Uusimmat

Fables: The Wolf Among Us Episode 1: Faith (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

16.10.2013 14:15 Miikka Lehtonen

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: PC
Saatavilla: Mac, PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: vähäiset
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: https://www.telltalegames.com/thewolfamongus/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Telltale Gamesin viimevuotinen The Walking Dead nosti riman miltei mahdottoman korkealle. Domen vuoden peli –palkinnon pokannut seikkailupelisarja kun oli niin laadukasta kamaa, että oli vaikea kuvitella firman pääsevän edes samalle tasolle, parantamisesta puhumattakaan.

Tämä syksy tuo mukanaan sen seuraavan sarjakuvalisenssipelin ja niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, rima saattoi ylittyä.

Fables: The Wolf Among Us perustuu Bill Willinghamin samannimisiin sarjakuviin, joiden idea on aika nerokas. Lapsuutemme sadut olivat totta. Ihan kaikki. Erinäisten vaiheiden kautta niiden hahmot kuitenkin jättivät kotimaansa ja pakenivat nykypäivän New Yorkiin, jossa he elelevät loitsujen kätkeminä muiden ihmisten keskuudessa. Kun satumaassa ilmenee ongelmia, apuun kutsutaan yhteisön sheriffi, Bigby Wolf. Tunnet hänet ehkä paremmin hänen oikealla nimellään: Iso paha susi.

Susi on pääosassa myös Telltalen tuoreessa seikkailupelisarjassa, jonka ensimmäinen osa teki sen, mitä en olisi uskonut The Walking Deadin jälkeen mahdolliseksi, eli paransi tasoa. Pohjimmiltaan kyse on samanlaisesta pelistä: seikkailu vie pitkin New Yorkin satumaisia ympäristöjä pelaajan valintojen vaikuttaessa siihen, miten muut suhtautuvat Bigbyyn sekä myös tarinan etenemiseen.

Viimekertaisen kaltaisesta tunnepommista ei tosin ole kyse, sillä The Wolf Among Usin myötä Telltale on vaihtanut genreä. Selviytymisseikkailu jää taakse, sillä nyt liikutaan noirin maailmassa. Synkkiä varjoja, karuja miehiä, tylyjä tapahtumia ja kauniita naisia, kuin Humphrey Bogartin etsiväleffoissa konsanaan. Mitä nyt tällä kertaa se säärekäs daami sattuu olemaan Lumikki. Omaperäiset asetelmat, siis. Mutta millä eväillä peli minut niin hurmasi?

Ihminen on ihmiselle susi

Kaikkien hyvien noir-tarinoiden tavoin myös The Wolf Among Us on murhatarina. En spoilaa uhria sen enempää, mutta sen sanon, että The Walking Deadin tavoin myös Fables uskaltaa tehdä sen, mitä moni lisenssipeli ei ja pistää menon kylmäksi heti alusta saakka. Sarjakuvien maailma oli jo lähtökohtaisesti karu, mutta monia sarjikselle keskeisiä hahmoja pistetään kylmäksi tai pakettiin jo ensimmäisen episodin aikana. Tämä on taas selvä viesti pelaajille: et voi luottaa mihinkään.

Sikäli kun sarjikset eivät ole tuttuja – ja jos eivät ole, niin hitto vieköön lukemaan ja vauhdilla – kerrottakoon, että Fablesin maailma sopii mainiosti synkän noir-seikkailun tapahtumapaikaksi. New Yorkin kehnommille alueille pesiytyneet poloiset eivät suinkaan elä mitään satukirjaelämää, vaan kaikilla menee enemmän tai vähemmän huonosti.

Tällainen ”mitä jos lasten tarina X olisikin totta ja siis niinku tosi synkkä” –meininki ei toki ole mitään uutta, vaan kirjaimellisesti noin 80% DeviantArtin sisällöstä (lopun ollessa pornoa, tosin joskus kahden kategorian raja on aika häilyvä). Nyt asialla eivät ole angstiset teinit, vaan ammattilaiset. Tulos on maailma, joka leikittelee mainiosti aihepiirillään ja on löytänyt siitä omaperäisiä ja kiinnostavia tarinoita.

The Wolf Among Us jatkaa samaa linjaa. Vaikka möreä ja ärtsy sheriffi Susi ei olekaan ehkä pelin alussa se kiinnostavin hahmo, vastaan tulee laaja kategoria kiehtovia ja hyvin hyödynnettyjä muita tuttavuuksia. Aviokriisissä olevat Kaunotar ja Hirviö, slummilordiksi päätynyt herra Rupikonna, sankarin viittaan turhautunut Puunhakkaaja tai byrokratian kanssa painiva Lumikki toimivat mainiosti. Ja kun jo alkumetreillä tehdään selväksi, että kuka tahansa heistä voi lähteä pelistä hetkenä minä hyvänsä, tarina iskee sitä voimakkaammin.

The Wolf Among Us ottaakin siis mainiosti mehuja irti aihepiiristään ja ilahduttavasti osaa vielä hienovaraisesti selittää maailmaansa meille, jotka eivät välttämättä ole lukeneet aivan kaikkia sarjiksia tai muista niitä ulkoa. Ei mitään rautalangasta vääntämistä, mutta hyvän käsiksen ansiosta kaikki tarvittava tulee selväksi.

Ja niin pelaaja voikin sitten keskittyä itse seikkailuun. The Walking Deadin tavoin en välttämättä edes kutsuisi Fablesia seikkailupeliksi, sillä ensimmäisen episodin aikana ei esimerkiksi kertaakaan käytetä esineitä toisiin esineisiin. The Walking Deadin tavoin puzzlet ovatkin aika kepeitä ja paino on enemmän tunnelmoinnilla ja tarinan kuljettamisella.

Parannuksiakin on tapahtunut. The Walking Deadin kaavaa on selvästi hiottu paremmaksi, sillä koko peli rullaa vielä sujuvammin eteenpäin. Hahmomallit näyttävät todella sarjakuvalle uskollisilta, ääninäyttely on huipputasoa ja tarina kiinnostava. Mukana on myös muutamia toimintakohtauksia, jotka The Walking Deadin tavoin ovat quick time eventejä. Takaa-ajoa, tappelua ja muuta rempseää touhua, mitä ihmisen sisuksissa asuva susi nyt harrastaisikaan. Hyvinhän ne taas toimivat, varsinkin kun tätäkin pelin osaa on selvästi tuunailtu ja viilailtu sitten viime näkemän.

Kokonaisuutena Fables: The Wolf Among Usin ensimmäinen episodi on täyttä rautaa. Se pyörähtää käyntiin erinomaisen koukuttavasti ja rullaa sitten vauhdikkaasti omalla painollaan koko vajaan kolmituntisen kestonsa. Panokset kasvavat koko ajan ja joka kulman takaa eteen heitellään pieniä täkyjä, jotka pitävät mielenkiinnon korkealla.

The Walking Deadin tavoin kun ensimmäinen episodi vihdoin huipentui hengästyttävien vaiheiden jälkeen, suustani pääsi oikeasti pieni huudahdus. Tähänkö te perkeleet tämän tarinan nyt katkaisette?! En sano muuta kuin sen, että seuraavan episodin olisi syytä tulla aika vauhdikkaasti tai tulee vieroitusoireita. Ostakaa!

Fanibonari: klikkaa tästä, lataa taustakuvapaketti! (6 kuvaa, koko 14,4 Mt)

 

Toinen mielipide

Myönnettäköön, että suurimmat odotukset The Wolf Among Usia kohtaan aiheutti The Walking Dead. Kun pelitalon edellinen peli sijoittuu henkilökohtaiseen TOP 5:een tämän sukupolven peleissä, on vaikea välttää vertailua. The Wolf Among Us:sta löytyy kuitenkin muutakin kuin zombi suden vaatteissa.

Vaikka pohjalla on klassinen dekkari-tarina, on pelin alkuasetelma poikkeuksellisen herkullinen. Vanhoihin satuihin pohjautuvissa ja niitä sekoittavissa tarinoissa vain on jotain taianomaista ja se, että jokainen on kuullut sadun Lumikista, Kaunottaresta ja Hirviöstä, luo hahmoille taustaa ja syvyyttä. The Wolf Among Us ei kuitenkaan kulje keksin muruilla viitoitettua tietä, vaan kaataa pelaajan ennakkoluulot suoraan viemäriin, mikä on loistava asia. Jo prologissa luodaan myrkyllinen omena, jota ei voi olla puraisematta. Mikä muuttaa sankarin vihaiseksi alkoholistiksi? Mitä tapahtuu Punahilkan menneisyydessään popsineelle päähenkilöllemme? Onko hovimestari murhaaja?

Ensimmäinen episodi herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia ja yksittäisen jakson pohjalta onkin vaikea sanoa mitään muuta kuin, että tätä tahtoo lisää. Faith ei ulvo kuuta taivaalta mutta kaikki kortit ovat pöydällä merkiksi siitä, että The Wolf Among Us tulee sarjana olemaan loistava kokonaisuus.

Julius Jämsén

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Back to the Future Episode 1: It’s About Time! (Mac, PC) 

Sam & Max Season 1 (PC) 

Tales of Monkey Island: Premium Edition (PC, Mac) 

The Walking Dead episode 1: A New Day (Mac, PC, PS3, Xbox 360) 

Lue myös

Pro Evolution Soccer 2014 (PC, PS3, Xbox 360)

Beyond: Two Souls (PS3)

Arma III (PC)

Rain (PS3)

Kingdom Hearts 1.5 Remix HD (PS3)