Uusimmat

Arvostelu Fort Solis on aluksi kuin Marsiin sijoittuva The Thing, mutta eksyy sitten hiekkamyrskyyn

20.09.2023 21:00 Joonas Pikkarainen
Fort Solis

Kuva: © Fallen Leaf

Fort Solisin on näyttävä ja tunnelmallinen trilleri, joka vie pelaajat hiekkamyrskyn piiskaamaan Mars-tukikohtaan.


Fort SolisJulkaisupäivä: 22.8.2023
Studio: Fallen Leaf
Julkaisija: Dear Villagers & Plug In Digital
Saatavilla: PC (Windows) & PlayStation 5 (testattu)
Ikäraja: K16
Pelaajia: 1
Peliä pelattu arviota varten: viisi tuntia


Avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi, mutta Marsiin sijoittuvassa Fort Soliksessa nämä on tallennettu sentään kätevästi lokikirjoihin. Pelialan veteraanien perustamien Fallen Leaf- ja Black Drakkar Games -studioiden debyyttiteos on kävelysimulaattorin muottiin puettu trilleri, joka tarjoaa lajityypin ystäville hyvin tutunoloisen kokemuksen.

Punainen planeetta antaa tosin oman säväyksen uutukaiselle, jonka tunnelmassa on parhaillaan John Carpenterin kauhuklassikko The Thingin henkeä. Hyytävä lumimyräkkä on vain sattumoisin korvattu asiaankuuluvammalla hiekkamyrskyllä, ja genren oppien mukaisesti aseman tapahtumiin sukelletaan vasta jälkijunassa. Silti insinööri Jack Learyn saappaissa aseman epäilyttävän autioita käytäviä tallustellessa ei voi kuin kauhistella, mitä ihmettä asemalle ja sen asukkaille on käynyt.

Fort Soliksen selkein panostus on keskitetty juurikin pelin tunnelmaan, joka on kieltämättä varsin onnistunut. Kantava voima on luonnollisesti varsinainen mysteeri, jota avataan hiljalleen aseman tietokoneisiin ja tallentimiin nauhoitettuja lokeja kuuntelemalla. Näiden avulla äänensä saavat myös aseman edelliset asukit, joiden arkiset peli-illat sekoittuvat houreisiin salaliittoteorioihin. Osaavat näyttelijät Troy Bakerin, Roger Clarkin ja Julia Brownin johdolla pitävät samalla huolen, että suoritukset ovat kautta linjan rautaisia.

Fort Solis

Kuva: © Fallen Leaf

Valitettavasti varsinainen juoni ei vahvan alun jälkeen pysy täysin kasassa, eikä varsinainen mysteerikään lopulta johda oikein minnekään mielekkääseen. Osaavat näyttelijät pitävät onneksi huolen, että muruset itsessään ovat kiinnostavia, mutta liiallinen tulkinnanvaraisuus laimentaa kokemuksen vaisummaksi kuin tekijöillä oli todennäköisesti tarkoitus. Lopputulos ei siten tunnu tyydyttävältä tai edes kovin omaperäiseltä, vaikka juonella on hetkensä sitä ennen.

Pelattavuuden osalta Fort Solis ei poikkea lajityypin muista sisaruksista. Tukikohdan käytäviä kävellään aavistuksen liian matelevaan tahtiin keräten lokeja ja suorittaen kevyitä pulmia. Hidas kävely on eittämättä tyylikeino tunnelman välittämiseksi, mutta toisinaan pelaajan eteen isketään vain hidasteita hidasteiden vuoksi. Huoneisiin on piilotettu myös joitain kerättäviä sekä lisämurusia tarjoavia lokeja, joihin pääsee käsiksi vain palaamalla vanhoille mestoille myöhemmin uusiksi. Genrensä tuntevat ovat pelin parissa kuin kotonaan.

Näiden lisäksi muutamia toiminnallisempia kohtauksia rytmitetään niin ikään varsin tutuilla reaktiotesteillä, joiden viestitys pelaajalle ei ole kuitenkaan paras mahdollinen. Onneksi näiden merkitys etenemiselle on enimmäkseen olematon, mikä osaltaan kyseenalaistaa niiden tarpeellisuuden.

Fort Solis

Kuva: © Fallen Leaf

Visuaalisesti Fort Solis on ainakin PlayStation 5:llä aavistuksen kaksijakoinen kokemus. Unreal Engine 5:n pohjalle rakennettu peli on pohjimmiltaan näyttävä ja yksityiskohtainen. Koluttavana oleva tukikohta on luotu ajatuksella ja tuntuu eletyltä, mikä näkyy niin huoneiden sisustuksessa kuin ulkoa pauhaavassa hiekkamyrskyssä.

Harmillisesti samaisen pelimoottorin grafiikkaongelmat onnistuvat myös käytännössä pilaamaan kaiken juuri mainitun, sillä päähenkilö jättää jälkeensä aavekuvan, valot elävät häiritsevästi tekstuurien pinnoilla ja ulkoinen myrsky on käytännössä pelkkää DVD-ajoista tuttuja pakkausartefaktia.

Fort Solis ei vie kävelysimulaattoreita uusiin korkeuksiin, vaan luottaa tuttuun ja turvalliseen. Onnistuneesta tunnelmasta ja vakuuttavista näyttelijäsuorituksista huolimatta pelin varsinainen juoni ei kuitenkaan saavuta kaivattuja tasoja, vaan jää kokemuksen heikoimmaksi lenkiksi. Valitussa genressä se on käytännössä kuolemanrangaistus.

FORT SOLIS

Arvosana: 2,5/5

”Tunnelmallinen trilleri ei onnistu missään vaiheessa saavuttamaan potentiaaliaan.”

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat