Uusimmat

Arvostelu Fire Emblem Engage on yksi alkuvuoden valopilkuista – taktinen roolipeli sopii uusillekin pelaajille

03.02.2023 17:05 Senja Littman

Fire Emblem Engage

Fire Emblem Engage teki sen mihin mikään muu peli ei ole vielä ennen pystynyt: se sai taktisiin roolipeleihin yleensä nuivasti suhtautuvan arvostelijan innostumaan genrestä ja jumahtamaan konsolin ääreen useiksi tunneiksi.


Fire Emblem EngageJulkaisupäivä: 20.1.2023
Studio: Intelligent Systems
Julkaisija: Nintendo
Saatavilla: Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: 30 tuntia


Tunnutus: Fire Emblem Engage on ensikosketukseni jo vuonna 1990 päivänvalon nähneeseen pelisarjaan. Jouduinkin miettimään kahdesti uskallanko ottaa minulle vieraan genren pelin arvioon. Onneksi vastasin Fire Emblemin kutsuun myöntävästi, sillä Intelligent Systemsin peli on yksi alkuvuoden parhaista.

Fire Emblem Engagen tapahtumat sijoittuvat Elyos-nimiseen maanosaan. Pelin sankari Alear herää tuhatvuotisesta unestaan, menneisyyden tapahtumat hieman sumuisina mielessään. Alear ehtii juuri ja juuri hieraista unihiekat pois silmistä, kun hänen suojapaikkansa joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Seuraavaksi lohikäärmeiden sukuun kuuluva sankari joutuu etsimään kumppaneineen 12 sormusta ja tuhoamaan maailman tulevaisuutta uhkaavan pahuuden.

Tarinasta nauttiminen ei vaadi sen kummempaa tietoa Fire Emblem -pelisarjan aiemmista osista. Sarjan veteraanit pääsevät silti jonkinmoiselle nostalgiatripille, sillä esimerkiksi Emblem-sormuksissa asustavat hahmot ovat jo ennestään tuttuja. Laadullisesti kertomus on vallan viihdyttävää seurattavaa. En ole vielä kirjoitushetkellä päässyt pääjuonta lävitse, mutta noin 30 pelitunnin aikana vastaan on tullut jo useita tajunnan räjäyttävän jännittäviä juonenkäänteitä.

Fire Emblem Engage

Fire Emblem Engage keskittyy taktiseen, vuoropohjaisen taisteluun, ja sen parissa vietetäänkin noin 90 prosenttia peliajasta. Taistelun perusteet on onneksi helppo oppia, ja peli on kaikilta muiltakin osin sangen aloittelijaystävällinen. Pientä vaihtelua taistelukentillä rellestämiseen tuovat Somniel-alueella suoritettavat puuhat.

Ennen kuin päästään käsiksi itse toimintaan, valitaan mitä hahmoja käytetään juuri kyseisessä taistelussa. Tämä päätös tuntuu aina hurjan vaikealta, sillä pelin edetessä apulaisia liittyy sankarin joukkoihin ovista ja ikkunoista. Googlen avulla omat joukkonsa voi minmaxata ja luoda juuri sen täydellisen tiimin, mutta itse huomasin valitsevani kumppanini naamakertoimen perusteella – tämäkin taktiikka tuntuu toimivan ainakin normaalilla vaikeustasolla tarpeeksi hyvin.

Ja kukapa voisi vastustaa tähtösiä punaisessa tukassaan kantavan Yunakan pirskahtelevaa persoonallisuutta. Hiya papaya!

Tarjolla on normaalin vaikeustason lisäksi vielä kaksi muutakin vaikeustasoa: vaikea sekä maddening eli raivostuttava. Jos kaipaa todellista haastetta, voi asetuksista kääntää päälle classic moden, jonka ansiosta taisteluissa henkensä menettäneet liittolaiset pysyvät kuolleina koko loppupelin ajan. Itselleni ei näin aloittelijana tulisi mieleenkään käyttää classic modea, sillä taistelun saloja opetellessa vahinkoja sattuu.

Fire Emblem Engage

Taktiset kärhämät vihollisia vastaan venähtävät usein melko pitkiksikin, reippaasti yli 30 minuutin mittaisiksi. Tämä tietysti vaihtelee pelaajan taitojen mukaan. Ärsytys saattaisi olla suuri, jos pitkän taiston jälkeen häviäisi, ja koko homman joutuisi tekemään uusiksi. Onneksi Fire Embemillä on ässien ässä hihassaan:

Pelaaja saa käyttöönsä Draconic Time Crystal -kristallin, jonka avulla voi kelata taistelua taaksepäin. Eli jos tekee huonon siirron, käyttämällä kristallia epäonnistumisen voi pyyhkiä unholaan ja kokeilla toista lähestymistapaa. Normaalilla vaikeustasolla esinettä pystyy käyttämään rajattomasti, mutta vaikeammilla vaihtoehdoilla käyttöä on rajoitettu. Kristalli on aivan mahtava keksintö, sillä se antaa pelaajalle mahdollisuuden kokeilla vähän hölmöltäkin tuntuvia siirtoja ilman rangaistusta.

Kiitos Draconic Time Crystal, että olet olemassa!

Taisteluiden aikana hahmot liikkuvat ruudukolla ja hyökkäävät vihollisen kimppuun vapaassa järjestyksessä. Fire Emblemissä on käytössä eräänlainen kivi-sakset-paperi -tyylinen aseiden arvojärjestys. Esimerkiksi miekkaa heiluttavan sankarin kannattaa hyökätä kirvestä kantavan vihollisen kimppuun, sillä tällaisissa tilanteissa tuloksena on break-liike. Tämä liike tipauttaa aseen vihollisen kädestä, jolloin pahis ei pysty tekemään vastahyökkäystä. Toki viholliset osaavat myös tehdä tämän saman tempun, joten kannattaa miettiä tarkasti, missä kohdin kenttää seisoskelee.

Pelin päämääränä on siis kerätä 12 Emblem-sormusta. Näissä sormuksissa asustaa muista maailmoista kotoisin olevia henkiolentoja, jotka lyöttäytyvät yhteen pelattavien hahmojen kanssa antaen heille tukea taisteluihin.

Fire Emblem Engage

Sankari Alear saa heti pelin alussa sormeensa Marth-nimisen Emblemin sormuksen, joka tuo hänelle parannuksia esimerkiksi vihollisen iskujen välttelyyn sekä voimakkaan erikoishyökkäyksen. Osan Emblemin tarjoamista kyvyistä saa käyttöönsä jo vain sujauttamalla sormuksen sormeensa, mutta voimakkaimmat taidot vaativat erityisen Engage-taian käyttämistä. Tällöin hahmot yhdistyvät sinisenä hohtavaksi sankariksi ja mätkimät vihollisia nenuun oikein olan takaa.

Engage-taika kestää kolmen vuoron ajan. Jos sitä haluaa käyttää uudelleen, täytyy taika ladata seisomalla hetken aikaa sinisessä, hohtavassa lammikossa. Aina näitä latauspisteitä ei ole saatavilla, joten taitoa kannattaa käyttää harkiten.

Kaiken kaikkiaan syvälliset taistelut toimivat erinomaisesti. Seuraavaa siirtoaan joutuu oikeasti miettimään tarkkaan, sillä selviytyäkseen hengissä on otettava huomioon todella monia seikkoja. Allekirjoittaneelle Fire Emblem Engagen taistelu osui ja upposi: Sanan ”taktinen” kuuleminen saa yleensä oksennuksen nousemaan suuhuni, mutta jostakin kumman syystä tämä peli onnistui imaisemaan minut mukaansa.

Fire Emblem Engage

Emblem-sormukset ovat kaikkien hahmojen käytettävissä, ja niitä voi vaihdella mielensä mukaan. Mietintämyssyn joutuu vetämään korvilleen tässäkin tapauksessa, sillä saadakseen sormuksista täyden hyödyn irti, on ne annettava käyttöön juuri oikeanlaiselle sankarille. Usein tämä on itsestään selvä valinta, mutta joissakin tapauksissa ratkaisua joutuu miettimään tarkemmin.

Taisteluiden aikana sormuksen käyttäjän ja siinä asustavan Emblemin suhde lähenee. Mitä läheisemmäksi kaksikon välinen side nousee, sitä enemmän taitoja pelihahmo saa käyttöönsä. Ystävystymällä Emblemeiden kanssa on myös mahdollista oppia heidän taitojaan ilman sormuksen sujauttamista sormeensa. Tämä on varsin kätevää, sillä alkuvaiheessa sormuksia on tarjolla nihkeästi, kun taas pelattavia hahmoja roikkuu rosterissa runsaasti.

Taisteluiden välissä Alear saa vapaasti juoksennella Somniel-nimisessä tukikohdassa. Taivaalla leijuvassa linnoituksessa voi aikansa kuluksi vaikkapa kalastaa, treenata, nauttia herkullisista ruuista tai ottaa torkut. Periaatteessa väliaika-aktiviteetit eivät ole pakollisia, mutta niiden tekemisestä ansaitsee kaikenlaista pientä ja tarpeellista, kuten ystävyyspisteitä ryhmän jäsenten kanssa sekä parannuksia taitopisteisiin.

Aluksi vaihtelua taisteluun tuovat puuhat vaikuttavat ihan hauskoilta ja rentouttavilta, mutta koska niitä joutuu tekemään aina konfliktien välissä, alkavat ne pikkuhiljaa tuntumaan pakkopullalta. Ne ovatkin selkeästi pelin heikointa antia. Turhat puuhailut olisi mielestäni voinut jättää kokonaan pois tai tehdä niistä hieman syvällisempiä.

Fire Emblem Engage

Yleensä Switchin pelejä arvostellessa joutuu moittimaan teknistä suoritusta tai grafiikoita. Tällä kertaa asia on toisin. Suorituskyvyssä ei ole mitään vikaa – itse en ainakaan törmännyt minkäänlaisiin ongelmiin 30 pelitunnin aikana. Graafisesti teos on keskinkertaista parempaa laatua, ja maailma näyttääkin kauniin värikkäältä. Haukkuja ei siis tarvitse jakaa tällekään osa-alueelle.

Fire Emblem Engage sopii vallan mainiosti niille pelaajille, joilla ei ole aiempaa kosketusta pelisarjaan. Upea, erityisen koukuttava taistelu toimii teoksen suolana, mutta myös persoonalliset hahmot ja jännittävä juoni nostavat tunnelmaa kohti kattoa. Ainoastaan liian useasti toistuvat väliaika-aktiviteetit aiheuttavat pientä kyllästymistä, mutta kaiken kaikkiaan Fire Emblem Engage on loistava kokemus.

FIRE EMBLEM ENGAGE

Arvosana: 4/5

”Alkuvuoden kovin yllättäjä Fire Emblem Engage saa harmaat aivosolut raksuttamaan syvällisellä ja taktisella taistelullaan.”

Suosittelemme

Senja Littman

”Aloitin Muropaketin peliarvostelijana keväällä 2022. Kirjoitan näppäimistö sauhuten eritoten Switchin julkaisuista. Nintendo Switch onkin suurin syy siihen, miksi aikoinani jätin tietokoneella pelaamisen taakseni ja siirryin lähes kokonaan konsolipelaamisen pariin. Muropaketin lisäksi tuotoksiani saattaa bongata KonsoliFIN- sekä Fintendo-sivustoilta. Lemppareihini lukeutuvat monet tarinavetoiset, hieman synkähköt videopelit, kuten Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Night in the Woods sekä Sherlock Holmes Chapter One.”

Muropaketin uusimmat