Uusimmat

Hellgate: London –ennakko osa 2 (PC)

22.10.2007 15:43 Miikka Lehtonen

Hellgate: London ilmestyy Suomessakin parin viikon päästä, eivätkä peliä odottavat malta pysyä enää housuissaan. Ei sinänsä ihme – onhan asialla kuitenkin alkuperäinen Diablo-porukka, joka nyt toteuttaa unelmapeliään.

Netistä kuuluu kuitenkin kummia – eihän tästä pelistä tule mitään! Katkerat testaajat purkavat huoliaan ja murheitaan pelistä, joka ei tunnu täyttävän kenenkään odotuksia. Onko väitteissä perää, vai onko kyse vain turhasta narinasta? Entä olisiko nyt hyvä hetki panostaa DirectX 10 -laitteistoon?

eDomen ennakkotuplassa Hellgateen tutustutaan kahdessa artikkelissa. Tässä se toinen, jossa katsotaan tekniikkaa, DirectX 10 -kuvia ja pelin yleisolemusta…

Ensimmäisen osan voit lukea täältä: Hellgate: London –ennakko osa 1 (PC).

Erikseen mainittuja vertailukuvia lukuunottamatta kaikki tämän artikkelin kuvat on otettu pelin DirectX 10 -betaversiosta.

Aloitetaanpa pelin hahmoluokista. Ihmiskunta taistelee helvetin legioonia vastaan kolmella tavalla. Hahmoluokan valinta määrittää kätevästi paitsi mitä varusteita pelin aikana voi kerätä, mutta lisäksi myös edessä olevan eepoksen yleistyylin. Siinä missä temppeliherrat taistelevat miekan ja kilven avulla kuin missä tahansa toimintaroolipelissä konsanaan, salavihkaiset metsästäjät hiiviskelevät raunioiden keskellä tähtäillen räiskintäpelien tyyliin itse vihollisiaan hiiren kursorilla.

Hahmojen voima-asteikko on vaihdellut betatestin aikana lähes viikoittain, mutta yhteistä kaikille on se, että kunhan kykypisteensä osaa sijoittaa oikein, tulosta syntyy. Kolikon kääntöpuolella suurista kykypuista ei kannata valita kuin ne tietyt, parhaaksi havaitut reitit ja näin kaikki hahmot pakottuvat lähes identtisiin pelityyleihin.

Onko versiolla väliä?

Hellgate: London tukee täysin rinnoin DirectX 10 -rajapintaa, antaen näin muskelikoneiden omistajille mahdollisuuden nauttia huikeasta grafiikasta. DirectX 9 -miehille tulee hyvänä uutisena, että peli näyttää vanhemmillakin korteilla todella hyvältä. Hahmomallit ja ympäristöt eivät sinänsä kostu tippaakaan DirectX 10 -raudasta, vaan se lunastaa paikkansa erilaisilla efekteillä.

Näiden joukkoon kuuluu muun muassa ihmisen näkökenttää simuloiva efekti, joka sumentaa grafiikkaa ruudun laidoilla ja kaukaisuudessa. Efektin teho on vaihdellut testijakson aikana huomaamattomasta täysin naurettavaan, jolloin esimerkiksi olalla oleva sinko on ollut sumuinen läntti. DirectX 10 -kortit simuloivat lisäksi liikesumennusta ja saavat räjähdykset, tulipalot, ulkona esiintyvän sumun ja vesisateet näyttämään paljon vanhoja kortteja paremmilta. Eroa siis löytyy, kuten jokainen voi itse alla olevista vertailukuvista huomata. Todellinen ero kuitenkin syntyy vasta liikkeessä.

Ensimmäinen kuvapari esittää Piccadilly Circusta ympäröiviä katuja. Kuvat eivät ole aivan identtiset, sillä pelin kentät sisältävät aina jonkin verran sattumanvaraisia elementtejä. Ero muodostuu lähinnä kauempana ja sivuilla olevien hahmojen ja rakennusten sumentumisesta.

DirectX 10 (klikkaa suuremmaksi)

DirectX 9 (klikkaa suuremmaksi)

Toinen kuvapari esittää pelin ensimmäistä aluetta. Kuvien välinen ero löytyy hahmon varustuksesta, joka on DirectX 10 -versiossa hieman pehmeämmän oloinen. Kaukaisuudessa piirtyvät rakennukset sumentuvat myös DirectX 10 -versiossa realistisemmin.

DirectX 10 (klikkaa suuremmaksi)

DirectX 9 (klikkaa suuremmaksi)

Viimeinen kuvapari on räpsäisty eräältä pelin useista metroasemista. Huomio kiinnittyy taas pehmenevään horisonttiin ja DirectX 10 -versiossa aavistuksen verran elävämmän oloiseen valaistukseen.

DirectX 10 (klikkaa suuremmaksi)

DirectX 9 (klikkaa suuremmaksi)

Vastapainona DirectX 10 -tuki on ollut vajaan kolmen viikon testijakson aikana heikkoa. Siinä missä testilaitteisto pyörittää DirectX 9 -versiota 1680×1050-resoluutiolla kaikki napit kaakossa yli 100 FPS:n nopeudella, DirectX 10 on vasta viime päivinä päässyt pelattavalle tasolle. Sopii toivoa että tähän osa-alueeseen tulee vielä reilusti viilausta. Uudemmalla raudalla saa siis hieman näyttävämmän pelikokemuksen, mutta erot ovat niin pieniä, ettei DirectX 9 -omistajien kannata tästä harmistua – varsinkaan mikäli loistosta maksetaan näin suuri suorituskykyhinta.

Mutta onko siitä mihinkään?

Jos Hellgaten keskimääräisiä testaajia olisi uskominen, peli olisi täyttä roskaa. Tämän siitä saa kun jakaa beta-avaimia kaikille pelin tilaajille ja näin kutsuu peliinsä lauman apinoita, jotka odottavat pääsevänsä pelaamaan valmista peliä ennen kuin muut.

Kun testijakson aikana muisti, että kyse oli todellakin keskeneräisestä pelistä, se toimi erinomaisena viihteenä. Vaikka versiopäivitykset pyyhkivät hahmot pahimmillaan pari kertaa viikossa, himo veti nopeasti takaisin pelin pariin ja kaikki hahmoluokat tuli koluttua useaan kertaan. Aineksia hyvään peliin on siis todella liikkeellä.

Pelin suurin ongelma onkin sen ilmestymispäivä. Hellgate ilmestyy jo marraskuun alussa, enkä pysty mitenkään kuvittelemaan pelin tulevan valmiiksi siihen mennessä. Vaikka betatestaajat ovat häärineet pari viikkoa vanhojen versioiden parissa ja pelissä on lupausta vaikka miten paljon, se tuntuisi vaativan vielä lisää kehitysaikaa – varsinkin jos kuukausimaksullisen vaihtoehdon odotetaan menestyvän.

Kuukausimaksullinen sisältö on sinänsä vielä suuri kysymysmerkki, sillä sitä ei ole servereillä näkynyt. Se tulee kuitenkin tarpeeseen, sillä jos peli jotain kaipaa, niin lisää vaihtelua. Pari hirviömallia ja loputtomat, identtiset viemärit tulevat nopeasti turhankin tutuiksi. Tylsää on myös se, että 30. kokemustason tapporynkky näyttää visuaalisesti tismalleen samalta kuin aloitusase.

Jäämme odottamaan innolla, miten pelin käy. Pelin lopullinen versio ilmestynee käsiimme lähiviikkojen aikana, jolloin sen todellinen arvo punnitaan. Potentiaalia on vaikka mihin, nyt pitää vain toivoa että Flagship Studioshoitaa homman Diablo 2:n tavoin loppuun.

 

Tekijä: Flagship Studios
Julkaisija: EA
Testattu: Windows Vista, Intel Core 2 Duo E6600+, GeForce 8800 GTS, 2 Gt keskusmuistia
Laitevaatimukset: Ei löyty lukkoon
Pelaajia: 1-8 (yhtä aikaa ryhmässä)
Muuta: mahdollisuus kuukausimaksulliseen peliin, jolloin pääsee käsiksi säännölliseen lisäsisältöön.
Julkaisu: marraskuu 2007
Pelin kotisivu: http://www.hellgatelondon.com/

 

Lue lisää eDomesta

Hellgate: London –ennakko osa 1 (PC) |

Bill Roper puhuu Hellgate: Londonista

Hellgate: London sai vihdoin ilmestymispäivän

Hellgate: Londonin kuukausimaksu paljastettiin

Toimintaa ja seikkailuja – Neverwinter Nights 2 ja Hellgate: London

Kurkistus kristallipalloon: Prey II, Diablo 3?

Titan Quest – 2000-luvun Diablo?

Gearbox sekoittaa Mad Maxia Diabloon

Diablo II: Lord of Destruction

Mage Knight Apocalypse (PC)