Arvostelu Starfield on upea tieteisseikkailu, joka nousee Bethesdan klassikoiden tasolle

31.08.2023 19:00 Ilari Hauhia
Starfield

Kuva: © Bethesda Game Studios

Bethesda on tehnyt sen taas. Starfield on erinomainen avaruuteen sijoittuva toimintaroolipeli, joka seisoo kunnialla The Elder Scrolls- ja Fallout-pelien rinnalla.


Starfieldin kansiJulkaisupäivä: 6.9.2023
Studio: Bethesda Game Studios
Julkaisija: Bethesda Softworks
Saatavilla: PC (Windows, testattu) & Xbox Series X/S
Pelaajia: 1
Ikäraja: K18
Peliä pelattu arviota varten: 16 tuntia


Starfieldissä pelaaja hyppää luomansa hahmon saappaisiin kaukaisella planeetalla, jossa louhitaan arvometalleja syvälle pinnan alle kaivautuvista tunneleista. Kaivauksien aikana metallien lisäksi löytyy myös erikoisen muotoisen artefakti, jonka koskeminen antaa oudon vision.

Pian käy ilmi, että kyseessä ei ole ainutlaatuinen esine.

Constellation-niminen avaruusseikkailijoiden ryhmä on kerännyt vastaavia kappaleita talteen jo aiemmin, ja pyrkii selvittämään niihin liittyvän arvoituksen. Artefaktit reagoivat toisiinsa, ja vaikuttaa siltä, että kun niitä onnistuu keräämään tarpeeksi yhteen paikkaan, voi tapahtua jotain suurta.

Seuraavaksi Starfieldin pelaaja kutsutaan mukaan Constellationiin tutkimaan artefakteja ja muita mysteereitä, mikä vie lopulta suurelle seikkailulle ympäri avaruutta.

Starfield

Kuva: © Bethesda Game Studios

Bethesda tunnetaan erinomaisista roolipeleistään, ja Starfield seisoo esimerkiksi Skyrimin ja Fallout 4:n rinnalla ylpeänä. Pelejä on kuitenkin vaikea laittaa tarkkaan paremmuusjärjestykseen, sillä niiden genret eroavat toisistaan niin selvästi: The Elder Scrollsit ovat fantasiaa, Falloutit selviytymistä post-apokalyptisessa maailmassa, ja Starfield puolestaan edustaa avaruusscifiä.

Genrestä riippumatta Starfield on ehdottomasti Bethesdan tuotannon parhaasta päästä.

En vielä ehtinyt kahlata pelin tarinaa läheskään läpi ennen arvion embargon koittamista – sivutehtävistä puhumattakaan – mutta ainakin 16 tunnin ajan juoni on pitänyt tiukasti otteessaan. Starfieldin käsikirjoitus on laadukasta ja dialogia seuraa mielellään. Toisaalta peli ei välttämättä vaadi loputonta keskittymistä tekstiruutuihin, jos mieluummin keskittyy itse toimintaan.

Starfield

Kuva: © Bethesda Game Studios

Hahmonluontiin voi halutessaan käyttää paljon aikaa, ja äänettömästä pelihahmosta luoda kattavilla asetuksilla juuri sellaisen kuin haluaa. Lisäksi hahmolle voi halutessaan valita muutaman taustalähtökohdan ja luonteenpiirteen, jotka antavat tiettyjä bonuksia ja miinuksia. Esimerkiksi ekstrovertti pelihahmo hyötyy rinnalla kulkevista kumppaneista, introvertti taas matkaa mieluummin yksin.

Kuten roolipeleillä on tapana, tarjoaa Starfield kattavan kykypuun. Hahmo kerää kykypisteitä sopivalta tuntuvaa tahtia, ja pelaaja voi itse jakaa niitä haluamiinsa kykyihin oman mielensä mukaan. Hahmon kehitys tuntuu hauskalta, ja kykypuusta löytyy monia kiinnostavia kykyjä, jotka antavat pelaajalle mahdollisuuksia muuttaa pelitapaansa ja kokeilla erilaisia lähestymistapoja esimerkiksi kamppailun osalta.

Starfieldissä ei lopu seikkailtava kesken. Pelaaja voi todellakin vierailla lähes loputtomalta tuntuvalla määrällä taivaankappaleita. Kaikilta planeetoilta ei ehkä löydy mitään erityisen jännittävää, mutta pelaaja kyllä palkitaan silloin tällöin kiinnostavilla nähtävyyksillä ja löydöillä. Myös maapallolla käynti on mahdollista, joskin Maa on kaukana tulevaisuudessa muuttunut tuhoutuneeksi aavikoksi, jolla ei ole kovin paljoa nähtävää.

Starfield

Kuva: © Bethesda Game Studios

Juonen kannalta oleelliset lokaatiot, kuten New Atlantiksen kaupunki, ovat nekin ehdottomasti seikkailemisen arvoisia. Kaupungit ulottuvat pitkälle ja niistä voi löytää itselleen sivutehtäviä ja muuta hauskaa tekemistä. Kaikilla vastaan kävelevillä asukkailla ei ole aina merkittävää dialogia, mutta kaupungeista saattaa löytää myös kiinnostavia sivuhenkilöitä, joten tuntemattomille puhuminen on kannattavaa.

Starfieldin räiskintä ja kamppailu toimivat kumpikin. Ammunta on arcade-henkistä, eikä aina yhtä tarkan tai responsiivisen oloista kuin ”oikeissa” räiskintäpeleissä, mutta roolipelien mittapuulla varsin maittavaa. Asevalikoima on laaja, aseita voi modata haluamillaan lisäosilla, ja myös kamppailu välttäminen hiippailulla ja vihollisten kiertämisellä on monilta osin mahdollista.

Starfield tarjoaa useita vaikeustasoja, mutta ainakin itselle oletusvaikeustaso tuntui sopivalta. Silloin kamppailu haastoi sopivasti ja kuolemakin saattoi korjata varomattoman pelaajan, mutta toisaalta en kokenut että Starfieldistä kannattaisi tehdä itselleen väkisin aivan liian vaikeaa. Ainakin itselleni pelissä suurin vetovoima on kiinnostava tarina ja avaruudessa seikkailu, ja kamppailu on vain hyvä lisä kaiken päälle.

Starfield

Kuva: © Bethesda Game Studios

Planeettojen pinnalla kulkemisen ohella Starfieldissä lennetään myös avaruudessa. Avaruuslentely tuntui pelin heikoimmalta osalta, vaikka huonoksi sitäkään ei voi sanoa. Välimatkat ovat avaruudellisen hurjia, joten pikamatkustusta tulee käytettyä hyvin paljon. Avaruudessa voi joutua taisteluun muita aluksia vastaan, ja pelaajan tulee keskittyä ohjaamisen lisäksi aseilla ampumiseen sekä aluksen virransyötön jakamiseen esimerkiksi moottoreiden, suojien ja aseiden välillä tarvittavalla suhteella,

Pikamatkustusta on laajasti tarjolla myös planeettojen sisällä.

Koska pikamatkustusta tulee helposti käytettyä runsaasti, liittyy siihen toinen Starfieldin pienistä heikkouksista. Erilaisia latausruutuja ja katkoja tulee vastaan hyvin usein, eikä seikkailu tunnu kovin saumattomalta. Pikamatkustuksen ohella latausruutu voi tulla eteen esimerkiksi ovesta sisään tai ulos kävellessä. Latausruudut eivät ole pitkiä, mutta ehtivät juuri katkaista pelaajan immersion kesken pelihetken.

Starfield

Kuva: © Bethesda Game Studios

Teknisesti Starfield toimii hyvin. Pieniä bugeja voi vielä tulla vastaan (varsinkin kun pelaaminen tapahtui julkaisua edeltävällä versiolla, jossa ei ole vielä kaikkia lopullisesta julkaisusta löytyviä päivityksiä), mutta mitään peliä rikkovaa ei ainakaan omalla kohdalla sattunut vastaan.

AMD Ryzen 7 7840HS-suorittimella ja RTX 4060 -näytönohjaimella varustettu pelikannettava riitti Starfieldin pelaamiseen hyvin, vaikka asetuksista joutuikin hieman karsimaan. Mikäli omistaa tämän hetken huippusuorituskykyä tarjoavan pelitietokoneen, suo Starfield mahdollisuuden ottaa koneesta kaikki ilo irti. Korkeimmilla asetuksilla peli näyttää upealta, eikä medium-high-tasoisenakaan kyse ole lainkaan hassummasta kokemuksesta.

Kokonaisuudessaan Starfield on erinomainen peli, ja vahva ehdokas kisaan vuoden parhaan pelin tittelistä – joka on tänä vuonna erityisen tiukka. Starfield tarjoaa kiinnostavan tarinan, toimivat roolipelielementit ja kamppailun, sekä lähes loputtomalta tuntuvan määrän seikkailtavaa avaruudessa. Pelin merkittävin kauneusvirhe on, ettei se tunnu aina latausruutujensa vuoksi kovin saumattomalta, ja että avaruusaluksella lentely jää hieman paitsioon. Muun pelin ollessa näin timanttisen kova eivät pienet puutteet kuitenkaan jää harmittamaan.

STARFIELD

Arvosana: 4,5/5

”Starfield on henkeäsalpaava seikkailu avaruudessa, joka kannattaa ehdottomasti kokea.”

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat