Uusimmat

Arvostelu NHL 24 tarjoaa juuri sitä, mitä uusimmalta kiekkopeliltä saattoi odottaa

12.11.2023 09:36 Ilari Hauhia
NHL 24

Kuva: © EA Sports

NHL 24 on jälleen inkrementaalisesti sieltä täältä parannettu vuosipainos maailman parhaasta, ja käytännössä ainoasta, jääkiekkopelistä. 


RoboCop Rogue CityJulkaisupäivä: 20.10.2023
Studio: EA Sports
Julkaisija: EA Sports
Saatavilla: PlayStation 5, Xbox Series X/S
Pelaajia: 1-4 + verkkopeli
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: noin 8 tuntia


NHL-sarjan pelien arvioiminen, muiden urheilupelien vuosipainosten tavoin, on yhtä aikaa helppoa ja vaikeaa. Pohjimmiltaan enemmän tai vähemmän sama EA Sportsin peli julkaistaan joka vuosi uudelleen vain pienillä muutoksilla höystettynä. Karrikoidusti sanottuna olisi helppoa ottaa aikaisemman vuoden arvion teksti, vaihtaa vuosipainoksen numeron uuteen, ja julkaista arvio uudelleen.

NHL:ää silloin tällöin pelaava kasuaalilätkijä ei nimittäin välttämättä edes huomaa sen suurempaa eroa eri vuosipainosten välillä, varsinkin jos pelaaminen on lähinnä hupimielistä saman sohvan jääkiekkoa kavereiden kanssa tai Play Now -otteluita tekoälyä vastaan. Jos hankkii uuden NHL:n vaikka kahden, kolmen tai vaikka neljän vuoden välein, on virtuaalikiekko taatusti viihdyttävää, eikä uutta peliä tarvitse ostaa joka syksy.

NHL 24

Kuva: © EA Sports

Pelaamisen kilpailullisesti ottavat online-pelimuodon suurkuluttajat puolestaan huomaavat pienetkin erot tasapainossa ja pelimekaniikkojen muutoksissa. Heidän tapauksessaan ei kuitenkaan ole juurikaan väliä, onko uusin vuosiversio hyvä vai huono. Peli hankitaan joka tapauksessa, koska kaikki muutkin pelaajat siirtyvät uusimpaan versioon, eikä tarjolla ole juuri muita vaihtoehtoja.

Itse tipahdan tällä NHL-pelaajien skaalalla ääripäiden väliin, mutta huomattavasti lähemmäs sunnuntaipelaajaa. Saatan innostua pelaamaan jopa online-kiekkoa varsinkin uuden vuosipainoksen ilmestymisen jälkeen, mutta yhtä lailla NHL saattaa unohtua pelihyllyyn useiksi kuukausiksi. Huomaan erot eri vuosipainosten välillä, mutta rehellisesti ottaen en koe niiden muuttavan varsinaista virtuaalilätkän pelikokemusta kovinkaan suuresti. Pienempiä tasapainon nyansseja on myös hankala kommentoida kasuaalipelaajan näkökulmasta.

NHL 24

Kuva: © EA Sports

Pieniä muutoksia

NHL 24:n tapauksessa tärkeimmät muutokset koskevat painetta. Hyökkäysalueella tapahtunut pitkä pyöritys saa vastustavan joukkueen maalivahdin väsymään, jolloin maalinteko onnistuu helpommin. Pitkä painostus myös lisää hyökkäävän joukkueen suorituskykyä, ja hidastaa vastustajia.

Ominaisuutta on kritisoitu erityisesti kilpailullisuudesta nauttivien pelaajien keskuudessa jopa askeleeksi taaksepäin. Se tekee monien mielestä hyökkäämisestä liian helppoa puolustamiseen verrattuna, eikä se tunnu kovin realistiselta tai jännitystä lisäävänä. Kasuaalipelaajan näkökulmasta ominaisuus on lähinnä ”ihan kiva” -tasoa, eikä se tunnu muuttavan pelikokemusta kovin hurjasti aikaisempaan vuosipainokseen verrattuna.

Myös uusi Vision Passing -syöttelyominaisuus vaatii vähintään totuttelua. Ominaisuuden tarkoituksena on mahdollistaa tarkempi syöttely kenelle tahansa pelaajalle jäällä, mutta ainakin aluksi aikaisempaan syöttelyyn tottuneella pelaajalla menevät napit vähän solmuun, eivätkä ruudulla vilkkuvat ikonittee pelistä ainakaan selkeämmän näköistä. Omalla kohdalla uutta ominaisuutta tuli lopulta käytettyä varsin vähän, kun lihasmuisti luottaa edelleen perinteiseen syöttelyyn, joka on toki edelleen tarjolla.

NHL 24

Kuva: © EA Sports

Uutena pelimuotona NHL 24 tarjoaa HUT Momentsin, joka päästää pelaajat kokemaan yli 50 ikonista jääkiekkohistoriaan jäänyttä hetkeä, kuten ratkaisevia voittomaalikilpailuja. Käytännössä kyse ei ole kovin valtavasta lisäyksestä, ja kiekkohistoriaa kerrataan lähinnä pohjoisamerikkalaisesta näkökulmasta, mutta hetkiä pelailee kyllä ihan mielellään.

Muuten tarjolla on pieniä lisäyksiä ja muutoksia siellä sun täällä. Esimerkiksi taklaaminen tuntuu nyt hieman realistisemmalta ja grafiikat ovat parantuneet, ja World of Chel -pelimuodossa on siirrytty battle pass -tyyliseen tapaan kerätä palkintoja.

Kuten totuttua, NHL 24 on jälleen maailman suosituimman, ja käytännössä ainoan, jääkiekkopelin uusin vuosipainos. Se on hyvä, mutta onko se niin paljon parempi kuin viime vuonna, että siitä haluaa maksaa täyden hintalapun? Se riippuu aivan pelaajasta – NHL-tosifaneilta NHL 24 löytyy varmasti jo pelikirjastosta, kun taas kasuaalipelaajat voinevat yhtä hyvin tyytyä vielä aikaisempiinkin vuosipainoksiin.

NHL 24

Arvosana: 3/5

”NHL 24 tarjoaa jälleen kerran aivan hyvää, mutta varsin vähän muuttunutta virtuaalijääkiekkoa.”

 

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat