UUSIMMAT

Enemy Territory: Quake Wars (PC)

02.10.2007 17:40 | Jukka O. Kauppinen

Enemy Territory + Quake + sotaa verkossa. Täydellinen resepti? Kaukana siitä. Netissä pelattavat räiskintäpelit eivät ole kokeneet viimeisen vuosikymmenen aikana kovin kummoisia muutoksia, mutta kaiken sen roskan seassa on pilkahtanut jokunen valopilkku, jotka ovat johdattaneet pelaajia avarammille vesille. Kaikkea ei tarvitse tehdä aina saman kaavan mukaan.

Quake Warsin tekijät eivät ole haistelleet  muutoksen tuulia. Tarjolla on teknisesti näyttävää mutta sisällöllisesti tylsää verkkoräiskintää, joka puraisee vain ja ainoastaan refleksipelaajiin. Totaalisille räiskintäpelifaneille tämä voi olla taivas, minulle portit eivät auenneet.

Avaruuden mörrimöykyt ja slitssläts-ihmiset

Enemy Territory: Quake Wars jatkaa suositun ilmaispelin Enemy Territoryn jalanjäljissä. Se oli Return to Castle Wolfensteiniin perustuva verkkoräiskintä, joka oli kerrassaan mainio toiseen maailmansotaan sijoittuva nettipauke. Quake Wars onkin loppumetreillä paljon lähempänä sitä kuin yhtään Quake-sarjan teosta. Painopiste on maanläheisempi, ehkä hitusen realistisempi ja painottuu reippaasti enemmän kulkuneuvoihin.

Nettiräiskintää on yritetty höystää ja monipuolistaa. Jokainen kartta on osa kampanjaa, tarinaa jossa kerrotaan palanen ihmisten ja stroggien taistelusta. Kentillä on erilaisia kohteita tai tavoitteita, joita pelaajat voivat suorittaa. Ehkä jotain paikkaa puolustetaan, jonnekin hyökätään, jokin laite pitää hakkeroida, jokin paikka rikkoa tai rakentaa. Pelaaja palkitaan pisteillä, kun tämä auttaa tiimiään tehtävien suorittamisessa. Tämä on sinänsä hyvä veto, sillä kyse ei ole enää pelkästään erilaisten kohdealueiden hallussapitämisestä tai suinpäin toisten kimppuun höökimisestä. Pelimekaniikka on näin asteen monimutkaisempaa.

Myös osapuolissa on hieman eroja, joskin lähinnä kosmeettisia. Ihmiskunnan urheat soturit kamppailevat avaruuden mörkkejä vastaan, mutta osapuolet on tasapainotettu erittäin tarkoin. Skini on erilainen, mutta hahmoluokat ja aseet vastaavat täydellisesti toisiaan perussoltusta pioneerihakkeriin. Aseissa on toki eroja kun aivan yksittäistasolle mennään, mutta loppumetreillä välineiden erot tasapainottavat toisensa.

Pelaaminen itsessään on kuitenkin sitä samaa, iänikuista perusräiskintää. Tauotonta fragaamista, näkymättömistä tulevia raketteja, turboboostattujen sankarien heittelemiä kranuja ja headshotteja. Näkymättömissä olevia tarkk’ampujia, päättömästi kiitäviä kaahaajia, bunnyloikkijoita – kaikki tylsä ja ärsyttävä löytyy.

Reaktiot ja millintarkasti kohdilleen heitetyt tähtäimet nostavat tuttuun tapaan refleksipelaajat kuningasluokkaan, muut ovat lähinnä puolisokeina haahuilevia maaleja. Aivan kuten tämän sortin peleissä Doomista lähtien.

Näistä samoista syistä Quake Wars voi olla monille se paras peli ikinä. Nopeatempoinen pupuloikkaemulaattori, jonka kiivas toiminta täyttää kaikki vaatimukset. Ei pelin teknisiä ansioita kannata kiistääkään – toiminta on tasapainoista, eri hahmoluokat on tehty hyvin, aseissa riittää vaihtelua ja erilaiset kulkuneuvot ovat hauskoja. Erityisesti ihmisten kaluston pistäminen vastakkain outojen muukalaislaitteiden kanssa on vekkulia. Ja verkkopeli toimii hienosti.

Wanha

Silti, allekirjoittaneelle Quake Wars on wanha. Ei tällaista enää jaksa. Nähty. Tylsää. Ärsyttävää. Etenkin kun muistaa miten hienoja räiskintöjä on muutoin tarjolla. Battlefield 2:een ja erityisesti Red Orchestraan verrattuna tämä on kuin askel taaksepäin, kohti räiskintöjen esihistoriaa. Taktikointi, verrattain realistinen ote ja motivoiva tiimipelaamisen henki puuttuu. Vaikka Quake Wars yrittääkin ohjata pelaajia yhteistyöhön, niin käytännössä kentällä on se pari-kolmekymmentä sooloilijaa. Pelissä on kuoret mutta ei sisältöä.

Tämä on surullista katsottavaa, etenkin erääseen toiseen juuri ilmestyneeseen pelin verrattaessa. World in Conflict on naksustrategiana niin kovin erilainen peli, mutta se haki innoitusta Counter-Strikestä ja toi naksustrategioihin fps-räiskintöjen fiilistä. Pelaajat esimerkiksi jaetaan erilaisiin yksikköluokkiin, jotka joutuvat pakostikin tukemaan toisiaan. Lisäksi käyttöliittymä tuki tehokkaasti sanatonta viestintää. World in Conflict saakin täysin tuntemattomat pelaajat yhteistyöhön aivan itsestään, Quake Wars ei tarjoa tällaisia innovaatioita. Se vain jatkaa samalla vanhalla räiskintöjen kaavalla muista piittaamatta. Tässä fragi on yhä kukkulan kuningas.

Siksi Enemy Territory: Quake Wars failaa. Se iskee hardcoreimpaan räiskintäsakkiin, mutta allekirjoittaneen kaltainen pitkän linjan pelaaja, innokas fps-pelien ystävä, jäi kylmäksi. Olihan pelissä välillä hyvätkin hetkensä, en kiistä. Ylsin parhaimmillaan erän parhaaksi pelaajaksi, joten en ollut aina pelkkä maalitaulukaan.

Quake Wars tulee narinastani huolimatta olemaan varmasti monen ammattilaispeliliigan turnauspeli, enkä kiistä sen saavutuksia pelattavuussektorilla. Tai etteikö se maistuisi nettiräiskintöjen innokkaimmille ystäville. Mutta minulle ei maistu.

 

Tekijä: Splash Damage
Julkaisija: Activision
Testattu: Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC
Tulossa: PlayStation 3, Xbox 360 – ajankohtaa ei ilmoitettu
Laitevaatimukset: Windows XP/Vista, Pentium 4 2,8 GHz/Athlon XP 2800+, 512 Mt muistia, 128 Mt 3d-näytönohjain
Pelaajia: 1-32
Pelin kotisivu: http://www.enemyterritory.com/
Jukka O. Kauppinen

 

Toinen mielipide

Kuulun itse siihen pelaajaryhmään, joka odotti Quake Warsia kuin kuuta nousevaa, pitkälti positiivisten Enemy Territory: Wolfenstein -kokemusteni pohjalta. Tästä huolimatta peli jätti minut kylmäksi, enkä oikeastaan edes tiedä, miksi.

Objektiivisesti tarkasteltuna hyvää löytyy melkoisesti. Mukavaa on esimerkiksi se, että peli jakaa jokaiselle hahmoluokalle jatkuvasti muutenkin pelaamiseen liittyviä tavoitteita, mutta ikävää on se, että pelaajat eivät ainakaan toistaiseksi ole sisäistäneet niitä. Mitä iloa on pioneerille jaettavista korjausbonuksista, jos pässit suhaavat pioneereillään rynkyt savuten pitkin takametsiä samalla kun tiimi ottaa pataan? Toisaalta tämä ei ole niinkään pelin vika, vaan pelaajien, jotka ovat otsikossa keskittyneet juuri siihen epäoleellisimpaan QUAKE-sanaan.

Ehkä ongelma oli minun kohdallani se, että komeista puitteista ja arsenaalista huolimatta sitä sotapelin tuntua ei päässyt muodostumaan, vaan peli tuntuu Quakelta turhan avoimmilla kentillä. Uskon kyllä, että mikäli lajityyppi – eli nopeatempoiset refleksiräiskinnät á la Counter Strike – nappaa, tätä kyllä pelaa ilokseen. Hypepuheiden perusteella Quake Warsin piti vain olla niin paljon enemmän.

Miikka Lehtonen

 

Lue lisää eDomesta

Battlefield 2 (PC)

Battlefield 2142 (PC)

Enemy Territory: Quake Wars myös konsoleille

id Software ei perusta episodipohjaisista peleistä

Kymmenvuotias Quake

Quake IV (PC, Xbox 360)

Quake Wars tulossa Linuxille

Red Orchestra: Ostfront 1941-1945 (PC)

Suuri räiskintäpeli-ennakkopamaus

World in Conflict (PC)

Keskustelu

Itsellä kesti aika kauan, ennenkuin peli aukesi kaikessa mahtavuudessaan. Alussa tuntui aika tylsältä, kun en tiennyt varsinaisia objekteja eikä hajuakaan missä mikäki objekti oli joten vain fraggasin eikä muuta.
Kesti about 50 pelituntia ennen kuin pääsi jyvälle :)( liekö syynä korkea ikä (45V) :O ). Kummasti vaan on kertynyt noita experience pisteitä vaikken mikään refleksipelaaja olekaan.
Nyt on takana 150tuntia pelaamista ja edelleen maistuu ihanalle :P

sanoisin, että yksi parhaista peleistä mitä olen lähes 30vuoden aikana pelannut. (ja tuohon aikaväliin mahtuu enemmän pelejä mitä uskoisikaan ja kaikista genreistä)

Tässä rytäkässä jäi wowit, lotrot ja codit toiselle sijalle.

Nuo ”testaajatki” vois tosissaan koittaa pelata sitä… tai voihan se olla, että ennakkoasennekin on jo pois kohaltaan. Pysykööt vaan niissä super marioissaan.

Itse olin pettynyt. Veikkaan että peli kuolee 1-2v kuluttua kokonaan…

Se on yksi nickkini, kyllä. Tai se virallinen. Omana itsenäni pelasin vasta lopuksi screenshotteja ottaessani.
Käytän usein satunnaisempia nimiä ns. peelovaiheessa testatessani, kun etsin pelin tekniikan ja pelattavuuden rajoja ja pelaajien rajoja.
Kävin vielä tänään töistä palattuani pelailemassa vähän verkossa mutta en edelleenkään kokenut peliä omakseni. Nauttikoon kuitenkin he täysin sydämin, jotka kokevat tämän omakseen.
Ja taisi keskustelua syntyä näin paljon enemmän kuin jos olisin varauksettomasti nauttinut meiningistä :)

Hmm… Mikäli käytit Grendel-B nikkiä pelatessasi,pohjautuu arvostelusi alle kahden tunnin pelikokemukseen (http://etqw.splatterladder.com/?mod=playerinfo&idx=350141). Jos näin on niin aika kovaa tekstiä kirjoittelet.

Tätä peliä on pelattava huomattavasti pidempään ennenkuin se aukenee. Toisaalta peli on alle viikon vanha ja porukka ei vielä tiedä kuinka pelata, eli menee helposti pelkäksi deathmatchiksi joidenkin osalta. Uskoisin, että tilanne muuttuu muutaman viikon sisällä ja parempaan suuntaan. Pelistä löytyy nimittäin syvyyttä huomattavasti enemmän kuin mitä ensivaikutelman perusteella voisi odottaa.

Rols melkeinpä kiteytti mun kommentit omaansa.

Toki on totta, että jokaisella on oma makunsa pelien suhteen. Mielestäni etenkin BF-pelit alkavat olemaan liian monimutkaisia, niistä katoaa olennainen, kun on kaikki mahdolliset unlockit ym.
Sen sijaan Quaket ja muut tämän tyypin pelit keskittyvät olennaiseen.

Olin pelannut BF2 noin muutaman kuukauden kunnes kyllästyin siihen. Sen sijaa olen pelannut Quakeja ja Css melkein 2 vuotta ja vieläkin jaksaa aivan hyvin.

”Pelaaminen itsessään on kuitenkin sitä samaa, iänikuista perusräiskintää. Tauotonta fragaamista, näkymättömistä tulevia raketteja, turboboostattujen sankarien heittelemiä kranuja ja headshotteja. Näkymättömissä olevia tarkk’ampujia, päättömästi kiitäviä kaahaajia, bunnyloikkijoita – kaikki tylsä ja ärsyttävä löytyy.” - Tämä kaikki on juuri sitä mikä tekee pelistä mielestäni pelaamisen arvoisen. Silloin tulee se vanha oldschool-henki jossa parempi pelaaja voittaa aloittelijan. Tämä taas kannustaa kehittämään taitojaan ja etsimään aina vain parempia pelaajia joiden kanssa mitellä taitojaan.

”sillä kyse ei ole enää pelkästään erilaisten kohdealueiden hallussapitämisestä tai suinpäin toisten kimppuun höökimisestä” Mitä hittoa, enää?, eihän tämä edes yritä olla suoraan BF kilpailija vaan se on WolfET seuraaja, monen on ollut yllättävän vaikeaa ymmärtää tuota. Ja se kalusto antaa kyllä mahdollisuuden erilaiseen kikkailuun, eivät ne samanlaiset ole. Nopeatempoisuus vie kyllä osan muuten saavutettavasta taktisuudesta, myönnetään.

”Pelaaminen itsessään on kuitenkin sitä samaa, iänikuista perusräiskintää.” Totta, vanhana WolfET pieruna olisin kuiten haluunnut hiemän rohkeampaa linjaa, jotenkin tuntuu vähän sieluttomalta ja nähdyltä, toki kelpo perus räiskintää.

>>”Ylsin parhaimmillaan erän parhaaksi pelaajaksi”
>olitko ainoa pelaaja?

Kek :) En sentään. Kyllä vanhakin vielä osaa halutessaan.

ei kyllä demon jälkeen ole tuntunu että tää on pakko saada melkoinen bf2 toisissa kuorissa ja huononpana PETTYMYS!!

Eihän täl pelil ole mitään tekemistä Quakejen kanssa, siis yhtään mitään. Aivan liian helppo. Pullamössö pelisukupolven peli.

Joo, kyllähän se niin on että tämä peli saattaa jättää simulaatiokekkulointien ystävät kylmiksi. Halusin kuitenkin pistää muutaman kommentin tulemaan.

”Myös osapuolissa on hieman eroja, joskin lähinnä kosmeettisia.”

tämä oli nyt ensimmäinen joka pisti tuolta silmään. Eli jos olisi hiukan malttanut tarkastella ni osapuolissa on tosiaan eroja, tai jos tässä tarkoitetaankin ukkoja niin sitten, mutta ne aseethan siinä kai ratkaisee? GDFn joukkojen perus AR vs. stroggien Lacerator on jo ensimmäinen suuri ero, ja jos hiukan jaksaa tarkemmin tutkia niin huomaa että eri puolet ovat voimakkaastikkin epäsymmetriset.

”Pelaaminen itsessään on kuitenkin sitä samaa, iänikuista perusräiskintää. Tauotonta fragaamista, näkymättömistä tulevia raketteja, turboboostattujen sankarien heittelemiä kranuja ja headshotteja. Näkymättömissä olevia tarkk’ampujia, päättömästi kiitäviä kaahaajia, bunnyloikkijoita – kaikki tylsä ja ärsyttävä löytyy.”

Thats what makes it quake, isn´t it? Siinähän se taisi tullakkin. Varmaan voi tosiaan olla parempi että arvostelijat jättää tämän pelin pelaamatta. Siirtyy vaan pelaamaan jotain OP:FP pelejä missä mapit on 100000*100000 km kokosia ja niin ettei vihuja näe kolmeen viikkoon. sitten voisitte siinä pelissä vaikka viljellä maata : Kuokka käteen ja pyssy pois sotamies, KUOKKIKAA!

”Reaktiot ja millintarkasti kohdilleen heitetyt tähtäimet nostavat tuttuun tapaan refleksipelaajat kuningasluokkaan, muut ovat lähinnä puolisokeina haahuilevia maaleja. Aivan kuten tämän sortin peleissä Doomista lähtien.”

tässä osuit oikeaan, mutta jälleen: sehän on quake, mitä oikein odotit?

”Battlefield 2:een ja erityisesti Red Orchestraan verrattuna tämä on kuin askel taaksepäin”

BF2 ja RO olivatkin simulaattoreita, tai ainakin wnb-simuja, QW puolestaan on arcade, joten vertailuja ei paljonkaan voi, tai niitä ei ainakaan pitäisi tehdä paljoa.

”Ylsin parhaimmillaan erän parhaaksi pelaajaksi”

olitko ainoa pelaaja?

Ymmärrän oikein hyvin Vanin perustellun mielipiteen. Kiitoksia erittäin hyvästä vastavedosta kritiikkiini. Kuten itsekin arvelin, varmasti QW löytää oman yleisönsä.

Täytyy pienen tauon jälkeen vääntää QW:tä hitusen lisää ja katsoa muuttuuko mielipide mihinkään suuntaan. Itse olen kuitenkin nautiskellut todellakin viime vuosina enemmän näistä hieman uudemmanlaisista nettiräiskinnöistä, joissa on otettu erilainen lähtökohta. Ja myönnetään että kyllähän minä World War II Onlinessakin tykkäsin inffinä/sapperina pelailla. :) Että maku on muuttunut todellakin tuonne hidastempoisemman,taktisemman verkkoräiskeen suuntaan.

Heh. Mieleen tuli ne ajat, kun olin MikroBitin Quake-palvelinten admin. Olivatpa melkoisia aikoja. Silloin vielä refleksiräisintä maistui :) Mahtaisivatkohan ne verkkopelisivut olla yhä jossain jonkin serverin kulmalla…

TF2 on kuulemma niin epävakaa, ettei sitä voi peliksi vielä kutsua. :p

Onko VaN tutustunu tf2:seen, se voi viedä tuon parhaimman tämän vuoden nettiräiskinnän tittelin. ;p

Jännä juttu… itseä ei oikeen bf2 ja 2142 iskenyt ihan samalla tavalla kun quake wars. Ehkä tuo ns. ”enemy territory” -pelimuoto viehättää edelleen, ja tässä se on varsin hyvin omasta mielestä sovitettu nykyaikaisempaan muotoon. Sain paljon alkuperäisiä quake1-TF, tribes fiiliksiä tästä pelistä.

Mukavinta on todeta, että viholliset eivät kestä loputtomia lippaallisia kuritusta, vaan kuolevat melko realistisesti noin 4-5 osumaan yleensä.

Battlefield 2:ssa sun muissa kopioissa omasta mielestä tiimipelaus on vedetty täysin överiksi, tekemällä yksilösuoritukset käytännössä mahdottomiksi nostamalla juuri ammusten määrää tappoa kohti, tahtiin sohota lippaallinen yhtä tappoa kohti. (paitsi lentäjien osalta).

Sanoisin, että quake wars on todennäköisesti suunnattu enempi tai vähempi kovempitasoisille pelaajille. Näin ainakin monella servulla tuli huomattua, että kovempitasoiset pelaajat mittelivät keskenään miltei yli 26 pelaajan servereillä pyyhkien nyypillä lattiaa siinä sivussa kuin avutonta oravaa.

Asiaa ei myöskään helpota se, näitten oravien kannalta, että moni classi saa huomattavia helpotuksia tappamisen meininkiin XP:iä keräämällä. Näinpä kova l33t-quakisti voi hyvin pian pilata muitten peli-ilon pyyhkimällä lattiaa erinäisten boonusten varassa miltei voittamattomana.

Olkaa eri mieltä tai älkää, mutta mielestäni tämä on toistaiseksi paras nettiräiskyttely mitä tänä vuonna tietokoneelle on julkaistu.

oli todella tylsä. Demosta yritin tykätä mut ei. Ei minkäänlaista tuntumaa joka on pahin virhe ja muutenkin hyvin harmaa.

Saapa nähdä. Itse pidin esim. Unreal Tournament 2004:n Onslaught-pelimoodista pirusti. Pelaan sitä edelleen. Nopeatempoista, armotonta refleksiräiskintää.

Pidin arvostelusta, sillä siitä näkyi nimenomaan Jukan oma kanta, mutta peli tuli silti esiteltyä. Pelkään jopa pitäväni tästä…

Näytä kaikki kommentit

Jep, Eskomies puhuu asiaa. Ei vain voi oikein lähteä liikkeelle siitä, että kaikki pelaisivat klaaniservuilla. Toki niillä viihtyvät tietävät, millaista peliseuraa saavat. Itse katsoin kuitenkin parhaaksi varoittaa habloservereillä pyöriviä siitä, mitä on tiedossa.

Oman toistaiseksi lyhyen pelailun perusteella on täysin sitä samaa herkkua mikä jo aiemmasta Enemy Territorystä teki ehkä yhden parhaista tiimiraiskinnoistä. Sama kai se on sooloilusta valittaa jos pelaa niilla perinteisillä julkisilla servuilla ADD-lasten kanssa mutta kyllä odotan innolla että klaanimatsit alkaa kunnolla pyorimään tälläkin pelillä…

Kyllä noita WiC:n julkisservujakin kahlatessa vaan repii pelihousuja sooloilijoiden touhuja ihmetellessä.

Aivan yksittäistasolle kun mennään varusteissa, niin onhan niitä eroja. Mutta enpä sanoisi, että erot ovat mitenkään merkittäviä. Paljonko eroa on sillä, että realismiräiskinnässä yhdellä osapuolella on AK-47, toisella M-16? Pelillisesti aseet kuitenkin tuppaavat olemaan toisiaan tasapainottavia. Samoin tässä pelissä.

Eikös tässä nimenomaan eri puolien hahmoluokissa ole hieman eroja? toisilla on radio-ohjattavia kameroita ja toisilla pystytettäviä kilpiä yms. En sanoisi että vain skini vaihtuu :/ Esineistä tyhjät kentät pistävät vähän häiritsemään. PLAY AIRBORNE!

Muropaketin uusimmat