UUSIMMAT

Phoenix Wright Ace Attorney: Trials and Tribulations (DS)

08.11.2008 15:41 Tero Lehtiniemi

Nintendo DS:n yksi ehdottomasti mielenkiintoisimmista sarjoista on etsiväseikkailua ja oikeussalidraamaa varsin mielenkiintoisesti yhdistelevä Ace Attorney. Yksinkertaisella, Japanissa varsin suositulla visual novel -tyylillä toteutettu pelisarja on osa toisensa jälkeen onnistunut luomaan jännittävää, hauskaa ja vivahteikasta viihdettä. 

Trials and Tribulations on sarjan kolmas osa. Ilmeisesti se on myös viimeinen, jota tähdittää asianajaja Phoenix Wright. Esimakua tulevaisuudesta olemme saaneet loppukeväällä Euroopassa julkaistun Apollo Justice: Ace Attorneyn muodossa. Erinäisten ongelmien vuoksi pelien julkaisujärjestys Euroopassa vain meni sekaisin, joten Apollo ehti ensin kauppoihin. 

Pelimekaniikallisesti Trials and Tribulations ei tarjoile mitään merkittäviä uudistuksia. Peli jakautuu edelleen mm. rikospaikoilla tehtävään tutkimukseen sekä oikeussalissa tapahtuvaan varsinaiseen toimintaan. Ihmisiä kuulemalla ja todisteita keräämällä kerätään kasaan paketti, jolla sitten oikeussalissa puolustetaan omaa asiakasta ja paljastetaan oikea syyllinen. Olennaisessa osassa on henkilöiden valehtelun paljastavien psyykelukkojen murtaminen, joka hoituu relevanttia ja raskauttavaa todistusaineistoa esittämällä. 

Tarinallisesti peli keskittyy Phoenixin ja erityisesti tämän oppiäiti Mia Feyn menneisyyden selvittämiseen. Niinkin paljon, että tätä pelataan kahdessa pelin takaumajaksossa. Irtiottoa Phoenixista valmistellaan jo sillä, että itse asiassa iso osa pelistä pelataan aivan muilla hahmoilla. Aiemmista osista tutut hahmot ovat pääosin mukana, ja uusien tapausten myötä luonnollisesti esitetään aimo läjä uusia. 

Ei uutta todistusaineistoa 

Koska peli ei hyvässä tai pahassa käytännössä tarjoa millään osastolla mitään pelisarjaa uudistavaa tai mullistavaa, on se sarjan ystäville laadukas ja turvallinen valinta. Monia hahmoja, ei vähiten Phoenixia kohtaan, tuntee välistä oikeaa myötähäpeää ja toisinaan puolimauttomaksi äityvä läppä jaksaa pitää suun hymyssä. 

Koska peli keskittyy niin paljon Phoenixin ja Mia Feyn historiaan ja taustoihin, on Trials and Tribulations omalla tavallaan myös mainio ponnahduslauta tähän mielenkiintoiseen pelisarjaan. Sen kautta on helppo siirtyä eteenpäin, kun hahmot esitellään poikkeuksellisen hyvin. 

Heikkohermoisille peli ei ehkä kuitenkaan ole paikallaan. Tarkkaa silmää vaaditaan tuon tuosta, ja oikeuden pyörien pyöriminen on toisinaan niin hidastempoista, ettei malttamattomampi välttämättä jaksa seurata touhua loppuun asti. Pelillä on myös mielenkiintoinen ja kiero tapa mutkistaa asioita aivan viime hetkellä, juuri kun luuli saavuttaneensa läpimurron.  

Kaiken kaikkiaan Trials and Tribulations on siis turvallinen valinta sekä sarjan vanhoille ystäville että uusille kiinnostuneille. Teknisesti se on edelleen vaatimaton, mutta kontrollit ja suunnittelulliset ratkaisut ovat yksinkertaisuudessaan sekä toimivia että selkeitä. Mikäli vanha pelimekaniikka taas on ruvennut jo tympimään tai se ei alun perinkään kolahtanut, ei tilanne tämän pelin myötä valitettavasti muutu. 

 

Tekijä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://ace-attorney.com

Lue myös

Bangai-O Spirits (DS)

Fable II (360)

Fallout 3 (PC, PS3, 360)

Gears of War 2 (360)

Pro Evolution Soccer 2009 (PS3, Xbox 360)

Saints Row 2 (PC, PS3, 360)