Arvostelu: Yoshi’s Crafted World on päältä pahvinen, mutta sisältä mainio tasohyppelypeli – jopa yksi Switchin parhaista

18.04.2019 09:08 Henrik Savonen

Yoshin uusi seikkailu laajentaa Switchin jo entuudestaan mainiota yksinoikeusvalikoimaa.


Julkaisupäivä: 29.3.2019
Studio: Good-Feel
Julkaisija: Nintendo
Alustat: Nintendo Switch
Pelaajia: 1-2
Ikäraja: 3
Peliä pelattu: Yli 10 tuntia


Nintendon peleissä usein sivurooliin tyytyneen Yoshin taival on ollut paikoin kivinen, mutta muuten antoisa. Alun perin Super Mario World -pelissä Marion uskollisena ratsuna tavattu dinosaurus ei katsonut kovin pitkään putkimiehen pompottelua. Ensimmäisen Yoshin tähdittämä peli nähtiin jo vuonna 1995 Super Mario World 2: Yoshi’s Islandin merkeissä. Täydellinen irtiotto Mariosta saatiin kuitenkin vasta 1997 Nintendo 64:lle julkaistun Yoshi’s Storyn myötä. Sittemmin omaksi sarjakseen irrottautunut Yoshi on seikkaillut tähän mennessä useassa omassa pelissä – melko vaihtelevalla menestyksellä.

Yoshin oman pelisarjan kahdeksas osa Yoshi’s Crafted World lainailee monilta osin pelistudio Good-Feelin aiemmin työstämän Yoshi’s Woolly Worldin antimia. Wii U:lla nähdyn edeltäjänsä tavoin luvassa on siis kaikin puolin värikästä tasohyppelyä.

Siinä missä Yoshi’s Woolly Worldin maailma rakentui pitkälti langoista sun muusta tekstiilistä, nojautuu Yoshi’s Crafted World pahvin ja kaikenlaisen askartelumateriaalin voimaan. Omintakeinen ja kirjava ulkoasu ei suinkaan jää pelkäksi pintakuorrutteeksi, sillä erillisiin piensaariin jaetun maailman kentät vilisevät toinen toistaan erikoisempia, tölkkien, kertakäyttökuppien ja muun tilpehöörin varaan kyhättyjä rakennelmia, jotka ulottuvat myös pelissä nähtäviin pomovastuksiin.

Jotta meno ei myöskään kävisi turhan itseään toistavaksi, on kentillä tarjota pelkän hyppelyn lisäksi omia, toisistaan poikkeavia pulmia ja muita virikkeitä. Eroa kenttien välillä siis riittää, mikä pitää kokonaisuuden samaan aikaan tuttuna, mutta tuoreena.

Yksinpelin lisäksi Yoshi’s Crafted World on koluttavissa myös yhdessä kaverin kanssa, mikä tekee menosta paitsi vielä monin verroin hauskempaa, myös tietysti helpompaa. Kaksistaan seikkailua tuli kokeiltua yksittäisen Joy-Con-kapulan varassa pelattuna, joka ei tuntunut sen liiemmin perinteistä ohjaustapaa kehnommalta. Mukavana lisänä toinen pelaaja voi hypätä mukaan vieläpä kesken jo valmiiksi yksin aloitetun seikkailun. Myös kaverin kanssa aloitettua peliä voi sitäkin vastavuoroisesti jatkaa itsenäisesti täysin mutkitta.

Yoshi’s Crafted World ei lähde valtaosan ajasta haastamaan pelaajaa millään keinoin. Etenemisen suhteen peli on siis helppo. Painosanalla todella helppo. Tämä korostuu vain entisestään Yoshille puettavilla siivillä, joiden ansiosta esimerkiksi mahdollisuus pudota rotkoihin on liki olematon. Vaikeustasolla ruotimisen sijaan Yoshi’s Crafted World suosiikin pelaajien omaa uteliaisuutta ja kannustaa näin tutkimaan perin pohjin pelimaailmaa ja sen salaisuuksia, mikä osaltaan innostaa palaamaan myös jo aiempien koluttujen kenttien pariin.

Kenttien uudelleenpeluuarvoa on myös lisätty etenemisen päinvastaiseen suuntaan kääntävällä Find Poochy Pups -haastetilalla, joka nimensä mukaisesti päästää löytämään ja nappaamaan pahvien suojissa piilottelevia Poochy-pentuja  – mieluiten mahdollisimman ripeässä ajassa tietenkin.

Valtaosa pelin ylimääräisestä puuhastelusta koostuu pitkälti jonkin määrätyn asian keräilystä. Vaikka kenttien käännetyt variaatiot tuovatkin ainakin jonkinmoista vaihtelua ja syytä palata jo kertaalleen läpäistyjen tasojen pariin, jää pelin vapaavalintainen tehtäväpuoli joka tapauksessa kalpenemaan muun, luovemmalla kädellä toteutetun sisällön rinnalla.

Muilta osin Yoshi’s Crafted World on viimeisen päälle hiottu, kaiken kaikkiaan helposti lähestyttävä seikkailu, joka pitää otteessaan loppuun asti niin yksin kuin kaverinkin kanssa pelattuna. Mielikuvituksella lapsenomaisesti leikittelevä ulkoasu yhdistettynä tasokkaaseen kenttäsuunnitteluun tekevät pelistä eittämättä yhden Switchin parhaista tasohyppelyistä, jota voi suositella jokaiselle lajityypin ystävälle.

YOSHI’S CRAFTED WORLD

“Yoshi’s Crafted World tarjoilee viihdyttävää tasohyppelyä kaikille taitoon ja ikään katsomatta.”