UUSIMMAT

Battle vs. Chess (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

29.06.2011 15:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: ZUXXEZ Software
Julkaisija: Topware Interactive
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, Mac, Xbox 360, PlayStation 3
Tulossa: Wii/DS/PSP
Laitevaatimukset: Pentium 4 3,40Ghz / Athlon 64 3500+, 1 Gt muistia, Geforce 8300/Radeon HD 3600
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.battlevschess.com/en/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Saksa on maa, joka on lahjoittanut ihmiskunnalle ja maailmalle monia hienoja asioita. Ikävä kyllä hyviä pelejä ei noin niin kuin pääsäännön mukaan voida lukea tähän joukkoon. Liekö syy vai seuraus, että Euroopan talouden veturin ikäväksi osaksi pelimaailmassa on yleisesti jäänyt ei-niin kadehdittava antagonistin rooli.

Shakki taas on peli, jota on hyvin vaikea tehdä väärin. Syy siihen miksi peli on nykyään degeneroitunut lähinnä autistien, venäläisten toisinajattelijoiden ja elämäänsä kyllästyneiden huru-ukkojen viihteeksi on se, että se on liian vaikea eikä esteettisesti kovin miellyttävä. Saksalaisen ZUXXEZ Entertainmentin Battle vs. Chess yrittää nyt pelastaa sekä Saksan maineen että shakin.

Resepti kuulostaa paperilla varsin toimivalta. Otetaan shakki, isketään vastustajaksi aikoinaan shakkimestareillekin kovaksi palaksi osoittautunut Fritz!-ohjelma ja kuorrutetaan askeettisen oloinen shakkilauta möröillä, ihquilla pimuilla ja muulla mukavalla. Resepti viimeistellään näyttävillä animaatioilla ja toiminnallisella taistelulla.

Lopputulos voi olla jonkin sortin Archon-kopio, piristävästi kuorrutettu shakki tai jotain näiden väliltä. Ikävä kyllä Battle vs. Chessin tapauksessa kyse on vaihtoehdoista huonoimmasta, eli niin sanotusta välimallista.

Shakkiosiossa itsessään ei ole erityisemmin mitään vikaa. Fritz-serkku pistää amatööripelaajan todella koville, ja lisäksi tarjolla on parisenkymmentä klassista shakkiongelmaa. Näitä olisi tosin voinut samalla rahalla pistää pakettiin monin- ellei kymmenkertaisen määrän hyvin pienellä vaivalla, joten karsiminen tällä osastolla ihmetyttää.

Shakkimatti ja QTEppo

Ikävä kyllä pelin kehittämisessä on kiinnitetty huomiota aivan vääriin asioihin. Battle vs. Chessin uusiin hienoihin uudistuksiin lukeutuu taistelutila, joka on käytännössä QTE-näppäilyä. Taistelun voittanut hahmo jatkaa matkaa ja hävinnyt heittää veivinsä, ja lopputuloksena taistelut hanskaava pelaaja voi päättää perusmatsin noin kolmessa vuorossa. Taistelu ei ole edes visuaalisesti kovinkaan viihdyttävää, koska sinänsä näteillä hahmoilla on noin kaksi erilaista animaatiota.

Kaikeksi onneksi Battle vs. Chessiä voi pelata myös täysin tavallisena shakkina, joten hienoilla uudistuksilla ja nopeasti vaikeustasoltaan varsin naurettavaksi muuttuvalla kampanjatilalla voi heittää vesilintua.

Ongelma onkin se, että pelin oikeasti toimivalla osiolla pelin noin neljän kymmenen euron hintalappu ei saa oikeutusta. Sillä määrällä ja yleisellä teknisellä toteutuksellaan Battle vs. Chess olisi ihan kohtuullinen XBLA/PSN/Steam-peli, mutta kun mennään lähelläkään täyttä hintaa, voidaan puhua jo ryöstöstä.

Battle vs. Chess on siis kallis, huonosti toimivilla turhuuksilla kuorrutettu shakki jossa on nätit nappulat. Ei yhtään enempää, ei vähempää. Tästä on jokaisen lienee helppo tehdä omat johtopäätöksensä. Omani on: Nein, Danke!

 

Lue myös

Alice: Madness Returns (PC, PS3, Xbox 360)

Dr. Kawashima’s Body and Brain Exercises (Xbox 360)

Dragon Quest VI: Realms of Reverie (DS)

Duke Nukem Forever (PC, PS3, Xbox 360)

Dungeon Siege 3 (PC, PS3, Xbox 360)

SBK 2011 (PC, PS3, Xbox 360)

Swarm (PS3, Xbox 360)

White Knight Chronicles: Origins (PSP)