UUSIMMAT

Arvostelu: Red Dead Redemption 2 on PC:lläkin viiden tähden peli – ainakin silloin kun se suostuu toimimaan

18.11.2019 09:08 | Joonas Pikkarainen

Rockstar Gamesin hehkutettu villin lännen seikkailu saapuu PC:lle, mutta ei ongelmitta. Lumoavan kaunis preeria ja satojen tuntien elämys ei ole kuitenkaan koskaan aiemmin näyttänyt yhtä upealta.


Julkaisupäivä: 5.11.2019
Studio: Rockstar Games
Julkaisija: Rockstar Games
Saatavilla: PC (Windows, testattu), PlayStation 4 & Xbox One
Pelaajia: 1-4
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: 12 tuntia (+ 70 h)


Huomio! Red Dead Redemption 2:n PC-julkaisu ei ole käynnistynyt täysin ongelmattomissa merkeissä. Verkossa on lukuisia viestejä pelin jäätyilystä, häntimisestä ja käynnistysongelmista, joita Rockstar on jo korjannut ja luvannut parhaansa mukaan korjaavan tulevaisuudessa. Omalla kohdallani pelailut loppuivat muutamaksi päiväksi pelin lakattua käynnistymästä, mutta ajureiden uudelleenasennus auttoi lopulta asiaa. Muihin ongelmiin en ole törmännyt.

Ikävistä julkaisuongelmista huolimatta monien kuumeisesti odottama PC-versio viime vuoden suurimmasta pelitapahtumasta on viimein täällä. Red Dead Redemption 2:n alkutaival PC:llä on kieltämättä nihkeä, mutta ongelmien takana pilkottaa silti entistä näyttävämpi villin lännen teemapuisto 1800- ja 1900-lukujen vaihteen Yhdysvalloista lainsuojattomien silmin.

Perusteellisempaa arvostelua varten suosittelen kuitenkin palaamaan alkuperäisen tekstini pariin pelin konsoliversiosta, sillä en aio sukeltaa yhtä syvälle tässä yhteydessä.

Red Dead Redemption 2:n kaksijakoinen kokemus on kuitenkin edelleen vahvasti läsnä, ja oikeastaan vain vahvistunut PC-käännöksen sekä pelituntien myötä. Kehittäjät ovat pyrkineet kaikissa pelin osa-alueissa kohti realismia, mikä näkyy hyvin epätavallisissa piirteissä ja mekaniikkojen tarkoituksellisessa kankeudessa. Nämä eivät ole muuttuneet.

Olin edellisellä kerralla vielä syvällä pelimaailman pauloissa, uppoutuen elämyksiin ja vasta aistivani pientä dissonanssia jatkuvaa pelaamista vastaan haraavaa suunnittelua kohtaan. Toista läpipeluukertaa PC:llä aloittaessani vaaka oli kääntynyt jo tiukemmin pelien ärsyttävyyksien jatkuvaan tiedostamiseen. Miksi ruumiiden putsaus kestää niin pitkään? Tarvitseeko sen kävelyn nyt oikeasti olla näin hidasta? Ja enkö vain voisi pikamatkustaa tuonne kaupunkiin, kun en millään viitsisi tehdä muuta kuin pelata sen seuraavan tarinatehtävän?

Siksi, pitää, ja et, koska muutoin pelin taika katoaisi.

Red Dead Redemption 2 ei ole edelleenkään täydellinen peli, mutta ilmiömäisenä taidonnäytteenä se on vailla vertaansa. Se on lisäksi uskomattoman elävä, yksityiskohtainen ja mahdottoman laaja elämys, joka on yksi parhaista vaihtoehtoisista tavoista viettää täysin toista elämää digitaalisessa ympäristössä. Ja kaikki tämä on moninkertaisesti kauniimpaa PC:llä.

Rockstarin uutukainen näytti upealta jo konsoleilla, mutta tietokoneella näky on entistä lumoavampi. Korkeammat resoluutiot, paremmat tehosteet sekä ennen kaikkea horisonttiin asti yltävä piirtoetäisyys ja sulava ruudunpäivitys tekee ihmeitä immersiolle. Puhumattakaan nautinnollisen lyhyistä latausajoista, joiden ääressä ei enää ennätä unohtamaan, mitä olikaan tekemässä. Kaikki nämä herättävät pelin maailman kokonaan uudella tavalla eloon, mikä melkein – melkein – onnistui kaappaamaan minut jälleen täysin mukaansa katsomaan auringonlaskua höyryävä kahvikuppi kädessä.

Joskin myönnettäköön, että valtaosan PC:llä pelatusta ajastani en suinkaan tehnyt niitä tarinatehtäviä, vaan ihailin upeita maisemia, metsästin pienriistaa ja ylipäänsä samoilin pitkin poikin tutuksi käyneitä polkuja toistamiseen. Jaksan harvoin meuhkata pelien graafisesta ulosannista pitkään, sillä ne alun hämmästyksen jälkeen jäävät usein kiinnostavuudessaan muiden elementtien varjoon. Red Dead Redemption 2 on kuitenkin poikkeus, sillä mitä vahvemmin pelin visuaalisuus pystyy tehostamaan sen muuta realisminhakuisuutta, sitä vahvemmaksi pelimaailman luoma immersio muodostuu.

Ja juuri immersio on Red Dead Redemption 2:n vakuuttavin ja omalaatuisin piirre.

Kaikista graafisista herkuista nauttiminen vaatii koneelta tosin reilusti suorituskykyä, joskin grafiikka-asetuksissa on reilusti liikkumavaraa. Kriittisimmistä tehosyöpöistä luopuminen tai näiden madaltaminen auttaakin ruudunpäivityksen suhteen, joten kannattaa varautua siihen, että kaikkia asetuksia ei saa laitettua tappiin saakka. Piirtoetäisyydestä en sen sijaan suosittele luopumaan kuin vasta hampaat irvessä, sillä se tekee ihmeitä pelin maailmalle. Isot pojat verkossa kertoivat myös, ettei PC-versio olisi järin hyvin optimoitu, mistä kielii toki julkaisun lukuisat ongelmat.

Aavistuksen parempaa optimointia jää kaipaamaan lisäksi kontrolleihin.

RDR2:n lukuisten toimintojen änkääminen peliohjaimelle sai ansaitusti kritiikkiä, mutta valitettavasti puhtain paperein ei selviydytä myöskään hiiren ja näppäimistön kanssa, vaikka tilaa olisikin. Konsolijuuret näkyvät muun muassa tarpeissa painaa näppäimiä pidempiä aikoja pohjassa esimerkiksi tavaroita myydessä sekä mahdottomuudessa myydä useampia kappaleita kerrallaan, mikä tekee kaupankäynnistä toisinaan rasittavaa puurtamista. Lisäksi valikoissa ei voi liikkua jostain syystä WASD-näppämillä, vaan ainoastaan nuolinäppäimillä, mikä tuntuu täysin vaistonvastaiselta.

Osa outouksista korjaantuu onneksi ihan asetuksia säätelemällä, mutta silti peli tuntuu tältä osin monin kohdin nimenomaan käännökseltä konsoliversiosta kuin varta vasten PC:lle tehdyltä versiolta.

Toisaalta PC-version etuna on nyt ja tulevaisuudessa modien ihana ja alati kasvava maailma, minkä myötä peliin saadaan varmasti useita hyödyllisiä ja vielä lukuisampia hyödyttömiä lisäyksiä innokkailta modaajilta. Ensimmäiset modit saapuivat jo ennen pelin julkaisua, ja jos Grand Theft Auto V:n historiaan on luottaminen, nähdään Red Dead Redemption 2:nkin parissa vielä kaikkea paremmista tekstuureista aina Predaattoreihin ja muihin kummallisuuksiin saakka.

Oman hupinsa tarjoaa lisäksi verkkopuoli Red Dead Online, joka on ennättänyt PC-julkaisun myötä vuoden ikään ja tarjoaa heti julkaisussa varsin kattavasti tekemistä.

Upean tunnelmalliseen maailmaan voikin sukeltaa kavereiden kanssa hörppimään sitä mustaa nektaria tai sekoilemaan lasson ja junien kanssa, kuten normaaliin nettietikettiin kuuluu. Tekijät ovat myös paljastaneet keskittyvänsä jatkossa täysin Red Dead Onlinen kasvattamiseen yksinpelisisällön kustannuksella, joten lisätehtävää kaipaavien kannattaa suosiolla luoda oma villin lännen alter egonsa heti alkajaisiksi, jos ja kun Red Dead Redemption 2:n lumoavan kaunis ja mukaansatempaava maailma vie mennessään.

Red Dead Redemption 2:n PC-versiota odottaneiden ei kannata siis pettyä, sillä tarjolla on edelleen hyvä peli ja sitäkin parempi elämys entistä kauniimpana ja sulavampana. Kirjoitushetkellä oleviin moniin ongelmiin kannattaa tosin varautua, mutta näen tämän rehellisesti vain hetkellisenä takapakkina. Ottaen huomioon, kuinka paljon Grand Theft Auto Online takoo edelleen dollareita Rockstarille, epäilen kehittäjien puskevan (jälleen) ylityötunteja saadakseen RDR2:n rullaamaan PC:llä mahdollisimman sulavasti saadakseen toisen lypsykoneen tulille.

RED DEAD REDEMPTION 2 (PC-VERSIO)

”Red Dead Redemption 2 on PC:lläe entistä kauniimpi ja lumoavampi mestariteos.”