Uusimmat

Arvostelu Firewall Ultran räiskintä ei saa PlayStation VR 2:sta juuri mitään irti

12.09.2023 18:28 Joonas Pikkarainen
Firewall Ultra

Kuva: © First Contact Entertainment / Sony Interactive Entertainment

PlayStation VR:n rakastettu verkkoräiskintä päivitetään uudelle sukupolvelle, mutta pelaajat eivät ole saapuneet matkassa.


Firewall UltraJulkaisupäivä: 24.8.2023
Studio: First Contact Entertainment
Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Saatavilla: PlayStation VR 2
Ikäraja: K16
Pelaajia: 1-
Peliä pelattu arviota varten: 9 tuntia


First Contact Entertainmentin vuonna 2018 julkaistu Firewall: Zero Hour on edelleen yksi alkuperäisen PlayStation VR:n kehutuimmista räiskintäpeleistä. Taktinen sodankäynti valloitti virtuaalisoturit puolelleen, joten ei tule suurena yllätyksenä, että samainen studio päivittää pelin myös tuoreelle PlayStation VR 2 -raudalle upouuden Firewall Ultran voimin.

Esikuvansa lailla Firewall Ultra on tyystin verkossa pelattava räiskintäpeli, joka saa tehokkaamman alustan myötä entistä näyttävämmän ulkoasun. Muutoin päivitykset tuntuvat jääneen melko maltilliseksi ja jopa menneen taaksepäin, ainakin verkkomatseissa kuullun perusteella. Silti jo pelkästään PSVR 2:n tarkempi ja avarampi seuranta tekevät ihmeitä taktisen räiskinnän toimivuudelle, kun kamera ei yhtäkkiä lakkaa seuraamasta pelaajan kurkkiessa kulmien taakse.

Edellisestä tutun kilpailullisen Contracts-pelimuodon kylkeen on tällä kertaa pultattu myös yhteistyöllinen Exfil, jossa vastustajan tiimi on korvattu lähinnä loputtomilla boteilla. Molemmissa tehtävänä on silti edelleen hakkeroida vastustajan läppäri, jota kilpailullisella puolella puolustaa toinen nelihenkinen pelaajatiimi paras kolmesta -tyyppisissä matseissa. Pelimuodosta riippumatta matsit luottavat tiimipelaamiseen, sillä niin aalloittain päälle käyvät botit kuin yhteen puhaltava tiimikin lanaa vastustajan ongelmitta.

Firewall Ultra

Kuva: © First Contact Entertainment / Sony Interactive Entertainment

Valitettavasti jos läppärin suojelu tai hakkerointi ei liioin innosta, ei Firewall Ultralla ole sen enempää tarjota. Onneksi pelistä löytyy heti julkaisussa kahdeksan yksilöllistä karttaa, jotka vaihtelevat niin korkeuseroiltaan kuin arkkitehtuuriltaan kiitettävästi. Kussakin on vielä satunnaiset puolustuspisteet, joten yksikään matsi ei ole ikinä täysin toisensa kaltainen. Silti sisältö tuntuu keskihintaisesta julkaisusta huolimatta vähän turhan kevyeltä.

Pelattavuudeltaan Firewall Ultra jatkaa Rainbow Six Siegen jalanjäljissä, joten harkittu eteneminen ja kulmien pitäminen ovat usein parempi ratkaisu kuin aseet laulaen rynnäköinti – tosin jälkimmäiselläkin on pelejä voitettu. Oma ja vastustajien henki ei usein vaadi muutamaa luotia enempää, mutta polvilleen pudotettuja pelaajia pystyy vielä nostamaan takaisin tiimivahvuuteen. Kun omassa tiimissä on ainostaan kolme muuta jäsentä, yhdenkin menetys näkyy välittömästi tulivoimassa.

VR-pelinä varsinainen pelikokemus poikkeaa luonnollisesti merkittävästi perinteisemmistä räiskinnöistä, sillä peukaloketteryyden sijaan aseilla pitäisi osata tähdätä semioikeasti. Lonkalta ampumisen lisäksi asetta voi tukea toisella kädellä sekä sihtailla tähtäimen läpi, jolloin tarkkuus ja rekyyli parantuvat huomattavasti. Kesken kiivaan tulituksen opit unohtuvat tosin helposti kirjojen sivuille, kun paniikkireaktiona on ampua kaikkea muuta kuin varsinaista vihollista. Vaikka aseiden fyysistä tuntumaa ei onnistuta välittämään täysin onnistuneesti pelaajalle, on rynnäkkökiväärien ja muiden kahdella kädellä käytettävien aseiden sihtaaminen ja ampuminen silti toteutettu varsin onnistuneesti.

Firewall Ultra

Kuva: © First Contact Entertainment / Sony Interactive Entertainment

Harmillisesti tähtäys jää miltei ainoaksi VR:ää hyödyntäväksi ominaisuudeksi koko pelissä. Niin lataukset, kyykistyminen, juoksu kuin esineiden interaktio toteutetaan Sense-ohjainten nappeja painamalla, mikä on kieltämättä outo ratkaisu kehittäjiltä. Immersion kannalta mikään ei syö enempää virtuaalimaailmassa kuin X:llä toteutettava lataus. Myös kranaattien viskaus hoituu silmänseurannalla, joka ei aina ole tarkin mahdollinen tapa viskoa naatteja. Hahmoaan voi sentään liikutella luonnollisesti pyörimällä omassa huoneessa, mutta muutoin kokemus tuntuu enemmän perinteiseltä räiskinnältä kuin uuden sukupolven VR-peliltä.

Toisaalta tuntumalla ei ole kovin suurta väliä, sillä Firewall Ultraa on ylipäätään miltei mahdoton päästä pelaamaan. En tiedä, onko syynä surkea matsinhaku, pelaajapula vai molemmat, mutta yhtä matsia saattaa joutua pahimmillaan odottamaan yli puoli tuntia. Samassa tiimissä pelaaminen on niin ikään paikoin mahdottomuus, sillä oma ryhmä voidaan hajottaa matsia varten vastapuolen tiimeihin. Kun parin tunnin pelisession jälkeen vyön alle on kertynyt vain muutama vaivainen matsi, ei pelin pariin innosta juuri palata. Siitäkin huolimatta, että varsinaiset matsit ovat aidosti varsin nautinnollisia hyvien tiimien kesken.

Toisekseen pelin metaprogressio on aivan järkyttävän hidas jopa siinä määrin, että sillä tunnutaan kannustettavan mikromaksuihin. Uusien aseiden, kilkkeiden ja operaattoreiden ostaminen on lukittu joko kryptovaluutan tai maineen taakse, mutta näitä kumpiakin saa mitättömän vähän per matsi. Esimerkiksi vielä kymmenen pelitunninkaan jälkeen en ole saanut toista kokonaista mainepistettä, kun edullisin tähtäin vaatii sellaisia miltei toistakymmentä. Kun matseihin pääsee hyvällä tuurilla kerran tunnissa, ei edistystä näe aktiivisellakaan peluulla vielä viikkoihin.

Firewall Ultra

Kuva: © First Contact Entertainment / Sony Interactive Entertainment

Huvittavasti kehittäjät antoivat pelaajille 100 000 kryptovaluuttaa pian pelin julkaisun jälkeen, mutta tämä riittää ostamaan yhden ainoan aseen. Esimerkiksi uuden hahmon avaaminen vaatii reilu 150 000 kryptovaluuttaa, ja matseista saa yleisimmillään vain muutamia satoja.

Visuaalisesti Firewall Ultra näyttää varsin upealta, kiitos pelin alla hyrräävän Unreal Engine 5:n. Etenkin ympäristöt näyttävät upeilta ja hyödyntävät valoja ja varjoja upeasti. Jälkimmäisiä on toisinaan jopa vähän liiaksi asti. Myös hahmomallit ovat itsessään kaunista katseltavaa, mutta näiden animointi sekä VR-ohjauksen myötä aiheutuvat huvittavuudet vievät kokemuksen kauaksi realistisesta. Silti peli näyttää pääosin näyttävältä, jos sitä pääsee vain pelaamaan.

Firewall Ultra ei ole lopulta kovin onnistunut alustapäivitys kehutulle verkkoräiskinnälle. Vaikka ydinpeli itsessään on edelleen toimiva ja näyttävä, tekevät surkea matsinhaku sekä pelaajapula pelaamisesta käytännössä mahdotonta. Kun päälle ripotellaan vielä oudot VR-ratkaisut sekä mateleva progressio, ei kokemus herätä juurikaan tetsaamaan.

FIREWALL ULTRA

2/5

”Suositun verkkoräiskinnän PSVR 2 -päivitys kannattaa kiertää ainakin toistaiseksi kaukaa.”

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat