Uusimmat

Arvostelu Call of Duty: Modern Warfare 3 ampuu maalista pahasti ohi

13.11.2023 21:00 Antti Voutilainen
Call of Duty: Modern Warfate 3 (2023)

Kuva: © Sledgehammer Games / Activision

Zombit ja loistavia uudistuksia saanut moninpeli eivät yksinään riitä pelastamaan Call of Duty: Monetized Warfare 3:a.


Call of Duty: Modern Warfate 3 (2023)Julkaisupäivä: 10.11.2023
Studio: Sledgehammer Games
Julkaisija: Activision
Saatavilla: PlayStation 4 & 5, PC (Windows, testatu) & Xbox One & Series X/S
Ikäraja: K18
Pelaajia: 1 / moninpeli
Peliä pelattu arviota varten: 19 tuntia


Palaneen ruudin tuoksu ei ole edes ehtinyt haihtumaan Call of Duty: Modern Warfare 2:n jäljiltä, kun pelisarjan uusin ja oletettavasti myös päättävä osa puskettiin markkinoille apinanraivolla. Poikkeuksellisen lyhyt kehitysaika näkyy lopputuloksessa varsin ikävästi, mutta on sekaan saatu jotain hyvääkin.

Aloitetaan heikoimmasta lenkistä, joka on Call of Duty: Modern Warfare 3:n tarinakampanja. Normaalisti se on turboahdettu räiskintäspektaakkeli, johon on ripoteltu koristeeksi hieman Hollywoodia. Päätösosassa nuo vanhat, otteessaan pitävät vahvuudet on unohdettu ja tilalle tarjotaan valju ja hengetön rymistely vailla vaarantunnetta.

Tarinan pääpiruna toimii edellisosan loppuvideossa pinnalle nostettu Makarov. Hänen vilpitön ja varsin ajankohtaiselta tuntuva tavoite on käynnistää suurkonflikti idän ja lännen välille lavastamalla voimakkaita terrori-iskuja. Kunnianhimon puutteesta kaveria ei voi moittia, mutta ikävä kyllä tarina kerrotaan hölmöllä tavalla. Makarov ja hänen valmiutensa mennä epäinhimillisiin äärimmäisyyksiin agendansa ajamiseksi esitellään takauman kautta. Jos pelin tarina olisi alkanut vaikka tuosta takaumasta, olisi kokemus ollut huomattavasti parempi.

Heikko tarina olisi jäänyt pelkäksi lihashaavaksi, jos sen lopetus olisi tarjonnut edes jossain määrin tyydyttävän päätöksen. Nyt ilmaan kuitenkin jäi epäilys siitä, että nähdäänkö vielä Modern Warfare 4:kin vai viedäänkö tarina lopulliseen päätökseensä tulevilla sisältökausilla. Jos tarinan päätöstä pitäisi siis kuvailla yhdellä sanalla, olisi se antikliimaksi.

Call of Duty: Modern Warfate 3 (2023)

Kuva: © Sledgehammer Games / Activision

Mollia mollin perään

Huippuhetkiä eivät tarjoa Call of Duty: Modern Warfare 3:n pelattavat tehtävätkään. Suurin syy mollivoittoiseen pelikokemukseen olivat uudet Open Combat -tehtävät. Niissä pelaaja heitetään avoimen kartan äärelle, missä saa suorittaa välitavoitteet itselleen sopivaan tahtiin ja mieleisessään järjestyksessä. Avoin rakenne on ideana kunnioitettava, mutta se palauttaa muistiin ne ajat ja pelit, joissa pelaajan ohjastama supersotilas lanasi divisioonittain vihollisia ilman muiden apua. Haurasta illuusiota ryhmän jäsenyydestä pidetään yllä radion kautta, jossa muut tuulettavat ikeniään.

Jos Open Combat -tehtävät olisivat olleet pelattavissa yhteistyönä yhden tai kahden kaverin kanssa, niistä olisi voinut nauttiakin. Yksi virtuaalisoturi olisi päivystänyt tarkkuuskiväärillä kaukana ja toinen hoitanut lähikontaktit.

Perinteisempää kaavaa edustavat tehtävät eivät myöskään onnistuneet tekemään vaikutusta. Kaikki oli pääosin tuttua ja ennen koettua. Pienen kiitoksen ansaitsee kuitenkin Frozen Tundra -tehtävä. Siinä eliminointitehtävä muuttuukin pelastustehtäväksi. Pelastettavan saattaminen läpi talvisten maisemien taistellen lämpökamerassa näkymättömiä, viimeisen päälle naamioituneita tarkka-ampujia vastaan oli tuulahdus siitä elämyksestä, johon parin edellisen CoD-osan ääressä tottui.

Ei kuitenkaan unohdeta sitä, että kampanja on vain osa kokonaisuutta.

Call of Duty: Modern Warfate 3 (2023)

Kuva: © Sledgehammer Games / Activision

Zombeja hiilikopiona

Mukana on tällä kertaa myös Zombi-tila, jossa on tapahtunut niin ikään merkittävä muutos. Lineaarisesti etenevän kokemuksen sijaan pelaajat pääsevät kolistelemaan zombien kalloja avoimella pelikentällä DMZ-tilasta tutuin opein.

Zombi-tilassa pelaajat pudotetaan suurelle pelialueelle, missä he voivat touhuta mitä haluavat. Retkellä voidaan keskittyä parantelemaan varustusta etsien roinaa jokaisesta kulmasta. Vaihtoehtoisesti voidaan edistää tavoitteita, joita tarpeeksi suorittamalla avautuu tarinallinen tehtävä välivideoiden kera.

Zombi-tila on käytännössä hiilikopio viime vuonna julkaistusta DMZ-tilasta – mukana on nimittäin kaikki tutut mekaniikat. Pelikentällä suoritetaan tehtäviä, joista ansaitaan pelin sisäistä valuuttaa. Rahalla parannetaan vuorostaan aseita tai hankitaan muita välttämättömiä varusteita. Mitä keskemmälle karttaa menee, sen välttämättömämpiä ovat aseiden päivitykset, sillä siellä zombit ja muut jalostuneemmat hirviöt kestävät kuritusta paljon enemmän.

Zombikallojen kolistelu toimii miellyttävän kevyenä vastavoimana moninpelin intensiivisyydelle. Toki Zombi-tilassakin ehti näkemään jos jonkinlaista tivolia, mutta perusvireeltään se on selkeästi rauhallisempi. Pienen särön muutoin mukavaan zombikokemukseen tekee se, että tarinatehtävien avaamiseksi joutuu näkemään turhauttavan paljon vaivaa.

Huomautettakoon, että Zombi-tila on mainio tapa hankkia omaan asekaappiin uusia aseita ja availla niihin muokkausosia. Ne ovat käytettävissä myös normaalissa moninpelissä. Niin, ja toisin kuin DMZ:ssa, toisia ihmispelaajia ei pysty vahingoittamaan. Ei sillä, ettenkö olisi yrittänyt…

Call of Duty: Modern Warfate 3 (2023)

Kuva: © Sledgehammer Games / Activision

Päivitykset pinnan alla

Pintapuolisesti suuria muutoksia ei näyttäisi tapahtuneen sitten viime vuoden Call of Duty -pelin. Pinnan alta paljastuu kuitenkin monia muutoksia, kuten pelihahmojen terveyspisteiden kasvattaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vihollisen eliminoimiseksi tarvitaan enemmän osumia. Luonnollinen seuraus tästä on se, että riskejä uskalletaan ottaa enemmän ja pelaajat liikkuvat aktiivisemmin. Lisäksi aseen latauksen sekä maaperää sivelevän liu’un pystyy keskeyttämään, jotka eivät olleet mahdollista kahdessa edellisessä Modern Warfare -pelissä. Nostalgian janoisille on tarjolla peräti 16 karttaa, jotka ovat uusittuja versioita vuoden 2009 Call of Duty: Modern Warfare 2 –pelin kartoista.

Pelimuodoissa vaihtelua tarjoaa uusi Cutthroat-pelimuoto, jossa vastakkain pelaa kolme kolmen hengen ryhmää. Tavoitteena on yksinkertaisesti eliminoida muut ryhmät tai vaihtoehtoisesti pelikellon mennessä yliajalle voitto lunastetaan valtaamalla lippu. Vaikka asetelma on yksinkertainen, niin se on silti yllättävän toimiva. Pelimuoto on miellyttävän taktinen vastapaino perinteisille pelimuodoille kuten TDM ja Domination.

Mukana on myös War-pelimuoto, joka nähtiin ensimmäisen kerran Call of Duty: WW2 -pelissä muutama vuosi sitten. Pelitilassa hyökkäävän joukkueen pitää suorittaa välitavoiteitta voittaakseen ja vastustaja paiskoo kapuloita rattaisiin minkä ehtii. Paperilla War kuulostaa ihan hyvältä, mutta käytännössä paljon jää vielä parannettavaa. Tarjolla on ainoastaan yksi, todella pieni ja ahdas kartta, joka muuttuu villiksi lihamyllyksi, jos toinen joukkue on vähänkään parempi kuin toinen. Tämä pelimuoto jos mikä tarvitsee kipeästi lisää karttoja.

Mukana on myös suuremman mittakaavan Ground War ja Invasion –pelimuodot, jos kaipaa vaihtelua intensiivisiin 12 pelaajan mittelöihin.

Call of Duty: Modern Warfate 3 (2023)

Kuva: © Sledgehammer Games / Activision

Moninpelistä kiitos, mutta…

Kokonaisuutena moninpeli onnistui parantamaan viime vuoden tuotoksesta. Pidentynyt TTK-aika (Time to Kill) mahdollistaa paremmin tuleen vastaamisen ja muut taktiset manööverit. Parantunut liike ja sen merkitys taisteluissa niin ikään sujuvoitti elämystä. Enkä myöskään valita siitä, että edellisessä pelissä avatut aseet ja niiden lisäosat olivat välittömästi käytettävissä.

Yhden moitteen moninpeli saa siitä, että iso määrä aseita ja vimpaimia pitää avata käyttöön suorittamalla päivittäisiä haastetehtäviä. Aiemmin kaikki vempeleet sai haltuunsa pelaamalla ja nostamalla pelihahmon kokemustason huippuun.

Kokonaisuutta ajatellen, on sääli, että modernisoidun Modern Warfare –sarjan päätösosa jää tasoltaan näin heikoksi. Vaikka tarinakampanja on vain yksi osa kokonaisuutta, sen varjo jäi painostamaan onnistuneempaa moninpeliä ja Zombi-tilaa. Jos pelin hinta olisi esimerkiksi puolitettu ja sisältönä olisi ollut Zombi-tila ja moninpelin päivitykset karttoineen, paketti olisi tuntunut jo paljon sopuisammalta. Tarinan osuuden olisi voinut julkaista sitten myöhemmin lisäsisältönä. Nykyistä pakettia voisi luonnehtia nimellä Call of Duty: Monetized Warfare 3.

CALL OF DUTY: MODERN WARFARE 3 (2023)

Arvosana: 2/5

”Tämä ei ole huono Call of Duty -peli, vaan tämä on harmillisen heikko Modern Warfare -jatko-osa.”

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat