Uusimmat

Arvostelu Need for Speed Unbound tuo tuttuun pelisarjaan vain yhden selkeästi erottuvan uudistuksen

12.12.2022 14:00 Ilari Hauhia

Need for Speed: Unbound jatkaa siitä, mihin jo 28 vuotta jatkunut pelisarja NFS: Heatin myötä jäi. Eniten uusin osa erottuu edeltäjistä piirrosmaiseen suuntaan viedyllä graafisella tyylillään.


Construction SimulatorJulkaisupäivä: 2.12.2022
Studio: Criterion Games
Julkaisija: Electronic Arts
Saatavilla: PC, PS5 (testattu), Xbox Series X/S
Pelaajia: 1 + erillinen moninpeli
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: noin seitsemän tuntia


28-vuotias Need for Speed on yksi historian pisimpään jatkuneista pelisarjoista. Pitkästä historiastaan huolimatta Need for Speed noudattaa edelleen samaa peruskaavaa, jossa hurjastellaan, rikotaan lakia ja vältellään poliiseja.

Joulukuun alussa ilmestynyt NFS: Unbound on jo 23. Need for Speed -peli. Siinä pelaaja osallistuu katukisoihin, toimii laittomien tuotteiden kuriirina ja tekee muita rötöksiä. Kerätyt varat voi upottaa autojen tuunaamiseen, uusien autojen ostoksiin sekä tapahtumien osallistumismaksuihin.

Edellisestä osasta tuttu heat-järjestelmä on edelleen paikallaan, ja se palkitsee riskejä ottavan kuskin. Heat-taso nousee sitä korkeammaksi, mitä enemmän pelaaja rötöstelee. Korkean heatin myötä panokset kovenevat, kun palkkiot kasvavat, mutta niin kasvaa myös perässä kaahaavien poliisien määrä. Pelaaja voi itse päättää, kuinka upporikasta ja rutiköyhää haluaa pelata: kerätyt massit saa turvaan koska tahansa palaamalla tukikohtaan ja lopettamalla päivän laittomuudet.

NFS: Unbound on uskollinen sarjan perinteille myös tarinan puolesta: se on tälläkin kertaa on ohuempi kuin pannukakku. Unboundin tarinassa kostonhimoinen pelaaja aloittaa katukisojen pohjalta ja nousee hiljalleen alamaailman kaahailukuninkaaksi. Hahmojen välistä dialogia on paljon, mutta mistään proosan mestariteoksesta ei ole kyse. NFS: Unbound yrittää ilmeisesti tavoitella TikTok-sukupolvea, sillä dialogissa viljellään niin trendikkäitä sanoja ja lausahduksia, että ne saavat kenen tahansa yli 15-vuotiaan tuntemaan itsensä auttamatta ajan hermolta tipahtaneeksi boomeriksi.

Mutta eihän tänne ole tarinaa tultu katsomaan, vaan kaahaamaan!

Need for Speed -sarja ei ole koskaan ollut mikään realistinen ajosimulaattori, ja NFS: Unboundin ajomekaniikat jatkavat samalla radalla. Jarruttaminen on valinnaista, eikä esteisiin törmääminen paljoa menoa hetkauta. Tosin vastaantulevia autoja kannattaa väistellä, sillä vaikka reunakaiteista voikin painella läpi kuin ne olisivat pahvia, hidastaa autoihin törmäily vauhtia paljon enemmän.

NFS: Unboundin autovalikoima on laaja, sillä pelistä löytyy reilusti yli sata erilaista ajokkia. Jokaista autoa voi vielä tuunata omaan makuun ja pelityyliin sopivaksi erilaisilla lisäosilla ja modifikaatioilla.

Ajomekaniikat ovat erittäin arcademaiset. Auton ohjaaminen on helppoa, joskaan ohjaustuntuma ei ole aivan parhaasta päästä. Autolla ei aina tunnu olevan painoa, eikä nopeus tunnu ajamisessa – välillä ajonopeus tuntuu lähinnä kävelyvauhdilta, vaikka mittarissa olisi yli 100 kilometriä tunnissa.

Jokaisessa mutkassa kannattaa yrittää driftata, sillä onnistuneet driftaukset täyttävät bonusmittaria, jolla auton saa kulkemaan vieläkin nopeammin. Driftauksen aloittaminen on helppoa, mutta onnistuneen driftin ylläpitäminen ei ole yhtä intuitiivista, eikä ajaminen tunnu tarkalta. Kokonaisuudessaan katuja pitkin kaahaaminen on silti pääpiirteittäin hauskaa, vaikka ajotuntuma ei olekaan aivan Forza-sarjan tasolla.

Moninpeliosuus tuntuu pahasti päälleliimatulta. Se mahdollistaa kisailun muiden pelaajien kanssa, mutta muuten NFS: Unboundin ydin löytyy yksinpelin puolelta.

Need for Speed Unbound -kuvakaappaus.

NFS: Unboundin näkyvin uudistus liittyy pelin grafiikoihin. Pelissä yhdistyy kolme graafista tyyliä: autot ja ympäristö ovat edelleen realistisia, kun taas ihmiset ovat cel-shading-tyylillä toteutettuja piirroshahmoja. Autot puolestaan säihkyvät erilaisia katutaidetta matkivia efektejä, jotka on tosin mahdollista kääntää pois pelin asetuksista.

Omaan silmään uusi graafinen suunta näyttää tuoreelta ja tyylikkäältä, mutta ymmärrän hyvin, mikäli uudistukset eivät miellytä kaikkia Need for Speedien faneja. Teknisesti peli toimii hienosti, sillä NFS: Unbound pyörii PlayStation 5:llä 4K-tarkkuudella ja sulavalla 60 fps ruudunpäivitysnopeudella.

Graafisten uudistusten ohella NFS: Unbound ei kuitenkaan ota sen suurempia riskejä. Pohjimmiltaan kyse on hyvin pitkälti NFS: Heatia muistuttavasta pelistä. Mikäli Need for Speedien perusidea kaahaamisesta ja poliisien välttelystä yhdistettynä arcademaiseen ajokokemukseen tuntuu edelleen houkuttelevalta, ei NFS: Unboundin kanssa voi mennä pieleen. Toisaalta sarjan pitkäaikaisia veteraaneja saman kaavan toistaminen vuodesta toiseen voi alkaa jo vähän väsyttää.

NEED FOR SPEED: UNBOUND

Arvosana: 3/5

”Need for Speed: Unbound toistaa sarjan vanhaa tuttua kaavaa, vaikka graafisesti peli onkin ottanut uuden suunnan.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat