Uusimmat

Kokeilu Pokémon Go Plus + on ihan kelpo lisälaite, mutta sen unisovellus aikamoinen turhake

16.08.2023 16:00 Senja Littman
Pokémon

Kuva: © The Pokémon Company / Nintendo

Pokémon Go Plus + on Pokémon Gota ja Pokémon Sleepiä varten suunniteltu lisälaite, jonka avulla kerätään vilistäviä taskuhirviöitä sekä seurataan unenlaatua.

AR-tekniikkaa hyödyntävä mobiilipeli Pokémon Go sai julkaisunsa aikaan vuonna 2016 koko kansan liikkumaan ja jahtaamaan pokémoneja. Pelin suosio on hieman hiipunut sen kulta-ajoista, mutta kyllä ”pokettajia” riittää sankoin joukoin vielä nykyäänkin.

Pokémon Gon aiheuttaa joskus jopa vaaratilanteita, kun katse on pidettävä tiukasti puhelimessa. Heinäkuussa julkaistu uusi lisälaite Pokémon Go Plus + toimii oivana ratkaisuna tähän ongelmaan. Kämmeneen juuri passelin kokoinen ja kiekon muotoinen laite napsii taskuhirviöitä kiinni ihan itsestään ja pelaaja voi keskittyä puhelimen näytön sijasta todelliseen maailmaan.

Pokémon Go Plus +:n mukana tulee käyttöohjeet, USB-C-latausjohto, hihna sekä klipsi, jonka avulla vekottimen voi kiinnittää esimerkiksi sänkyyn.

Pokémon

Kuva: © The Pokémon Company / Nintendo

Poképallon värein maalatussa lisätarvikkeessa on kaksi nappia, joista laitteen päällä sijaitsevaa nappia painamalla näkee esimerkiksi akun latauksen. Laitteen keskellä olevaa pääpainiketta painamalla hoidetaan muut hommat aina poksujen nappaamisesta langattoman yhteyden käyttöön ottamiseen.

Laite ilmoittaa vahvalla värinällä, kun villejä poksuja liikkuu lähistöllä. Vekottimen sisuksissa asustaa myös erityisen äänekäs Pikachu, joka äännähtelee, jos sovellus vaatii pelaajan huomiota. Pikachun pystyy halutessaan mykistämään, mutta eihän kukaan niin ihkusöpölle hahmolle tekisi, eihän?

Pokémonien keräily onnistuu helposti. Pokémon Go -sovellus käynnistetään puhelimesta ja lisälaite yhdistetään siihen Bluetooth-yhteyden avulla. Seuraavaksi sujautetaan vekotin laukkuun tai taskuun ja suunnataan kohti suurta tuntematonta. Ihan jokaista vastaan tulevaa monnia ei lisälaitteen avulla pysty nappaamaan, sillä se ottaa kiinni vain sellaisia otuksia, jotka pelaaja on jo aiemmin saanut lisättyä pokédexiinsä.

Pokémon

Kuva: Senja Littman

Pelaaja voi itse päättää, antaako vekottimen metsästää poksuja automaattisesti vai haluaako napata taskuhirviöitä manuaalisesti pääpainiketta painamalla. Jos valitsee ensimmäisen vaihtoehdon, käyttää sovellus pelkästään alhaisimman tason poképalloja. Jos taas haluaa napata monneja manuaalisesti, päättää pelaaja itse mitä palloja käyttää. Poksujen nappaamisen lisäksi laite pyöräyttää matkan varrelle osuvia pokéstoppeja.

Käytössäni on aataminaikainen Samsung Galaxy A71 -puhelin, mutta kovin suuria teknisiä hikkoja ei testisessioiden aikana ilmennyt. Muutaman kerran yhteys puhelimen ja laitteen välillä katkesi tuntemattomasta syystä, mutta muuten kaikki sujui sulavasti. Plussan akkua ei tarvinnut ladata runsaan viikon aktiivisen käytön aikana kertaakaan, joten akunkestossakaan ei ole valittamisen aihetta.

Suurin harmitus on se, että lenkkien tiimellyksessä inventory-tila täyttyy todella sukkelasti. Ennen lenkille lähtöä on siis tehtävä runsaasti tilaa taskuhirviöille sekä stopeilta saataville tavaroille. Varsinkin pidempien sessioiden aikana inventorya joutuu tyhjentelemään myös kesken kaiken, mikä hankaloittaa lenkkien sujuvuutta jonkin verran.

Pokémon

Kuva: © The Pokémon Company / Nintendo

Toinen sovellus, jonka kanssa Pokémon Go Plus + -lisälaitetta voi käyttää, on Pokémon Sleep. Ilmaiseksi ladattava sovellus seuraa pelaajan yöllisiä liikkeitä ja äännähdyksiä, ja päättelee niiden avulla unenlaadun. Lisäjännitystä hommaan tuo se, että nukkumalla pystyy myös houkuttelemaan erilaisia pokémoneja.

Kun on aika matkata unten maille painetaan Plus-lisälaitteen pääpainiketta. Tämän jälkeen Pikachu päräyttää ilmoille suloisen tuutulaulun ja laite kiinnitetään klipsillä sänkyyn roikkumaan tai asetetaan tyynylle pään viereen. Puhelimen Pokémon Sleep -sovellusta ei yöksi tarvitse käynnistää. Aamun koittaessa painetaan jälleen pääpainiketta, ja sitten onkin aika kurkata nukkumisen tulos sovelluksesta.

Pokémon

Kuva: © The Pokémon Company / Nintendo

Yö yöltä suuremmaksi kasvava Snorlax-pokémon toimii Sleepin eräänlaisena maskottina. Öisin se kerää ympärilleen muita monneja, ja näiden olentojen kanssa pelaaja sitten yrittää ystävystyä syöttämällä niille keksejä.

Snorlaxin ympärillä parveilevien otuksien rotu riippuu pelaajan unenlaadusta. Mittarina käytetään kolmea eri univaihetta: torke, kevyt uni sekä syvä uni. Itse nukuin useimpina öinä aika samalla tavalla, joten aamuisin tapasin aina ne vanhat tutut taskuhirviöt.

Pokémon Sleepin nukkumisen seurannan tarkkuus herätti muutamia kysymyksiä. Itseäni jäi mietityttämään se, että miten hyvin laite toimii parisängyssä, jossa on kaksi nukkujaa. Vaikuttaako esimerkiksi sen toisen henkilön yöllinen pyöriminen tulokseen kuinka paljon? Tai onko Plus-lisälaite muka yhtä tarkka kuin kalliimmat, yksinomaan nukkumisen seuraamiseen tarkoitetut laitteet?

Pokémon

Kuva: © The Pokémon Company / Nintendo

Pokémon Sleep on kokemuksena aika turha, enkä aivan ymmärrä sen tarkoitusta. Sovelluksen parissa viihtyy ehkä hetken, mutta tämän jälkeen siihen kyllästyy. En usko käyttäväni sitä tulevaisuudessa kovinkaan paljoa. Ainut syy, miksi saatan joskus käynnistää sen mennessäni unten maille on se, että nukkumalla ansaitsee tarroja ja muuta kivaa härpäkettä Pokémon Go -peliin.

Sekä Pokémon Gota että Pokémon Sleepiä pystyy käyttämään ilman lisälaitetta, mutta esimerkiksi Sleepin pelaaminen ilman laitetta on hankalaa – ja ehkä jopa vaarallista. Jos ei omista Plussaa, suositellaan Sleep-sovelluksen sekä puhelimen näytön jättämistä päälle koko yön ajaksi. Tämän lisäksi puhelin on otettava mukaan sänkyyn. Puhelimen mallista riippuen laite tietysti kuumenee enemmän tai vähemmän, ja lämpöisen puhelimen vieressä nukkuminen ei tunnu järkevältä idealta.

Noin 70 euroa maksava Pokémon Go Plus + -lisälaite on suositeltava vekotin niille, jotka pelaavat aktiivisesti Pokémon Gota. On kätevää, kun lenkillä ei tarvitse tihrustaa puhelimen näyttöä koko ajan, vaan voi keskittyä ympäröivään maailmaan. Sleepin kanssa sen käyttö jää muutamaan kokeilukertaan, eikä ostaminen vain nukkumisen seurannan takia tunnu järkevältä.

Pokémon

Kuva: © The Pokémon Company / Nintendo

 

Senja Littman

”Aloitin Muropaketin peliarvostelijana keväällä 2022. Kirjoitan näppäimistö sauhuten eritoten Switchin julkaisuista. Nintendo Switch onkin suurin syy siihen, miksi aikoinani jätin tietokoneella pelaamisen taakseni ja siirryin lähes kokonaan konsolipelaamisen pariin. Muropaketin lisäksi tuotoksiani saattaa bongata KonsoliFIN- sekä Fintendo-sivustoilta. Lemppareihini lukeutuvat monet tarinavetoiset, hieman synkähköt videopelit, kuten Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Night in the Woods sekä Sherlock Holmes Chapter One.”

Muropaketin uusimmat