huuda ylitarjontaa. FromSoftware tunnetaan lisäksi piinkovasta pelattavuudesta, joka ei ole kadonnut valtavista roboteista huolimatta. Valitettavasti kenttäsuunnittelu itsessään ei loista kuin hetkittäin, joten toiminta ei ole aivan niin tyydyttävää kuin esimerkiksi Souls-sarjan peleissä.

ARMORED CORE 6: FIRES OF RUBICON

Arvosana: 3/5

”Suositun Armored Core -pelisarjan paluu tuntuu lievältä välipalalta kehutun studion seuraavaa odotellessa.”

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat