Arvostelu Vuoden 2018 God of War julkaistiin vihdoinkin PC:lle, ja kyllä tätä peliä kannattikin odottaa

17.01.2022 13:01 Ilari Hauhia

Vuonna 2018 yksinoikeudella PlayStation 4:lle julkaistu God of War on saapunut viimeinkin myös PC:lle. Ilahduttavasti kyse on hyvin onnistuneesta käännöksestä, ja PC onkin nykyään paras alusta God of Warin kokemiseen, ainakin mikäli kotoa löytyy suorituskykyinen pelitietokone. 


EndwalkerJulkaisupäivä: 14.1.2022
Studio: Santa Monica Studio
Julkaisija: PlayStation
Saatavilla: PC (Windows, testattu), PlayStation 4 & 5
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 8 tuntia (läpäisty PlayStationilla)


God of War on yksi lähivuosien tunnetuimmista ja kehutuimmista PlayStation-yksinoikeuspeleistä. Sony Santa Monican kehittämä rebootti toi Kratoksen seikkailut hyvin onnistuneella ja tarinavetoisella tavalla myös niiden pelaajien koettavaksi, joille pelisarja ei ollut entuudestaan tuttu.

Vaikka tämä arvio ei varsinaisesti käsittele God of Waria pelinä, vaan keskittyy lähinnä PC-version tekniseen toimivuuteen, lienee paikallaan kerrata seikkailun lähtökohdat lyhyellä otteella pelin alkuperäisestä arviosta:

LUE MYÖS: Arvostelu: God of War on kaiken hehkutuksen arvoinen – upea seikkailu ansaitsee täydet pisteet

God of Warissa Kratos on vetäytynyt kylmään Pohjolaan, asettunut aloilleen parisuhteeseen ja saanut pojan nimeltä Atreus. Kreikan raivopää on viilentynyt vuosien varrella, mutta pian kaikki muuttuu.

God of Warin tarina käynnistyy tilanteesta, jossa Kratosin vaimo on juuri kuollut. Jäyhä isähahmo on jäänyt kahden poikansa kanssa, johon hän ei saa mitään yhteyttä. Samalla kaksikon kotimetsään ilmestyy joukko draugreita, sekä tuntematon hahmo, joka ei tunne kipua, mutta väittää tuntevansa Kratosin menneisyyden.

Verisen kamppailun jälkeen aloilleen jääminen ei vaikuta enää turvalliselta, joten Kratos ja Atreus lähtevät täyttämään äidin viimeistä toivetta: hänen tuhkansa tulee sirotella tuuleen valtakunnan korkeimmalta vuorelta. Tämä tehtävä muodostaa pelin pääjuonteen, mutta kuten arvata saattaa, on reitti kaikkea muuta kuin suora, ja vastaan tulee yksi jos toinenkin myyttinen hahmo.

Olen alkuperäisen PS4-version testanneen kollegani kanssa samaa mieltä siitä, että God of War on täysi viiden tähden napakymppi, joten pelin uudelle arvostelulle ei ole varsinaisesti tarvetta. Tai oikeastaan, God of Warin PC-versio ansaitsee edelleen täydet viisi tähteä ja tällä kertaa vielä papukaijamerkin päälle.

Vuonna 2017 ilmestyneen Horizon Zero Dawnin PC-käännös ei vielä julkaisuhetkellä ollut kovinkaan hiottu kokemus. Siitä syystä olin henkisesti varautunut pettymään myös God of Wariin käännökseen. Pelot osoittautuivat kaikeksi onneksi turhiksi, sillä God of Warin PC-käännös on erittäin onnistunut.

God of War on jo muutaman vuoden vanha peli, mutta PC:llä sen grafiikat näyttävät korkeimmilla asetuksilla ällistyttävän hyviltä. Lisäksi grafiikka-asetuksia voi säätää juuri omalle kokoonpanolle sopivaksi, ja esimerkiksi ultraleveät näytöt ovat saaneet virallisen tuen. Parhaimmillaan peliä voi pelata täysillä asetuksilla 4K-tarkkuudella ja rajoittamattomalla ruudunpäivitysnopeudella. Tarvittaessa silmäkarkkia voi kuitenkin karsia sieltä sun täältä, mikäli omasta peli-PC:stä ei löydy aivan loputtomattomasti suorituskykyä.

Järjestelmävaatimusten perusteella God of Warin pitäisi pyöriä pelattavasti vielä vanhemmallakin raudalla. Minimivaatimuksiin kuuluvat Intel Core i5-2500K -tasoinen suoritin ja Nvidia GTX 960, mutta i5-6600K:lla ja Nvidia GTX 1060:llä pääsee jo suositellulle tasolle.

Omassa tapauksessani God of War pyöri 1440p-tarkkuudella ja yli 60 fps ruudunpäivitysnopeudella Ryzen 5 2600X -suorittimella ja Nvidia RTX 2070 -näytönohjaimella, kun kaikkein kuormittavimpia grafiikka-asetuksia karsi hieman pois. Suorituskyvyn saavuttamisessa auttaa huomattavasti hyvin toimiva Nvidian DLSS -tuki, jonka lisäksi God of War tukee myös AMD:n FidelityFX Super Resolutionia.

Kokonaisuudessaan God of War toimii PC:llä moitteetta. Vastaan ei tullut testin aikana mitään bugeja eikä kaatumisia, ja peli pyöri muutenkin loistavasti. Mikäli God of War on jäänyt ennestään kokematta konsolin puutteen takia, on nyt korkea aika kokea pelin tarjoama upea tarina ja maailma, vieläpä parhaana versiona koskaan.

GOD OF WAR (PC)

Arvosana: 5/5

”Erinomaisen käännöksen myötä God of War on parhaimmillaan koettuna suorituskykyisellä pelitietokoneella.”