UUSIMMAT

Arvostelu: Hitman 2:n oheispeli Hitman Sniper Assassin on hauska, mutta armottoman lyhyt salamurha-ammuskelu

11.06.2018 19:00 | Ilari Hauhia

Otteeni tarkkuuskivääristä tiukentuu ja pidätän hengitystäni. Katson kiikaritähtäimeni lävitse, kuinka pahaa-aavistamaton vartija ottaa tietämättään elämänsä viimeisiä askelia. Viime hetkellä nostan ristikkoni vartijan pään kohdalta ylös, kohti katosta roikkuvaa kaiutinta ja vedän liipaisimesta. Luodin voimasta tippunut kaiutin murskaa vartijan alleen. Olipa ikävä onnettomuus.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: IO Interactive  / Julkaisija: Warner Bros. Interactive Entertainment / Testattu: PC / Saatavilla myös: Xbox One & PC / Laitevaatimukset: OS 64-bit Windows 7 – Intel CPU Core i5-2500K 3.3GHz – 8 GB RAM – NVIDIA GeForce GTX 660 / Pelaajia: 1 / Ikäraja: 18 / Peliä pelattu arvostelua varten: 2 tuntia


IO Interactive julkisti E3-messujen alla marraskuussa ilmestyvän Hitman 2:n, joka on perinteinen Agent 47:n tähdittämä salamurhaseikkailu. IO Interactivella oli kuitenkin taskussaan yllätys niille, jotka haluavat päästä niittaamaan kohteita heti paikalla: Hitman 2:n ennakkotilaajat palkitaan Hitman Sniper Assassinilla, joka on saatavilla heti.

Hitman Sniper Assassinissa pelaajan kohteena on kartanon alueella järjestettävä valtava hääseremonia, johon saapuu vanhan rosvojengin jäseniä. Tarkoituksena on eliminoida ryöstäjät sekä näiden turvamiehet mahdollisimman huomaamattomasti, mutta jättää paikalle saapuneet siviilit rauhaan. Pelaaja ei kuitenkaan perinteiseen Hitman-tapaan hiippaile itse juhlien keskellä, vaan tähystää aluetta paikalleen lukittuna tarkkuuskivääri tanassa läheiseltä kallionkielekkeeltä.

Halutessaan Hitman Sniper Assassinia voi pelata myös kahden pelaajan co-opina. Tällöin kielekkeellä istuu kaksi agenttia.

Tehtävän suorittamiseen ja kohteiden eliminointiin on varattu 15 minuutin aikaikkuna. Kärsivällisyys kannattaa, sillä turvamiehet ja roistot täytyy napsia pois siten, ettei kukaan sivullinen näe tai löydä luodin voimasta kolmoisvolttia heittävää ruumiista. Pelaajan kannattaakin odottaa rauhassa, että kohde kävelee paikkaan, jossa kuolema on huomaamaton.

Hitman Sniper Assassinin ensimmäisellä pelikerralla keskittyy helposti vain siihen, että kaikki kohteet ehtii tuhota mahdollisimman nopeasti ja suoraviivaisesti. Tällöin tutoriaalilta tai demolta tuntuvan tehtävän voi suorittaa onnistuneesti vain parissa minuutissa. Mission Accomplished -ruudussa iskee kuitenkin ihmetys.

Mistä napista pääsee seuraavaan tehtävään tai karttaan?

Pienen googlauksen jälkeen käy selväksi, että ”peli” oli ihan oikeasti siinä. Hitman Sniper Assassinissa on nimittäin vain yksi kartta ja tehtävä.

Ideana onkin, että tehtävän voi suorittaa monella eri tapaa. Tarkoituksena ei olekaan tuhota kohteita mahdollisimman nopeasti ja suoraviivaisesti, vaan mahdollisimman luovasti. Sen sijaan että turvamiehet, vartijat ja roistot saisivat päihinsä luodin mentävät aukot, on paljon tyydyttävämpää, kun eliminoinnin kohde murskautuu luodin voimasta seinästä irronneen kaiuttimen alle. Samalla kuolema näyttää ikävältä onnettomuudelta, eikä salamurhalta.

Kun kartanoa ja sen piha-aluetta tutkailee tarkemmin, löytyy kartasta hyvinkin paljon erilaisia luovia tapoja päästää porukkaa päiviltä. Rikkoutuneiden valojen avulla uima-altaasta voi tehdä sähköisen surmanloukun ja alas rymähtävä kattokruunu voi tehdä hyvinkin pahaa jälkeä. Kaasupullon läheisyydessä oleskelevät henkilöt puolestaan vaihtavat hiippakuntaa hyvin nopeasti, kun kaasupulloa kutittelee luodilla.

Pelimaailman manipulointi kuolemanloukuksi on kuin älypeli ja uuden ovelan tappokeinon löytäminen on suorastaan kihelmöivän hauskaa, varsinkin mikäli peliä pelaa yhdessä kaverin kanssa. Tiimiläinen voi omilla laukauksillaan houkutella uteliaat kohteet vaikkapa räjähtävän kaasupullon läheisyyteen, kun taas toinen agentti on valmiina räjäyttämään kaasupullon sopivalla hetkellä. Onnistuneista, huomaamattomista ja ovelista salamurhista palkitaan myös paremmilla pisteillä erän lopuksi.

Ikävä kyllä Hitman Sniper Assassinin pelimaailman ongelmana on, että on kovin epäselvää, mitä kaikkea voi manipuloida ja mikä taas ei reagoi osumaan. Esimerkiksi auton renkaat eivät jostain syystä räjähdä luodin osumasta lainkaan, eikä heiveröisen näköisiin patsaisiin tule edes naarmua.

Vaikka ammuskelu on hetken aikaa hyvinkin hauskaa, turtuu yhden ja saman tehtävän suorittamiseen hyvin nopeasti. Kiinnostus lopahti selkeästi jo reilun tunnin pelaamisen kohdalla, kun uusia tapoja kylvää kuolemaa ei tuntunut löytyvän enää mistään. Tarjolla ei ole myöskään vaihtoehtoisia aseita, vaikka tarkkuuskivääriä voikin päivittää kierrosten myötä parannuksilla, jotka muun muassa vähentävät rekyyliä tai parantavat tarkkuutta.

Hitman Sniper Assassin toimii kuitenkin hyvänä lyhyenä ja periaatteessa ilmaisena kylkiäisenä varsinaista Hitman 2:ta odotellessa. Ja koska peli on nykyisellään vielä Early Access -vaiheessa, on todennäköistä, että Hitman Sniper Assassiniin päivitetään tulevaisuudessa lisää kenttiä.

HITMAN SNIPER ASSASSIN

”Hitman Sniper Assassin on hauska, mutta armottoman lyhyt salamurha-ammuskelu”

Muropaketin uusimmat