Arvostelu | Destiny 2: Beyond Light ei nouse edeltäjiensä tasolle, mutta ei se Bungielta emämunauskaan ole

25.11.2020 20:40 | Antti Voutilainen

Destiny 2:n lisäosa Beyond Light ei onnistu nousemaan tunnelmassa edeltäjiensä tasolle, mutta sen tarina käynnistää tapahtumaketjun, jonka lopulliset seuraukset selviävät vasta parin vuoden päästä.


Julkaisupäivä: 10.11.2020
Studio: Bungie
Julkaisija: Bungie
Saatavilla: PC (Windows, testattu), PlayStation & Xbox
Ikäraja: K16
Peliä pelattu arviota varten: 35 tuntia


Bungie-studion Destiny 2 on kasvanut jo varsin kunnioitettavaan kolmen vuoden ikään, ja uusin Beyond Light -laajennus käynnistää pelin neljännen vuoden. Eikä loppua ole tiedossa aivan heti, sillä studio on vahvistanut, että ensi vuonna saadaan The Witch Queen -laajennus ja sitä seuraavana Lightfall-laajennus.

Mutta keskitytäänpäs tähän käsillä olevaan laajennukseen.

Beyond Light jatkaa tarinallisesti välittömästi siitä, mihin edellisen vuoden viimeinen kausi päättyi. Pimeys levittäytyi aurinkokuntaamme peittäen alleen neljä planeettaa, joilla guardianit ovat puolustaneet ihmisyyden viimeisiä rippeitä. Akuutein uhka löytyy kuitenkin Jupiterin Europa-kuusta, missä koston- ja vallanhimoinen Eramis on onnistunut valjastamaan pimeyden aseekseen.

Uhkaa ei voi vähätellä, sillä guardianit eivät pärjää aseeksi valjastetulle pimeydelle. Ratkaisuna on taistella tulella tulella tulta vastaan ja valjastaa pimeys myös valonkantajan aseeksi, jotta Eramiksen ja hänen pimeyden korruptoimat luutnantit voi kukistaa.

Näiden alkusävelien tahtiin lähdetään tanssimaan pimeyden tangoa.

Beyond Lightin tarinakampanjassa keskityään eliminoimaan akuutein uhka sekä tämän uskollisimmat ja vahvimmat alamaisensa. Kampanjatarina ei sinällään tarjoile mitään uraauurtavaa, mutta pimeyden valjastaminen omaan käyttöön on epäilemättä lähtölaukaus suurempiin käänteisiin tulevaisuudessa. Pimeys on ollut aina matkustajan (Traveller) ja guardianien suurin uhka, ja nyt sille annettiin jo pikkusormi.

Destinyssä on tosiaan taustatarina, joka helposti jää liiaksikin taustalle. Palanen kerrallaan aukeavat taustatarinat ovat turhan vaikea pala purtavaksi, kun ne pitäisi ahmia pelin aikana ja jotkin palaset tarinasta saattavat jäädä puuttumaan. On suorastaan sääli, että pelin huikean kiehtova tarina jää statistin rooliin. Onneksi internet auttaa tarinannälkäisiä joko PDF-muodossa tai YouTubesta löytyvänä ”äänikirjana”.

Iso osa tarinakampanjaa on Stasis-voiman valjastaminen guardianin käyttöön. Todellisuudessa Stasiksen kesyttäminen alkaa vasta tarinakampanjan päätyttyä, kun sitä ryhdytään jalostamaan monipuolisemmaksi. Ominaisuuksia availlaan enemmän tai vähemmän tarinallisten tehtävien kautta. Tässä kohtaa voinee todeta, että potentiaalia Stasiksessa piisaa. Jäistä tuhovoimaa löytyy erityisesti helppojen ja keskivaikeiden vihollisten eliminointiin. Pomotaisteluissa Stasis ei ole vielä oikein vakuuttanut.

Beyond Lightin suurimpia mullistuksia lienee kuitenkin se, että sen myötä iso osa ensimmäisen vuoden sisällöstä poistui käytöstä. Tarinallisesti tilanteen selittää se, että pimeys verhosi alleen osan aurinkokuntamme planeetoista. Kadonneet planeetat ovat Io, Mars, Mercury ja Titan. Sisältönä tämä tarkoittaa sitä, että kyseisten planeettojen kartat poistuivat käytöstä ja samalla poistui niihin liittyvät Strike-tehtävät. Samassa rytinässä poistui osa Cruciblen pelimuodoista ja kartoista sekä useampi Raid-tehtävä. Gambit- ja Gambit Prime -pelimuodot fuusioituivat yhdeksi pelimuodoksi.

Sisältöjen poisto tarkoitti myös sitä, että noihin poistettuihin karttoihin ja tehtäviin sidottuja aseita ei pysty hankkimaan enää entisellä tavalla. Eksoottisia aseita ei heitetty roskakoriin vaan ne tuotiin tarjolle kioskiin, josta niitä voi ostaa pelin sisäisellä valuutalla. Tämä on positiivinen muutos varsinkin heille, joilta on puuttunut Raid-tehtäviin sidottuja aseita.

Julkaisuviikolla päällimmäinen tunne oli, että poistetulle sisällölle ei saatu uudessa laajennuksessa tarpeeksi korviketta. Mielipide kuitenkin vaihtui, kun uusi Season of the Hunt -kausi käynnistyi. Se tarkoitti uusia aseita ja pätkän uutta tarinaa, jossa Forsaken-laajennuksesta tuttu hahmo tekee odottamattoman paluun.

Jatkavien pelaajien osalta suuremman rusinoiden rasahtelun aiheutti epäilemättä tasokaton asettaminen osalle Forsaken- ja Shadowkeep-laajennusten aseista ja panssareista. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että huippuunsa tuunatut aseet ja panssarit muuttuivat yhdessä yössä miltei käyttökelvottomiksi. Europa-kuussa ei esimerkiksi pärjää kovempia vihollisia vastaan, jos käytössä on tasokaton riivaamat aseet tai panssarit.

Lievää rusinoiden rasahtelua tapahtui myös itselläni, koska tasokatto koski Forsakenista asti uskollisesti palvellutta pulssikivääriäni. Päästin Bygonesin tasokattokivuistaan purkamalla sen osiksi. Voin vain toivoa, että joku päivä löydän vastaavan tulisieluisen luodinkylväjän.

Poistettuja sisältöjä tai tasokattoa ei osaa murehtia kauaa, kun suuntaa Europa-kuuhun. Hyiset jääkentät ja erityisesti pinnan alla leviävät massiiviset, huipputeknologiset kompleksit täyttävät poistettujen karttojen jättämän tyhjiön.

Paluun tekee myös ensimmäisestä Destinystä tuttu Cosmodrome-alue. Harmillisesti tarinakampanjan puitteissa ruosteen raiskaamalla laivatelakalla käytiin vain kääntymässä. Europalla samoja paikkoja nuohottiin taas hyvin moneen otteeseen.

Beyond Lightin merkittävimmäksi ongelmaksi nouseekin sen tunnelma. Pimeyden luoma uhka vaikuttaa huomattavan etäiseltä, vaikka se on peittänyt alleen useita guardianien suojelemia planeettoja. Viime vuoden Shadowkeepin tunnelma oli painostava ja luolastoihin suunnatessa suorastaan kuumottava. Pimeys ja pahuus kulkivat käsi kädessä. Nyt pimeys ilmeni lähinnä turboahdettuina Fallen-pomovihollisina.

Bungie osaltaan ruokki tuota odotusta. Edellisellä kaudella (Season of Arrivals) hahmoni joutui toistuvasti pimeyden psyykattavaksi, eikä se ollut mitään hyväntahtoista huulenheittoa. Kökäle vaikutti lähestyvän kokoajan tuuletinta ja odotus oli, että uusi laajennus heittää ahdistavan varjon kaikkien valonkantajien päälle.

Destiny 2:n kulmakivi, eli räiskintä, säilyy ennallaan. Toiminta on häikäisevän sujuvaa, ja homma säilyy mielenkiintoisena, kun aseiden ja panssareiden erikoisominaisuuksia yhdistellään pelihahmon voimiin. Luovuuden soveltamiselle on annettu reilusti tilaa. Samalla se kannustaa yhteistyöhön, sillä yhdistelemällä sopivasti eri voimia ja eri guardian-luokkien erikoistaitoja tehdään taistelussa pieniä ihmeitä.

Tähän asti parhaat moninpelin yhteistyöhetket olen päässyt todistamaan juuri Destiny 2:n äärellä. Kokemuksen kruunasi se, että taistelutoverit olivat satunnaisia pelaajia, joihin ei ollut edes puheyhteyttä. Silti kaikki tiesivät, mitä keneltäkin odotetaan ja miten tulee toimia. Kylmät väreethän siinä tuli, kun pääsi osaksi osaksi niin upeaa koneistoa.

Vaikka Beyond Light ei yllä tunnelmassa samalle tasolle kuin Shadowkeep tai Forsaken, se ei ole missään nimessä huono laajennus. Tarinakampanjan jälkeistä sisältöä on tarjolla massiivinen määrä ja uusi kausi tuo lisää pureskeltavaa helmikuussa.

Tarinallisesti Beyond Light on käänteen tekevä laajennus, sillä helppoa poispääsyä tilanteesta ei ole näköpiirissä, ja tulevien laajennusten nimet antavat ymmärtää, että matka tulee olemaan huomattavan synkkä.

Beyond Light on varsin perusteltu hankinta pelisarjan faneille ja aktiivisille pelaajille. Uusille tai palaaville pelaajille se ei välttämättä pysty tarjoamaan niin vahvaa elämystä. Lisäksi aloituskynnys on melkoisen korkea, jos pelikaverina ei ole ”veteraanipelaajaa”, joka osaa neuvoa suuntaamaan valon oikeaan suuntaan.

DESTINY 2: BEYOND LIGHT

”Destiny 2:n Beyond Light ei onnistu nousemaan tunnelmassa edeltäjiensä tasolle, mutta huono lisäosa se ei ole”.