Uusimmat

Settlers of Catan (360)

30.05.2007 11:42 Simon Elo

Xbox 360:n indie- ja retropelien kauppapaikka Xbox Live Arcade on löytänyt paikkansa pelaajien sydämissä. Uno, Geometry Wars ja Street Fighter 2 ovat menestyneet yli odotusten. Ei olisi yllätys, mikäli lautapelinä tunnettu Settlers of Catan lisättäisiin tähän menestystarinaan. Jos peli koukuttaa pahemmin kuin Halo 3:n beta, jotain on tehty oikein.

Loistavapelisilmä

Settlers of Catan on saksalaisen Klaus Teuberin vuonna 1995 kehittämä arvostettu lautapeli, jota on myyty yli 11 miljoonaa kappaletta. Teuber kehitti videopeliversion yhdessä Brian Reynoldsin kanssa, joka tunnetaan strategiaklassikoista Civilization II ja Alpha Centauri. Teuber on jälkikäteen kiitellyt erityisesti pelin tekoälyä, jolle hän kertoo hävinneensä useasti peräkkäin.

Catanin suosion salaisuus on näennäinen yksinkertaisuus, joka kätkee taakseen ajatusta ja keskittymistä vaativan strategiapelin. Pelaaja johtaa autiolle saarelle rantautuneita uudisasukkaita, jotka kilpailevat resursseista. Tavoitteena on saada ensimmäisenä kymmenen voittopistettä.

Lampaita äidin oomme kaikki

Saari on jaettu heksaruudukkoon, jonka yhdeksästätoista ruudusta jokainen on oma resurssilähteensä, poikkeuksena aavikkoruutu. Ruudut on numeroitu ja heittämällä kahta noppaa vuorojen alussa saadaan luku, joka määrittää jaettavat resurssit. Ne pelaajat, jotka ovat rakentaneet ruudun kylkeen vähintään yhden siirtokunnan, saavat siitä resursseja. Ruudukko arvotaan uusiksi jokaisen pelin alussa.

Pelilauta on toteutettu kolmiulotteisena ja sitä voi käännellä ja zoomata mielensä mukaan. Normaalin pelilaudan lisäksi vaihtoehtona on ”elävä pelilauta,” joka lisää grafiikan yksityiskohtia ja häivyttää pois laudan numeroavut.

Puuta, villaa, vehnää, tiiltä ja malmia annetaan omina kortteinaan, joita käyttämällä voi rakentaa uuden siirtokunnan. Siihen vaaditaan kaikkia muita resursseja paitsi malmia. Siirtokunnan voi kasvattaa kaupungiksi, jolloin saa jaettaessa yhden kortin sijasta kaksi. Siirtokunnasta tai kaupungista saa yhden voittopisteen.

Sä oot mun tiellä!

Asuinpaikat yhdistetään toisiinsa tiellä, jonka päällystämiseen tarvitsee puuta ja tiiltä. Tienpätkä oikeaan aikaan ja paikkaan on mainio keino estää vastapelaajaa rakennuttamasta siirtokuntaa. Pisimmästä tieverkosta saa kaksi voittopistettä.

Rakentelun ohella pelaajat voivat nostaa resursseja vastaan pakasta kehityskortteja. Kortti saattaa tarjota sotilasyksikön, vapaavalintaisia resursseja tai voittopisteen. Sotilaalla voi siirtää ryövärin pois itseään haittaavasta ruudusta ja kähveltää joltakulta toiselta pelaajalta yhden resurssin. Ryövärihän on ikävä veikko, sillä niin kauan kuin hän jököttää jossain ruudussa, kukaan ei saa siitä resurssin resurssia. Sotilaskortteja eniten käyttäneellä on suurin armeija, joka on kahden pojon arvoinen. Myös nopan silmäluku seitsemän liikuttaa rosvoa, mutta paljon kortteja omistavat kammoavat tätä lukua – ryöväri näet putsaa paljon resursseja saaneiden korttipakan perusteellisesti. Pisteen antavat erikoiskortit säilyvät salassa pelin loppuun saakka, joten yllätyksiä on usein luvassa. ”Ai sillä oli kolme voittokorttia?”

Miten olisi pari malmia?

Catanin juju on se, että pelaajilla on aina pulaa resursseista. Kaupunkeja on lähes mahdoton asettaa niin, että pelaaja saisi kaikkia resursseja riittävästi tai edes säännöllisesti omasta takaa. Niinpä pelissä käydään paljon kauppaa muiden pelaajien kanssa. Kaupankäynti on tehty teknisesti mutkattomaksi, mutta se vaatii taktista silmää. Viattoman näköinen vaihtokauppa voi olla lähtölaukaus vastapelaajan voittokululle.

Kaupankäynnin lomassa voi käyttää valmiita ilmeitä, kuten suukko tai tulipallo toiselle pelaajalle. Pelaaja voi myös päivitellä olematonta noppatuuria tai sitä, kuinka kauas menestynein pelaaja onkaan jo ehtinyt karata. Ilmeillä voi viestittää tunnetilaansa tekoälyn hahmoille, sama toimii toiseenkin suuntaan. Valitettavasti Xbox Live Vision –kameraa ei tueta

Tekoäly on kehumisen arvoinen. Keskivaikean tason voittaa muutaman matsin jälkeen, mutta vaikea taso lisää harmaita hiuksia. Se osaa olla häikäilemätön ja armottoman tehokas. Tekoälyn kompastuskivi on kaupankäynti, sillä yksinpelissä tekoälyn hahmot pelaavat liikaa yhteen hiileen.  Hahmolistalta löytyy historian merkkihenkilöitä kuten Lenin, Abraham Lincoln, Kleopatra ja Sun Tzu.

Arcaden paras nettipeli

Videopeliversion koukku on nettipeli. Matsia voi ottaa totuttuun tapaan rankatuissa ja ei-rankatuissa otteluissa. Pelaajia voi olla maksimissaan neljä ja tyhjät paikat voi halutessaan täyttää tekoälyn ohjaamilla hahmoilla. Pelin kulku ei eroa yksinpelistä, mutta ihmispelaajat ovat luonnollisesti arvaamattomampia, mikä tekee kokemuksesta viihdyttävämmän.

Teknisesti homma toimii lukuun ottamatta satunnaista yhteyksien pätkimistä peliin liityttäessä ja saavutusta, joka jäi minulta jonkin bugin vuoksi saamatta. Kaikki muut tapaamani pelaajat ovat saavutuksen saaneet.

Settlers of Catan on lähes täydellinen lautapeli. Se vaatii huumorintajua, strategista ajattelua ja voiton maksimointia. Klassinen munkki on pienemmässä asemassa, mutta toki sitäkin aina tarvitaan. Toimivan nettipelin kanssa Catan on Xbox Live Arcaden merkkitapaus – yksi palvelun hiotuimmista peleistä. Kaiken lisäksi se on vaarallisen koukuttava.

 

Tekijä: Big Huge Games
Julkaisija: Big Huge Games
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-4 netissä
Pelin kotisivu: Catan Live

 

Lue lisää eDomesta

Catan-lautapelin Xbox-mestari, Brian Reynolds, eDomen haastattelussa

Xbox Live: Settlers of Catan keskiviikkona, Puzzle Quest työn alla

Carcassonne-lautapelin 360-versio pikakokeessa

Tulevien Live Arcade -pelien kokeilua

 

Pelaatko lautapelejä?

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat