Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition (PC)

09.02.2015 17:45 Pekka Leinonen

Tekijä: Pinkerton Road Studio
Julkaisija: Phoenix Online Publishing
Testattu: PC Windows 7 64-bit, i-7 4770k, Geforce GTX 770, 16 Gt muistia
Saatavilla: Mac, PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, 2 Ghz prosessori, 2 Gt muistia, 4 Gt levytilaa
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta noin 20 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.postudios.com/company/games/gabrielknight20th/
Arvostelija: Pekka Leinonen

 

Gabriel Knight, tuo vekkuli yhdeksänkymmentäluvun seikkailupeli-ikoni ratsastaa jälleen. Tosin vain muistelmana vanhasta seikkailustaan.

Tarinankertojatkin ovat vain ihmisiä. Toisinaan uusia kaskuja ei vain synny, joten vaihtoehdoksi jää laittaa rukkaset naulaan tai puhaltaa vanhoihin hiilloksiin uutta hehkua. Tällä kertaa tarinoitsija on Jane Jensen klassikkopelillään Gabriel Knight: Sins of the Fathers.

Itse pelasin alkuperäisen teoksen lähemmäs kymmenen vuotta sitten ja muistini on rappeutunut niistä päivistä sen verran, että koin pelin lähes tuoreena kokemuksena.

Päivästä päivään…

Gabriel Knight, tuttavallisemmin Gabe, on naistenkaataja, kirjailija ja PA. Kirjoittajan seinäänkin on päätä hakattu jo kuukausitolkulla, eikä herran omistaman kirjakauppa meinaa tuohta tuottaa. Onnekseen kotikaupungissa alkaa tapahtua rituaalimurhien muodossa. Murhat stimuloivat uutta inspiraatiota Gaben tulevalle bestsellerille. Pienenä käänteisenä kolikkopuolena kirjan taustatutkimustyö johtaa häntä syvemmälle suohon, New Orleansin pohjattomaan voodoo-suohon.

Tarina on hyvin kiehtova. Päivä päivältä tunnelma käy synkemmäksi ja mielenkiintoisemmaksi. Henkilökohtaisesti voodoo on kiinnostanut lähes yhtä paljon kuin vesiputkien koeponnistus, mutta kirjoitus on sen verran hyvää, että tarina kantaa loppuun saakka. Dialogikin on nokkelaa ja sitä lukee mielellään. Painotus sanalla lukee. Siitä myöhemmin kappaleessa jossa tutkin uusia ominaisuuksia.

Kymmeneen päivään jaetun pelin aikana poimitaan esineitä, jutustellaan lajitovereille ja käytetään esineitä. Ongelmat ovat pääsääntöisesti hyviä, mutta onpahan mukaan eksynyt eräskin logiikaltaan niin kaukaa haettu puzzle, että reissusta palaa pippurinhajuisena. Eräs ongelma taas oli kaatua kokonaan teknisen epävakauden vuoksi.

…ja 20 vuotta myöhemmin

Huomaan että tämä uusintaversio on melko turha. Animaatio on järkyttävän tönkköä. 2000-luvun alku laittoi faksin, se haluaa tekniikkansa takaisin. Itse asiassa hahmot liikkuvat niin köykäisesti, että naapurin rollaattorimummokin näyttää sen rinnalla ballerinalta. Joskus polunetsintä eksyi sen verran pahasti, että sankarimme jumittaa puoleksi minuutiksi tai jää jännäämään asioita kuin Pekka Routalempi – ja Ctrl-alt-del on tosiasia.

Taustamaisemat ovat kyllä ihan pätevää katsottavaa, kuten myös välivideoiden virkaa toimittavat sarjakuvat. Inventaario on tehty tarpeeksi sekavasti käytettäväksi.

Musiikit ovat miellyttäviä mutta sitten se ääninäyttely: vaihtelua on niin rankasti, ettei voi oikein sanoa juuta eikä jaata, joten mennään OK:lla. Esimerkiksi protagonistimme Gabe kuulostaa viiden pennin playboylta, joka herää maanantaihin astetta rankemmalta viikonlopulta. Gaben ääninäyttely on itse asiassa niin naurettavaa, että se on hyvää. Vuorovaihtoisesti kertoja kuulostaa ärsyttävältä jamaikalaiselta tai haitilaiselta poppanaiselta, joka on pössytellyt vähän liikaa pyhää kasvia.

Jotain pelintekijöidenkin uskosta kertojaan kertoo se, että kertojan voi halutessaan hiljentää asetuksista. Kaiken lisäksi hahmot tämän tästä puhuvat toisensa päälle tai jättävät lauseen kokonaan kesken.

Kuten aluksi mainitsin, en enää muista alkuperäisestä teoksesta kuin sen, että olen pelannut läpi, joten en voi sanoa miten paljon pulmia on muutettu/lisäilty/poistettu. Nettitiedustelun perusteella melko kehnosti, väittävät.

Kaikenlaista lisäsälää toki on historiasta ja konseptitaiteesta sarjakuviin.

20 vuotta sitten…

Ja mitä sitten?

Ei juuri muuta. Kello löi kymmentä tuntia lopputekstien aikana.  Tarina ja dialogi pelastavat pelin teknisesti puutteellisesta pohjasakasta. Sen tähden suosittelen teosta, kunhan löydät sen alekorista. Kokeilkaa demoa, jos ette muuten usko.

 

Gabriel Knight -sarjakuvan ensimmäisen jakson ilmaisen näytteen voi ladata tästä (ZIP, sisältää PDF-tiedoston, 5 Mt).

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Blackguards 2 (PC)

Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition –ennakko (Mac, PC)

Game of Thrones Episode 2: The Lost Lords (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Heroes of Might and Magic III HD Edition (Android, iOS, PC)

Jane Jensen: seikkailupelien kovin täti haastattelussa

Rimworld-ennakko (Linux, Mac, PC)

The Talos Principle (PC)

Varaslähtö: Gabriel Knight: Sins of the Fathers