King’s Quest III Redux: To Heir is Human (Mac, PC)

01.03.2011 15:15 Muropaketin toimitus

Tekijä: AGD Interactive
Julkaisija: AGD Interactive
Testattu: PC Windows 7, Intel Core2Quad Q6600, 4Gt Muistia, GeForce GTS250
Saatavilla: PC, Mac
Laitevaatimukset: 32-bittinen SVGA -näytönohjain, 16Mt muistia, Pentium 300MHz, 64Mt keskusmuistia, Windows XP/Vista/7, 345Mt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.agdinteractive.com/games/kq3/
Arvostelija: Jukka Moilanen

Sierralla on legendaarinen maine vanhan liiton PC-pelaajien keskuudessa. Studio tunnetaan ennen kaikkea 80-luvun seikkailupeleistään, jotka käytännössä aloittivat koko graafisten seikkailupelien lajityypin.

Seikkailupelien lajityypin hävittyä valtavirrasta jäivät monet kaipaamaan vanhoja hyviä aikoja, mikä oli oletettavasti myös AGD Interactiven takapirujen motivaationa, sillä vuonna 2000-luvun alkupuolella Tierra Entertainmentina perustettu studio on keskittynyt toistaiseksi lähinnä Sierran klassikkopelien uusintaversioiden kehittämiseen.

King’s Quest III Redux ei kuitenkaan ole varsinainen modernisointi, vaan niin pelin ulkoasu kuin käyttöliittymäkin tuovat mieleen muistoja seikkailupelien kulta-ajalta. Vaikka kyseessä on faniyhteisön ponnistelujen lopputulos, näyttää ja kuulostaa lopputulos ammattilaisten työltä, vaikka vertailukohtana on toki käytettävä parinkymmenen vuoden takaisia teoksia.

Pelin taustatarinaa on hieman syvennetty alkuperäisestä, mutta perusidea on yhä sama: pelaaja on nuori Gwydion, jonka ilkeä velho Manannan on kaapannut palvelijakseen jo vauvana. Pelaajan tehtävänä on auttaa Gwydionia pakenemaan orjuudesta, eikä tehtävä ole aivan yksinkertainen, sillä velho rankaisee häntä mielellään käräyttämällä tämän kasaksi tuhkaa.

Uudistettua retroa

Esikuvastaan poiketen uusintaversio käyttää tekstikäyttöliittymän sijaan hiirivetoista ohjausta, jota käytettiin pelisarjassa ensimmäistä kertaa vasta viidennessä osassa. Käyttöliittymässä hiiren oikealla napilla valitaan toiminto, jota käytetään painamalla ruudulla vasemmalla napilla. Vaikka ohjaus soveltuu pelityyppiin varsin asiallisesti, vaati sen sujuva käyttö itseltäni melkoisesti totuttelua, edellisen seikkailupeliklassikon pelaamisesta kun oli ehtinyt vierähtää vuosi jos toinenkin.

Vaikka pelin ulkoasu ammentaakin kahdenkymmenen vuoden takaisista peleistä, on käsin piirretty grafiikka kaunista katsottavaa. Teräväpiirtoon ja 3D:hen tottumisesta huolimatta on myös hyvin toteutettua bittikarttagrafiikkaa arvostettava. Asetukset antavat myös mahdollisuuden käyttää erilaisia reunanpehmennyssuodattimia, mutta näiden käyttö tapaa myös puurouttaa tiettyjä osia grafiikasta.

Myös uudistettu äänityöskentely noudattaa samaa, ammattitaitoista linjaa muun pelin kanssa. Vaikka ääninäyttelijät eivät ole isoja tähtiä, on toteutus kaikin puolin laadukasta, ja mukaan on saatu myös pienempiä Hollywood-nimiä. Äänet ovatkin se selkein erottava tekijä King’s Quest III Reduxin ja esimerkiksi päällisin puolin saman oloisen King’s Quest V:n välillä, sillä äänityöskentely on sekä teknisesti että taidollisesti edellä vanhaa klassikkoa.

King’s Quest III Redux onkin todella tasokas uusintaversio vanhasta klassikosta. Se ei ole täydellinen yksi-yhteen –päivitys, mutta toisaalta se on kovin uskollinen alkuperäiselle, vaikka tiettyjen ongelmien ratkaisutapoja on hieman uudistettu eikä peliä voi esimerkiksi läpäistä vanhoilla ohjeilla.

Tietyllä tavalla sen isoin puute on lähdemateriaalissa, sillä Sierran seikkailupelit olivat pahimmillaan tolkuttoman vaikeita epäloogisine pulmineen. Pelaaminen vaatii kärsivällisyyttä ja toistuvaa uudelleenyrittämistä, mikäli vanha peli ei tule enää ulkomuistista. Tallennusnappi kuuluu pelaajan parhaisiin ystäviin, sillä Gwydion löytää tämän tästä uusia tapoja tyriä ja tapattaa itsensä.

Tuntuu hieman ikävältä sanoa, että aika on ajanut ohi vanhoista seikkailupeleistä. Sierran vanhusten pahin vastus on todennäköisesti ollut silloinen teknologia, joka on rajoittanut pelisisällön ja käytettävissä olevien peliruutujen määrää, minkä vuoksi peliä on ollut pakko pitkittää tekemällä pulmista välillä todella vaikeita. Jos kärsivällisyys kuitenkin riittää tällaisen vanhojen hyvien aikojen seikkailupelin kanssa, kannattaa King’s Quest III Reduxiin ehdottomasti tutustua.

Pelin voi ladata ilmaiseksi sen kotisivuilta.

 

Lue myös

Beyond Good & Evil HD -ennakko (PS3, Xbox 360)

Cities in Motion (PC)

Fallout New Vegas: Dead Money DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Inazuma Eleven (DS)

Lord of Arcana (PSP)

Magicka (PC)

Zeit2 (PC, Xbox 360)