Minecraft: PlayStation 3 Edition (PS3)

17.09.2014 17:30 | Muropaketin toimitus

Tekijä: 4J Studios
Julkaisija: Sony Computer Entertaiment
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: Android, iOS, Mac, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla konsolilla), 2-8 (internetissä)
Pelin kotisivu: https://minecraft.net
Arvostelija: Julius Jämsén

 

Minecraft on yksi niistä peleistä, jotka nähdään vielä myös PlayStation 5- ja Xbox mitäikinämicrosoftkeksiikään –konsolien valikoimissakin. Sitä odotellessa kootaan palikoita PlayStation 3:lla ja pohditaan pelin syvempää merkitystä, tuntematta ollenkaan  alkuperäisteosta.

Jos olet jo käynyt Minecraftin maailmassa, voit periaatteessa lopettaa lukemisen tähän. Pelin veteraaneille konsolikäännös ei tuo mitään uutta. Ja jos vasta haikailet kaivosmiehen pitkästä ja raskaasta urasta, harkitsisin vakavasti mihin alustaan panostaisin. Konsolikäännös kun ei kilpaile PC-version kanssa millään tasolla.

Miksi sitten tällainen – joku voi sanoa konsolityhmennös, toinen puhua rahastuksen kaltaisista salaliitoista – julkaistaan? Sonyn tai tekijöiden näkemyksiä en tietenkään osaa sano, vaikka vihreää heidän näköpiirissä on muukin kuin pikseliruoho. On aika harjoittaa internetin lehtolasta, heikosti perusteltua logiikkaa.

”Ennen vanhaan ei ollut semmoisia nettihömpötyksiä”

Ensinnäkin täytyy ymmärtää, että vaikka kyseessä on nimellisesti sama peli, on kohdeyleisö hyvin erilainen. Toki kansanosista löytyy päällekkäisyyksiä. Minecraftin konsoliversio on oiva lisä pelikokoelmaan henkilölle, jolla ei ole mielenkiintoa perehtyä peliin syvemmin. Se sopii myös kaveriporukan peli-iltoihin. Konsoliversio on kuluttajalle, joka etsii tuotteelta helppoa lähestymistä ja hetkellistä viihdykettä.

Toiseksi tulee huomioida Minecraftin merkitys kokonaiselle ikäpolvelle. Skeptisinkään konsolin halailija ei voi kieltää sitä, että maailmalla on varmasti miljoonia pelaajien alkuja, joille Minecraft on tai on ollut SE peli. Peli, joka on ensikosketus johonkin suurempaan, johonkin josta muodostuu elämäntapa.

Uskallan jopa väittää, että ilmiönä Minecraft on uusi WoW. Kummatkin ovat synnyttäneet valtavan, ja poikkeuksellisen yhteisöllisen, pelaajakunnan. Minecraftin pelaajakunta on vielä astetta nuorempaa, mikä kasvattaa pelin merkitystä pitkällä tähtäimellä. Vuosikymmenen kuluttua Minecraft on parikymppiselle pelaajalle sitä, mitä Super Mario 64 on minulle.

Eikös tämä ollut peliarvostelu?

Miten Minecraftia tulisi arvostella? Grafiikka on omassa luokassaan, samoin äänimaailma. Kontrollit toimivat kiitettävästi. Etsivä ongelmia varmasti löytäisi, mutta jos pitää mielessä, ettei kukaan ole väittänyt The PlayStation Editionia hiilikopioksi PC-versiosta, on lopputulos tyydyttävä. Peli tuntuu, näyttää ja kuulostaa siltä miltä sen pitääkin. Minecraft on Minecraft, vaikka alustaa paistaisi.

Kuten kaikilla, myös minulla oli hyvin vahva mielikuva siitä, mitä Minecraft on. Internetissä aikaani viettäneenä tiesin että timanttihaarniska on kova juttu, ja että sihiseviä vihreitä juttuja kannattaa juosta pakoon. Hyppy pelin pariin, kaltaiselleni vasta-alkajallekin, on helppo, samoin kuin vaikka ”änärin” pelaaminen ensikertaa: tiedän että musta kappale tulee saada häkkiin, taktiikat tulevat sitten myöhemmin.

Eikä ”näe objekti ja lyö sitä” ole konseptina mikään monimutkaisin, mutta silti sain hienovaraisia vihjeitä kanssapelaajiltani kuunnella. Odottamani kulttuurishokki jäi kuitenkin kokematta.

Konsolikäännöksen suurin etuus  onkin juuri käyttäjäystävällisyys isoveljeensä verrattaessa. Tarvikkeet saa rakenneltua ilman reseptejä – mikä on tietysti pyhäinhäväistys – ja sohvalle ilmaantuva kaveri pääsee mukaan nappia painamalla. Tämä tekee Minecraftista oivallisen valinnan peli-iltamiin, koostui joukkio sitten ”HC-pelaajista”, tai henkilöistä, jotka koskevat ohjaimeen ensimmäistä kertaa. Jokainen on kuitenkin elämässään sisäistänyt legojen konseptin, ja kuten legotkin, on Minecraftin konsoliversio helppo oppia. Yhteisöllistä, harmitonta pelattavaa ei voi koskaan olla liikaa.

Jos siis haluat kastaa varpaasi pikselijärveen, muttet kaipaa rantaa kauemmaksi kalaan, voi konsolikäännös, kuten The PlayStation Edition, olla oikea ratkaisu sinulle. Mikäli haluat kotikonsolillesi lisää saman sohvan co-op –pelailua on Minecraft erittäin suositeltava vaihtoehto. Minulle Tämä saattoi hyvinkin toimia porttihuumeena PC-version pariin.

 

Lisää aiheesta

2,5 miljardia Minecraftista on pikkuraha – peli maksaa itsensä takaisin alle vuodessa

Duudsonit pistivät pystyyn Minecraft-piilokameran

Matkalla Minecraftin maailmassa

Microsoft osti Mojangin – hinta 2,5 miljardia

Minecraft: Xbox 360 Edition (Xbox 360)

Notch: ”kiitos kun teitte Minecraftistä menestyksen – mutta teitä on liikaa”