Juiced 2: Hot Import Nights (PC, PS2, PS3, 360)

19.10.2007 13:00 | Antti Mutta

Viime vuosina jättimäiseen suosioon noussut import-autoilu ei ole siirtynyt aivan oletetulla ryminällä videopeleihin. Useat massiiviset autopelit sivuavat aihetta, mutta pelkästään katuautoilua käsittävien pelien valikoima on hyvin suppea. Itse asiassa genre on käytännössä yhtä kuin Need For Speed -sarja.

Arvosteluissa kolaroineen Juicedin jatko-osa haluaakin pyrkiä kalifiksi kalifin paikalle. Kuinka sujuu uusintakisa EA:n voittajabrändin kanssa? Onnistuuko pieni studio kaasuttamaan ohi vuosia ykköspallilla viihtyneestä jättiläisestä?

Kustannustehokasta kaahailua

Juice Games on päätynyt taistossaan hyvältä kuulostavaan strategiaan. Sen sijaan, että se kilpailisi EA:n valtavien resurssien kanssa, Juiced 2 keskittyy tiiviisti pääasiaan. Rönsyily autoilun ulkopuolelle on jätetty suosiolla pois. Ajamisen motiivina ei ole kosto kaupungin pahamaineisimmalle kuskille, vaan yksinkertaisesti rahapalkintojen kerääminen ja parhaaksi ajajaksi nouseminen. Vastaavasti autojen määrä ei liiku sadoissa. Kiesien kustomointi, koristelu ja virittely on myös rajoitettua. Pelitilojakin on vähän. Ainoastaan oman pelihahmon ulkonäön muokkaus lähentelee EA:n hulppeita standardeja.

Juuri pelitilojen määrässä kompakti pelirakenne näkyy parhaiten. Verkkopelissä vaihtoehtoja on muutama ja yksinpelissä uratila on käytännössä ainoa mahdollisuus. TV-shown rekvisiittaan puettu Hot Import Nights -kilpailu on lisäksi hyvin suoraviivainen koitos.  Kisat ja vedonlyönti tuottavat rahaa, jolla ostetaan nopeampia autoja ja tuunataan vanhoja. Näillä eväillä käydään taistoon tietokoneen kuskeja vastaan tavallisissa ajokisoissa ja liirauskisoissa eli driftauksessa.

Onneksi uratilassa on riittävästi läpikahlattavia ajoluokkia ennen viimeistä Elite-tasoa. Jokaisessa luokassa on useita ajohaasteita. Vain tietty määrä onnistumisia avaa ovet seuraavalle tasolle. Positiivisena yllätyksenä haasteet voi itse valita, eikä järjestykselläkään ole väliä. Ikävimmät tehtävät voi näin jättää väliin. Edellisiin luokkiin voi palata takomaan vaikeimpia tehtäviä myöhemmin.

Vauhtia, vauhtia!

Autopeli voi olla vaikka kuinka hyvä muuten, mutta jos ajotuntuma ontuu, koreat kulissitkin romahtavat. Juiced 2:ssa ajaminen on onneksi todellista herkkua. Realistiseksi sitä ei voi kutsua, muttei tarkoitus olekaan haastaa Forzan kaltaisia simulaattoreita. Tärkeintä on vauhdin huuman välittäminen. Tässä Juiced 2 loistaa kuin neonvalot kyläraitilla. Asfaltin kulutus on nautinnollista sekä driftauksessa että katukaahailussa. Driftauskisoissa pisteiden kerääminen liiraamalla koukuttaa vaikeustason vuoksi, joka tasapainoilee hermoja raastavan ja mielekkään välillä. Nelipyöräisen käsistä lähteminen ja hallinta saavat kädet hikiseksi, mutta samalla leveän hymyn huulille. 

Kilpailijoiden päihittämiseen Juicedin jatko-osa tarjoaa pienen, mutta verrattoman uutuusominaisuuden, vastustajien pelästyttämisen. Auton takapuskurin lähistöllä roikkuminen kasvattaa mittaria, jonka täytyttyä vastustaja menettää keskittymiskykynsä ja autonsa hallinnan. Pelottelu nousee myöhemmissä luokissa ehdottoman tärkeäksi välineeksi.

Ajokokemuksen kruunaavat taiten suunnitellut radat, jotka sijoittuvat kaupunkeihin ympäri maailmaa. Vauhdin hurma korostuu paahtaessa mutkaisia ratoja talla pohjassa. Kurvin väärä arviointi ja seinään ajaminen nostattaa ärräpäät ilmoille, kun taas oikein ajoitetut käännökset ja luisut saavat adrenaliinin virtaamaan. Kokonaisuutta komppaa tiukka klubimusiikki ja matalalta murisevat moottorit. Turbobuustia import-autoilussa vastaavat nitrot ovat ainoat, jotka rikkovat tunnelman korvia piinavalla kohinallaan.

Tekoäly ei puolestaan ansaitse aivan vastaavia ylistyslauluja. Ongelmia löytyy kummastakin päästä spektriä. Pelaajan jäädessä kärkijoukosta muut hidastavat selvästi vauhtia antaakseen uuden mahdollisuuden. Vedonlyöntitoverien yhtäkkiset superkyvyt ketuttavat vielä enemmän. Normaalisti kehnosti ajava kuski pistelee rahapelin toimesta yhtäkkiä kuin paraskin kimiräikkönen. Muuten tekoälyllä toimivat kisaajat noudattavat jotakuinkin reilua urheiluhenkeä.

Vain veikkaamalla voi voittaa

Ensimmäisessä Juicedissa esitelty vedonlyönti on edelleen sekä jännitystä lisäävä että menestymisen kannalta tärkeä elementti. Lähes jokaisessa ajokisassa voi haastaa kilpailijan sovittua rahasummaa vastaan. Voittaja saa lisää mammonaa auto-ostoksia varten. Kovia panoksia kaihtamaton pelaaja pistää taas likoon menopelinsä niin sanotussa pink slip -kisassa. Kuten arvata saattaa, häviö ei tällöin ole vaihtoehto, etenkin jos autoa tuunattu isolla rahalla. Kaiken huipuksi uratilassa eteen ilmaantuu pakollisia pink slip -haasteita.

Erikoisena vedonlyöntitilana mukana katselijatila, jossa valitaan suosikkikilpailijat kuin raveissa ikään. Pelaaja itse ei osallistu kuminpolttoon, vaan katselee menoa lintuperspektiivistä. Kuriositeetti toimii kuitenkin ehkä parhaiten lepohetkenä ennen seuraavaa varsinaista kisaa, kuin tuntikausia toljotettavana viihteenä.

Rohkea rokan syö

Vedonlyöminen ja siihen liittyvä asenne eivät kuulu kuitenkaan Juice Gamesin repertuaarin, vaikka pelissä sitä piisaakin. Tämä paljastuu heti, kun astutaan tuttujen ja toimiviksi todettujen konventioiden ulkopuolelle. Eniten mainostettu uutuus, kuskien taitoja kuvaava DNA-ominaisuus, on tästä hyvä esimerkki.

Ajotavan ja suorituksien mukaisesti DNA-rihmasto täyttyy eri väreillä, joiden tarkoitus on kertoa kuskin osaamisalueista. Näin pelaaja voi halutessaan painottaa tiettyjä taitoja. DNA:n muutoksista valistetaan ajaessa, mutta muuten idea ei tunnu vaikuttavan mitenkään pelaajan hahmoon tai ajokykyihin. Tekoälyn ohjastamien ajajien kohdalla vaikutukset saattavat olla toiset, vaikka niitäkin on vaikea huomata. Vaikka Juice Games on yrittänyt riskeerata vähän DNA-järjestelmää kehittäessään, sen vaikutukset on vaimennettu olemattomiin, ikään kuin epäonnistumista peläten.

Sama ongelma värittää koko peliä. Aluksi fiksulta vaikuttanut riskitön ja tiukasti rajattu kehitystaktiikka on sinänsä toiminut, mutta se on myös syynä Juiced 2:n tasapaksuuteen. Missään kohtaa ei huomaa ajattelevansa, kuinka virkistävän omaperäisen idean pelintekijät ovat kehittäneet. Verkkopeliominaisuudetkin, kuten autojen myynti tai DNA:n vaihtaminen tuntuvat jotenkin väsyneiltä. Ja vaikka jokin idea vaikuttaakin lupaavalta on sen täysi potentiaali jätetty käyttämättä, jopa tahallisesti. Yllätyksetön paketti on kokonaisuudessaan liian hajuton ja mauton.

Kohtuullisen halpaan hintaan pelin löytäessään ostopäätöstä ei kuitenkaan kannata aikailla. Tasapaksu ei tarkoita missään nimessä huonoa, etenkään Juiced 2:n tapauksessa. Perusasiat ovat edelleen kunnossa. Silti kannattaa pitää mielessä, että Need For Speedin ohitukseen Juicedilla on vielä huimasti matkaa.

 

Tekijä: Juice Games
Julkaisija: THQ
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: DS, PC, PS2, PS3, PSP, Xbox 360
Pelaajia: 1-2 (moninpelitilasta riippuen)
Pelin kotisivut: http://www.juiced2hin.com

 

Lue lisää eDomesta

Juiced 2 koeajossa – pimppaa katukaarasi, blingblingaa öiset kadut

Katukaaroja, pimppaavaa meininkiä ja kiiltäviä koreja. Siinä evoluutiota kerrakseen autopelien maailmaan. Juiced 2: Hot Import Nights on upeanviileä ajopeli, jonka edeltäjä oli aikoinaan huomattava vaikuttaja pimppailukuuliusautopelien kehitykselle. Miten meininki jatkuu pitkän tauon jälkeen?

Tyyli ja nopeus – siinä ne avainsanat. Powerslaideja, bling blingiä, bikinipimuja ja tuunaamista. Ja valtavasti aitojen vekotinvalmistajien tuunausosia. Kauas on menty niistä ajoista, kun Digital Image Design valmisti lentosimulaattoreitaan. Vaikka firman nimi on vaihtunut, niin kovaa mennään edelleen, vaikkakin yleensä maan pinnalla.

Juiced (PS2)

Pelin ytimen muodostaa uratila, jossa pelaaja saa tukun taaloja alkupääomaksi ja ryhtyy tavoittelemaan Angel Cityksi nimetyn kaupungin nopeimman katukuljettajan titteliä. Tapahtumat valitaan kilpailukalenterista, ja vastustajista on tällä kertaa tehty ihan oikeita hahmoja, eikä vain kasvottomia konekuljettajia. Näiden pelaajalle antamaa kunnioitusta mitataan pisteissä, joita saa lisää paitsi menestymällä hyvin, myös välttämällä kolarointia muiden kanssa. Voitoista voi lyödä myös vetoa, ja uhkapelin panokseksi käy paitsi raha, myös omat autot.

Juiced: Eliminator (PSP)

Juiced: Eliminator on tuunauskulttuuriin keskittyvä PSP-peli. Paino on todella sanalla ”kulttuuri” ja sen lieveilmiöt, sillä tässä ajaminen tuntuu olevan toisarvoista. Kilpa-ajamisen makua löytää lähinnä välianimaatioista.

Ajopelivuosi 2007 lupaa hyvää konsolikuskeille

Ennakkoon povattujen menestyspelien lisäksi tänä vuonna on tulossa myös laaja valikoima haastajia. Esimerkiksi Nintendo DS:lle on tulossa innovatiivisella ohjausmenetelmälle kehitetty Juiced 2: Hot Import Nights.