Uusimmat

Arvostelu PlayStation 5:n sisäänheittopeli Spider-Man: Miles Morales on lähes viiden tähden viihdettä myös PS4:llä

22.11.2020 17:35 Henrik Savonen

Miles Moralesin tähdittämä Hämis-peli on lyhyt, mutta ytimekäs seikkailu.


Julkaisupäivä: 19.11.2020
Studio: Insomniac Games
Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Saatavilla: PlayStation 4 (testattu) & PlayStation 5
Pelaajia: 1
Ikäraja: K16
Peliä pelattu arvostelua varten: Noin 10 tuntia


Insomniac Gamesin Marvel’s Spider-Man keräsi ylistystä alkuperäisen vuoden 2018 julkaisunsa aikoihin – myös Muropaketin arviossa. Kuten pelin loppuun saattaneet tietävät,  jatkon saaminen oli vain ajan kysymys. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales jatkaa monilta osin edeltäjänsä linjaa, joskin uudella Hämiksellä sekä uudella tarinalla. Lopputuloksena on mukaansatempaava seikkailu, joka tosin tuntuu paikoitellen ehkä liiankin tutulta.

Pelin päähahmona tähdittää Peter Parkerin sijaan edellisen pelin aikana Hämähäkkimiehen voimat itselleen saanut Miles Morales, jonka lähtö supersankarin uralle ei ala lainkaan mistään kevyimmästä päästä.

Alussa Miles on mukana setvimässä rötöksiä Peterin apurina, minkä aikana myös osa perustoiminnoista tehdään ensimmäisten taisteluiden lomassa tutuksi.

Ensitehtävän päätteeksi lomaa supersankarin hommista kaipaileva Peter päättää lähteä MJ:n matkaseuraksi Silver Sablen kotikonnuille Symkariaan ja jättää kaupungin turvaamisen ensiaskeliaan Hämiksenä ottavan Milesin harteille. Sopivaan saumaan Miles saa vastaansa kaupunkia terrorisoivan Underground-liikkeen ja sitä johtavan Tinkererin, jonka välienselvittelyt bioenergiayhtiö Roxxonin kanssa pakottavat nuoren Hämähäkkimiehen laittamaan suoriltaan uudet kykynsä koetukselle.

Uuden seikkailun varrelle mahtuu surua, menettämistä sekä kamppailua puolin ja toisin. Aivan kuten vuoden 2018 pelissä, myös Miles Moralesissa toimintaa tasapainotetaan myös jalat maassa siviiliasussa pelattavilla osuuksilla. Niiden kautta paitsi Milesin lähipiiri myös Miles itse saavat tarinassa enemmän syvyyttä.

Hyvin kynäillyn päätarinan ainoaksi nurjaksi puoleksi koituu oikeastaan sen lyhyt kesto, sillä peli on kampanjan osalta läpikoluttu alle kymmenessä tunnissa. Laadultaan kerronta ei kuitenkaan kalpene aiemman Insomniacin Hämis-seikkailun rinnalla, vaikka läpipaistava lyhykäisyys saakin uuden pelin tuntumaan enemmän irralliselta laajennukselta kuin varsinaiselta jatko-osalta. Tosin mitä edellispelin The City That Never Sleeps -lisäsisältöihin tulee, tuntuu Miles Morales tarinan puolesta reippaasti eheämmältä kokonaisuudelta.

Pelaaminen on pitkälti sitä samaa mitä aiemmassakin Spider-Manissa. Kaupungin yllä ja talojen välissä singahtelu on yhä hauskaa ja taistelukin sujuu tutuilla näppäinkomennoilla kuin tanssi. Sama pätee yhä pelimaailman virkaa ajavaan New Yorkin kaupunkiympäristöön, joka on osittaisen lumipeitteen alla pysynyt perusrakenteiltaan tismalleen samana –  pieniä uusien juonikuvioiden kannalta oleellisia muutoksia ja muita yksityiskohtia toki lukuun ottamatta.

Aivan copy-paste-toiminnon varassa ei ole sentään menty. Ei ainakaan pelimekaniikassa, sillä Milesin sähkönhallintataidot sekä kyky muuttua näkymättömäksi tuovat niin taisteluun kuin pulmanratkontaankin sopivan määrän uusia tuulia. Pääpaino on kuitenkin yhä lyönti- ja potkusarjoissa sekä väistelyssä – ympäristöstä seittiin tarttuvaa irtaimistoa suinkaan unohtamatta. Viholliset kaatuvat lopetusliikkeen kolauksesta aivan kuin ennen vanhaan. Poislukien kestävämpää sorttia edustavat rivipahikset, joiden heittämistä seitillä seinään kiinni oli enää turha kuvitella.

Tarinan edetessä pelaaja voi kasvattaa Hämiksen seitti- ja komboarsenaalia kolmeen osaan haarautuvalla kykypuulla, jonka taidoista osa on lukittu ensimmäisen läpipeluun jälkeen avautuvan New Game Plus -tilan taakse. Myös pukuvalikoima kasvaa sekin pelin kuluessa sivupuuhista ansaituilla poleteilla ja laiterihkamalla. Sivutekemistä siis riittää niin pääpelin aikana kuin sen jälkeenkin, minkä lisäksi osa tarinan ulkopuolisesta puuhastelusta ei ole pelkkää paikasta toiseen nyrkit pystyssä mättämistä.

Juonikuviot taputeltuaan kaupungilla voi kuluttaa aikaansa muun muassa jäljellä olevia Roxxonin labroja sekä Undergroundin piilopaikkoja koluamalla. Uudelleenpeluuarvoa tuodaan tietystikin New Game Plus -tilalla, joka päästää kokemaan tarinan uusiksi edellisellä kierroksella avatuilla puvuilla, varusteilla ja taidoilla.

On selvää, että Marvel’s Spider-Man: Miles Morales on ennen kaikkea PlayStation 5:n rautaa ja sen tehoja markkinoiva peli, minkä johdosta PS4-versio on jäänyt pienemmälle huomiolle. Vanhalle sotaratsulle kyhätty versio ei kuitenkaan jää kauas taakse uuden sukupolven laitteen rinnalla. Säteenseuranta, 60 kuvan ruudunpäivitys ja muut uuden konsolipolven herkut ovat tietysti tipotiessään. Myöskään tekstuuripinnat ja varjostukset eivät tietenkään ole viimeistä huutoa. Mutta noin muuten kokemus on saatu pidettyä oikein pelikelpoisena ja viimeisenkin tehopaukun hyödyntävänä – aivan kuten edeltäjänsäkin. PS4-versio on siis kaiken kaikkiaan oikein varteenotettava vaihtoehto, mikäli uutta konsolia ei satu vielä taloudesta löytymään.

Marvel’s Spider-Man: Miles Moralesin suurimmaksi kompastuskiveksi muodostuu sen lyhykäisyys, mistä johtuen peliä vaivaa myös pieni lisäosan tuntu – vaikka täysverisen itsenäisestä seikkailusta puhutaankin. Lisäksi pelin PS5- ja PS4-version väliset eroavaisuudet jäävät lopulta melko vaisuksi siihen nähden, että pelin on tarkoitus toimia yhtenä uuden konsolin myyntivalttina.

Sisältöpuoli on kuitenkin hyvässä kunnossa ja pelinä itsessään kyseessä onkin erinomainen jatke Insomniac Gamesin täydellisesti polkaistuun Hämis-saagaan, jota ei kannata missään nimessä jättää kokematta. Löytyi pelialustana siis sitten mikä hyvänsä, on Marvel’s Spider-Man: Miles Morales kaikessa lyhytkestoisuudessaankin edeltäjänsä tavoin ehdoton suositus jokaiselle supersankaripelien ystävälle.

MARVEL’S SPIDER-MAN: MILES MORALES

 ‘’Marvel’s Spider-Man: Miles Morales on omilla jaloillaan pysyttelevä supersankaripeli, josta voi nauttia hyvin mielin myös vanhemman konsolipolven raudalla.’’

Henrik Savonen

Muropaketin uusimmat