FIFA 08 -ennakko (PS3, 360)

04.09.2007 12:03 | Mikko Rekola

Suosittu virtuaalipalloilu tekee paluun uusien pelipaitojen ja nappulakenkien avulla. Kehittäjien lähtökohta on ollut tällä kertaa peruspelin muuttaminen. Uudistukset kruunaa laajennettu lisenssi, joka tuo kotisohvalle monenlaisia yllätyksiä.

Suomen jalkapallomaajoukkueen uuden päävalmentajan mantra on ”takaisin pelin perusteisiin”. Sen avulla joukkue yritetään saada mukaan tuleviin arvokisoihin. Roy Hodgsonin tavoin Electronic Arts on keskittynyt tänä vuonna yksinkertaiseen peruspeliin. Pohja muistuttaa viime vuoden versiota, mutta kentällä tapahtuva liike on muuttunut. Pelin tempo on laskenut huomattavasti ja ottelun tapahtumat keskittyvät maalialueiden sijaan keskikentälle.

Jalkapallon ystävät hymähtävät pelin tarjoamalle joukkuevalikoimalle. Mukaan mahtuneet liigat kattavat kaikki merkittävimmät sarjatasot ympäri maailmaa. Paikalliset ammattilaissarjat löytyvät yli kymmenestä maasta. Esimerkiksi Espanjasta ja Britanniasta löytyy useampia sarjatasoja. Eksotiikkaa tarjoavat Brasilian ja Yhdysvaltojen ylimmät sarjatasot. Kotoista Veikkausliigaa ei nähdä, mutta länsinaapurin Allsvenskan valikoimasta sentään löytyy.

Otteluiden luonne on muuttunut taktisemmaksi. Päättömällä juoksemisella ja pitkillä kaaripalloilla ei saavuteta enää tuloksia. Nyt on tunnettava oman joukkueen vahvuudet ja lähdettävä rakentamaan peliä. Hidastunut pelirytmi kohdistaa huomion uudistuneeseen syöttöpeliin. Syöttöjen rytmi on muuttunut ja pelaaja menettää kontrollin palloon liian nopeista kosketuksista. Myös laukominen on vaikeutunut, joten epäonnistuneita laukauksia nähdään enemmän.

Kiiltää kuin hopealusikka

 Ulkoasu on joutunut kovaan remonttiin. Viime vuonna nähdyt pelaajat muistuttivat lähinnä Rölliä ja muita metsän eläimiä. Nyt hahmojen mittasuhteet on muutettu luonnollisemmiksi ja kasvot näyttävät elävämmiltä. Veri kiertää uudella tavalla pelaajien pohkeissa, sillä liikkuminen on pehmeämpää. Myös pallon liikerata on muuttunut ja pompuista lähtevät laukaukset näyttävät upeilta. Pieniä yksityiskohtia on hiottu nurmen pinnasta stadioneiden rakenteisiin asti.

Koppiin ahtautunut selostuspari on sama kuin viime vuonna. Onneksi miehet pysyvät tänä vuonna paremmin käsikirjoituksessaan. Niinpä minuutteja jatkuneet tarinat Skotlannin ylämaiden mestaruusotteluista ovat jääneet unholaan. Pelimuodot noudattelevat tutuksi tullutta kattavaa linjaa. Kehuja keränneet haasteottelut ovat edelleen jäljellä ja ne on jaoteltu loogisemmin kategorioihin. Mielenkiintoisin uudistus on mahdollisuus luoda oma turnaus. Yksinyrittäjille on tarjolla Be-a-pro nimellä kulkeva pelimuoto, jossa ohjataan vain yhtä pelaajaa.

Uuden Fifan ensivaikutelmat ovat pääosin positiiviset. Pelinopeuden laskeminen ja peruspeliin keskittyvät uudistukset vaikuttavat onnistuneilta. Otteluiden luonne vaikuttaa enemmän esikuviltaan, sillä vastustajan pakka on avattava ahkeralla työllä keskikentällä eikä tuuripalloilla. Merkittävänä uudistuksena mukana olevien joukkueiden määrä vastaa viimein kehittäjien lupauksia. Palaamme pelin pariin lähitulevaisuudessa ja syvennymme silloin lopulliseen versioon.

Artikkelin kuvat ovat Xbox 360/PS3-versioista. Gallerian kuvat ovat pääsiassa Wii-versiosta.

 

Tekijä: Electronic Arts Canada
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: Xbox 360Tulossa: Xbox 360, PC, PS2, PS3, PSP, Wii, DS
Pelaajia: 1-4, verkkomoninpeli
Pelin kotisivu: FIFA 08

 

Lue lisää eDomesta

EA JA FIFA polkaisevat pystyyn uuden verkkofutaamiskauden

EA-pelijulkaisut loppuvuodelle

FIFA Street 2 (GC, PS2, Xbox)

FIFA World Cup 2006 (GC, PC, PS2, Xbox, 360)

Jalkapalloaiheista kotelomodifiointia

Pro Evolution Soccer 6 (PC, PS2, Xbox 360)

Pro Evolution Soccer 6 (PSP)

Sensible Soccer 2006 (PC, PS2, Xbox)

Xbox 360 ja pelit – osa 2

Muropaketin uusimmat