Uusimmat

Arvostelu Street Fighter 6 on mainio kamppailupeli myös uusille pelaajille

12.06.2023 21:00 Ilari Hauhia

Street Fighter 6

Kamppailupelin aloittaminen uutena tulokkaana on usein korkean oppimiskäyrän vuoksi vaivalloista ja jopa turhauttavaa. Street Fighter 6 on toista maata. Se toivottaa konkareiden lisäksi myös uudet pelaajat mukaan, ja on samalla kaikin puolin mainio kamppailupeli.


Street Fighter 6Julkaisupäivä: 2.6.2022
Studio: Capcom
Julkaisija: Capcom
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1–2 + verkkopeli
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: noin yhdeksän tuntia


Street Fighter 6:n keskiöstä löytyy hub-alue, jossa seikkaillaan kattavalla hahmoeditorilla luodulla juuri omaan makuun valetulla avatarilla. Hubissa voi haastaa muita pelaajia verkkopeliin, katsoa muiden otteluita, testata kamppailuhahmoja ja esimerkiksi ostaa omalle avatarille uusia vaatteita.

Hubin ohella tarjolla on kaksi muutakin vaihtoehtoa. Fighting Ground -valikon takaa löytyy mahdollisuus luoda otteluita pelaajan itse määrittelemillä säännöillä, kun taas World Tour on Street Fighter 6:n yksinpelikampanja. Kampanjaan on panostettu huomattavan paljon, ja varsinkin uusi pelaaja pääsee sen kautta oppimaan hiljalleen Street Fighter 6:n hahmoja ja niiden liikkeitä. Samalla pelaaja avaa käyttöönsä paljon kustomointiin käytettäviä asusteita.

Yksinpeli ei ota itseään vakavasti, vaan tarjoaa kamppailun ohessa huumoria ja sekoilua – esimerkiksi jääkaapin voi haastaa kaksintaisteluun ja pitkiä hyppyjä voi suorittaa pää alaspäin pyörittämällä jalkoja helikopterin tavoin. Lisäksi avoin maailma tarjoaa kattavat mahdollisuudet hahmokehitykseen, jolloin omasta taistelijasta voi luoda ei hahmojen yhdistelmän. Juoni jää kuitenkin latteaksi.

Perinteisesti Street Fightereiden, Mortal Kombatien ja Tekkeneiden aloittaminen vaatii ainakin muutaman tunnin verran tiukahkoa perehtymistä ja hahmojen sekä näppäinyhdistelmien opettelua, jotta mätkimisessä alkaa olla aivan perushyökkäyksiä enemmän syvyyttä. Opettelutilat ovat kuitenkin historiassa olleet keskimäärin varsin kehnoja, ja oppia on usein kannattanut hakea vaikkapa YouTube-videoista.

Street Fighter 6 on tarttunut tähän kamppailupelien akilleen kantapäähän, ja pyrkii tekemään kokemuksesta hauskemman myös uusille pelaajille. Peli tarjoaa kattavan ja aloittelijaystävällisen opetustilan, joka perehdyttää uudenkin tulokkaan tehokkaasti ja hauskalla tavalla kamppailupelin saloihin. Kun opetustilan yhdistää hauskaan kampanjaan, voi Street Fighter 6:tta opetella rauhassa ja mukavan tasaisella oppimiskäyrällä.

Street Fighter 6:n opetustilassa edetään perusteista varsin pitkälle kamppailupelien tekniikoihin, joten ominaisuudesta on iloa myös hieman kokeneemmille pelaajille, jotka haluavat ottaa askeleen syvemmälle pelin maailmaan. Tarjolla on kuratoituja otteluita tekoälyä vastaan, joissa haastavampienkin mekaniikkojen oppiminen sujuu mutkitta. Näin pelaajan ei ole pakko mennä ottamaan kokeneemmilta pelaajilta tarpeettomasti pataan moninpelin puolelle, vaan mekaniikat voi opetella rauhassa.

Edes konkareiden ei kannata ohittaa opetustilaa, sillä Street Fighter 6 tarjoaa paljon uutta. Keskeisin kamppailua muuttava ominaisuus on Drive-mekaniikka. Oman kamppailijan HP-mittarin alapuolelta löytyy nyt vihreä ”drive”-mittari, joka alkaa täysistä ja jota saa kamppailun aikana lisää. Driven avulla pelaaja voi torjua vastustajan hyökkäyksiä sekä muunnella omia hyökkäyksiään tehokkaammiksi. Driven kanssa täytyy kuitenkin olla varovainen, sillä mittarin tyhjentäminen liian nopeasti avaa vastustajalle paikan iskeä takaisin.

Street Fighter 6 tarjoaa kaksi esimääriteltyä ohjaimen näppäinprofiilia, joista toinen on tarkoitettu konkareille ja toinen uudemmille pelaajille. Modernit kontrollit ovat huomattavasti intuitiivisemmat kuin monissa muissa kamppailupeleissä, ja tekevät Street Fighter 6:n oppimisesta entistä helpompaa. Klassiset kontrollit ovat puolestaan niitä varten, joilta Street Fighterin liikkeet löytyvät jo valmiiksi selkärangasta.

Teknisesti Street Fighter 6:n toiminnassa ei ole mitään valittamista, mikä tuntuu nykyään olevan jo kehun arvoinen suoritus, eikä vain oletusarvo. Myös online-ottelut toimivat ilman viivettä. Graafisesti kyse ei ehkä uusimman konsolisukupolven henkeäsalpaavimmasta pelistä, mutta valittu graafinen tyyli sopii peliin hyvin ja on sopivan selkeä myös kamppailun keskellä.

Kokonaisuudessaan Street Fighter 6 on hyvin onnistunut kamppailupeli, josta on vaikea löytää pahaa sanottavaa. Mikäli kamppailu vie mukanaan, voi varsinkin online-otteluihin upottaa käytännössä loputtomasti pelitunteja, ja myös yksinpeliosuudessa riittää tekemistä. Näin rahalle saa arvoa runsaisen pelituntien muodossa, ja uutta kamppailupeliä etsivälle Street Fighter 6 onkin mainio lisäys omaan pelikokoelmaan.

STREET FIGHTER 6

Arvosana: 4/5

”Street Fighter 6 on onnistunut kamppailupeli, joka sopii myös uusille pelaajille.”

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat