Uusimmat

Arvostelu Uusi Dead Space on karmivan hyvä – ja hakkaa The Callisto Protocolin helposti

29.01.2023 19:16 Ilari Hauhia

Uusi Dead Space on erinomainen remake vuonna 2008 ilmestyneestä alkuperäispelistä. Rakkaudella tehty päivitys tuntuu erityisen hyvältä epäonnistuneen The Callisto Protocolin jälkimainingeissa, sillä se todistaa, kuinka karmivan viihdyttävää laadukas avaruuskauhu voi olla.


Julkaisupäivä: 27.1.2022
Studio: Motive
Julkaisija: EA
Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 5, Xbox Series X ja S
Pelaajia: 1
Ikäraja: K18
Peliä pelattu arvostelua varten: Noin 11 tuntia


Dead Space -fanien elämä on ollut viime aikoina melkoista vuoristorataa. Joulukuussa ilmestyneeltä Dead Spacen jalanjäljissä kulkeneelta The Callisto Protocolilta odotettiin suuria, mutta lopulta odotus päättyi pahaan pettymykseen. Peli kärsi epäluontevan kamppailun ohella muistakin ongelmista, ja oli parhaimmillaankin keskinkertainen.

LUE MYÖS: Arvostelu The Callisto Protocol ei ole uusi Dead Space

The Callisto Protocolin floppauksen jälkeen kaikki jäi Dead Spacen remake-kortin varaan. Kaikeksi onneksi EA ja Motive kaivoivat ässän hihastaan: uusi Dead Space on erinomainen peli.

Dead Space

Dead Spacessa avaruusinsinööri Isaac Clarke haluaisi nähdä naisystävänsä Nicolen pitkästä aikaa, mutta suunnitelma menee pahasti pieleen, kun pelaaja sysätään keskelle USG Ishimura -avaruusalukselle sijoittuvaa kosmista kriisiä. Dead Space seuraa pääpiirteittäin alkuperäisen pelin tarinaa, joskin mukaan on mahdutettu uusia sivutehtäviä ja tarinallista sisältöä, jotka taustoittavat entistä paremmin pelin kontekstia.

USG Ishimura on täynnä karmeita Necromorpheja, ja Isaac on varustettu vain kasalla louhintaan käytettäviä scifi-työkaluja, jotka toimivat onneksi hyvin myös avaruuszombien torjunnassa. Remakessa aseita löytyy matkan varrelta pelin edetessä, ja asevalikoima on tutun monipuolinen ja innovatiivinen. Lähes jokainen asevaihtoehto on varsin käyttökelpoinen pelityylistä riippuen.

Dead Space eroaa monista muista peleistä siten, ettei vihollisia ole tarkoituskaan tiputtaa tarkoilla pääosumilla. Sen sijaan Necromorpheilta tulee ensin ampua raajat irti, jonka jälkeen ne voi päästää lopullisesti päiviltä.

Dead Space

Dead Spacen uudisversio tuo mukanaan muitakin parannuksia. USG Ishimuran avaruusalukselle on lisätty uusia reittejä ja kohteita, ja innokkaat pelaajat voivat palata kentissä taaksepäin avaamaan uusia ovia myöhemmin Isaacin turvaluokituksen kasvaessa. Liikkuminen onnistuu kävelemisen ohella myös eri kansien välillä tapahtuvalla junalla.

Isaacille on lisätty mukaan ääninäyttelyä, jota tosin kuullaan vain kun avaruusinsinööri puhuu muiden hahmojen kanssa. Kamppailun keskellä hahmo reagoi ympäristöönsä puuskuttamalla ja muilla inhimillisillä äännähdyksillä.

Graafisesti Dead Space näyttää erinomaiselta. USG Ishimura on painostavan karmiva ympäristö, ja erityisesti valojen ja varjojen yhteispelillä mukaan on saatu aidosti sykettä nostattavaa kauhua. Jumpscareja tulee vastaan aina silloin tällöin, mutta Dead Space onnistuu nostamaan selkäkarvat pystyyn myös tunnelmallaan.

Dead Space

PC:llä tarjolla on runsaasti graafisia asetuksia, joilla peliä voi säätää omalle laitteistolle sopivaksi. Dead Space osaa ottaa hyödyn irti uusimmastakin raudasta, mutta samalla minimivaatimukset ja suositellut vaatimukset on saatu pidettyä varsin kohtuullisina. Näin Dead Spacen pelaaminen ei välttämättä vaadi mitään avaruusajan huippukokoonpanoa.

Kokonaisuudessaan Dead Space on erittäin onnistunut remake, jota voi suositella alkuperäisen pelin ystävien lisäksi niille, jotka eivät ole aikaisemmin astuneet USG Ishimuran kannelle. Peli mahduttaa reiluun kymmeneen tuntiin huomattavasti karmaisevia hetkiä, ja seikkailu onnistuu pitämään otteessaan alusta loppuun saakka.

DEAD SPACE

Arvosana: 4,5/5

”Dead Space tarjoaa erinomaista avaruuskauhua, ja peittoaa mennen tullen epäonnistuneen The Callisto Protocolin.”

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat