Arvostelu: Super Mario Maker 2 tarjoaa loputtoman määrän laadukasta viihdettä tasoloikkien ystäville

12.07.2019 18:30 Ilari Hauhia

Super Mario Maker 2 on todellinen tasoloikkafanin päiväuni. Sen parissa jokainen pääsee sekä pelaamaan käytännössä loputonta laadukkaiden tasojen valikoimaa että toteuttamaan omat ideansa hauskoista Mario-kentistä.


Julkaisu: 28.6.2019
Studio: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Pelaajia: 1-4
Ikäraja: 3
Peliä pelattu: Noin 15 tuntia


Laadukkaissa videopeleissä on usein perustavanlaatuinen ongelma: kaikki hyvä loppuu aikanaan. Esimerkiksi aiemmin tänä vuonna Nintendo Switchille ilmestynyt New Super Mario Bros. U Deluxe oli Muropaketin arvostelun perusteella erittäin laadukas seikkailu. Vaikka sisältöä oli tarjolla reipas määrä, koitti hauskalle kuitenkin lopulta päätepiste kun kaikki tasot oli koluttu läpi.

Super Mario Maker 2 on siitä nerokas poikkeus, että siinä sisältö ei pääse loppumaan käytännössä koskaan. Marion uusin seikkailu tuo 3DS:ltä ja Wii U:lta tutun sarjan Nintendo Switchille ja se päästää pelaajat sekä suunnittelemaan että pelaamaan unelmiensa Mario-tasoja. Kun yhteisö luo itse jatkuvasti uutta pelattavaa, ei sisältö lopu koskaan kesken.

Nintendo paljasti aiemmin, että Super Mario Maker 2:ssa luotiin kahdessa viikossa yli kaksi miljoonaa kenttää, eli niitä ilmestyi reilun 140 000 tason päivävauhtia. Mikäli yhden tason läpäisemiseen menisi keskimäärin minuutti, kuluisi pelkästään tähän mennessä julkaistujen kahden miljoonan tason pelaamiseen lähes neljä vuotta.

Super Mario Maker 2:n ytimessä on monipuolinen mutta yksinkertainen tasoeditori. Se sisältää materiaaleja vuosien varrella ilmestyneistä Marion seikkailuista, joten tasojen graafisen tyylin ja elementit voi sijoittaa vapaasti minne tahansa Marion historiaan. Käytännössä tasoeditorin avulla voi luoda uudelleen lähes minkä tahansa perinteisestä Mario-seikkailusta tutun tason, tai aivan oman mielikuvituksen tuotteen.

Tasoeditoria voi ohjata joko peliohjaimien, kosketusnäytön tai molempien avulla. Isojenkin kokonaisuuksien luominen on tehty helpoksi ja pelaajan auttaa vauhtiin vapaaehtoinen, 18-osainen pelin sisäinen opetustila joka opastaa eri toimintojen käytössä.

Parasta käyttäjien suunnittelemissa tasoissa on, että mielikuvitus on todellakin päästetty valloilleen. Esimerkiksi alkuperäisessä Super Mario Makerissa luotiin kenties maailman vaikein taso, jonka läpäisytodennäköisyys oli yksi seitsemästä ja puolesta miljoonasta. Siitä huolimatta pelaajan ei itse tarvinnut edes koskea peliohjaimeen.

Sama linja jatkuu Super Mario Maker 2:ssa. Vaikka tarjolla on myös hurja määrä perinteistä vasemmalta oikealle edettävää tasoloikkaa, on mukana myös valtavirrasta eroavia luomuksia. Super Mario Maker 2:n tasoeditorilla on luotu muun muassa pöytätennis (ID 55S-BS4-Y1G), katkaisimiin perustuva pulmataso (J7D-9L6-THG) sekä taso jossa Mario lentää linnun selässä (6DK-1JL-L5G).

Super Mario Maker 2:n tasoselaimella pelattavaa voi etsiä tietyn tason uniikilla koodilla. Sen lisäksi peli ehdottaa itse pelaajalle uusia tasoja, joita voi järjestää esimerkiksi suosion perusteella. Myös omien tasojen julkaisu palveluun on helppoa, ja tason keksijä saa tietää, kuinka suosittu omasta luomuksesta on tullut.

Mikäli omien tasojen luonti ei kiinnosta, voi Super Mario Maker 2:sta silti nauttia täysin rinnoin pelkkänä laadukkaana tasoloikkana. Yhteisön luomien tasojen virta on käytännössä loputon, mutta mukana on lisäksi yli sata Nintendon kehittämää kenttää. Ne on niputettu tarinatilaksi, jonka alussa Prinsessa Peachin linna räjähtää vahingossa kappaleiksi. Marion täytyy auttaa linnan jälleenrakennuksessa suorittamalla työkeikkoja, eli tasoja, joista kerätyillä kultakolikoilla rakennusprosessia voi jatkaa.

Tarinatilan kentät ovat yhteistötasojen tavoin varsin luovia. Niissä ei ole varsinaista yhteistä teemaa, vaan ne vievät Marion jatkuvasti eri ympäristöihin. Perinteisen tasoloikan lisäksi matkalla voi päästä esimerkiksi lentämään Koopa Clown Carilla ja tykittämään alas vastustajia.

Super Mario Maker 2:n heikkoudeksi jää moninpeli. Tasoja voi sekä pelata yhdessä muiden kanssa niin lokaalisti kuin verkonkin välityksellä, mutta varsinkin online-kokemus jää köykäiseksi. Yhteisötasoja voi halutessaan pelata läpi kaverin kanssa joko co-opina tai kisana. Myös tasoja voi rakentaa yhdessä kaverin kanssa, mutta vain lokaalisti.

Co-opissa riittää, että toinen pelaajista läpäisee tason ja pelaajat voivat auttaa toisiaan. Kilpailutilassa puolestaan kisataan siitä, kumpi läpäisee tason nopeammin. Co-op-tilan ongelmana on, että harvoja tasoja on suunniteltu yhteispelattavaksi. Kisatila onkin vaihtoehdoista yleensä viihdyttävämpi.

Ikävä kyllä Super Mario Maker 2:ssa ei voi vielä toistaiseksi pelata tasoja verkon välityksellä yhdessä tietyn kaverin kanssa, vaan Super Mario Maker 2 arpoo peliseuran automaattisesti. Nintendon mukaan ystävät yhdistävä ominaisuus on kuitenkin luvassa myöhemmän päivityksen mukana.

Verkkopeliä hankaloittaa myös verkkoviive. Kun netin hidastelun vuoksi tarkkaa ajoitusta vaativat hypyt eivät osu kohdalleen, muuttuu peli-ilo nopeasti suuttumukseksi.

Kokonaisuudessaan Super Mario Maker 2 on joka tapauksessa yksi Nintendo Switchin parhaista peleistä ja pakko-ostos jokaiselle Marioiden ja tasoloikkien ystävälle. Koska sisältö ei lopu koskaan kesken, viihdyttää se parhaimmillaan koko Nintendo Switchin elinkaaren loppuun saakka.

SUPER MARIO MAKER 2

”Super Mario Maker 2 tarjoaa loputtoman määrän laadukasta tasoloikkaa ja päästää pelaajat luomaan unelmiensa Mario-seikkailuja”