Star Fox 64 3D (3DS)

30.09.2011 17:00 | Juho Anttila

Tekijä: Nintendo EAD
Julkaisija: Nintendo
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Pelaajia: 1, 2-4 Download Play -muodossa
Pelin kotisivu:http://starfox643d.nintendo.com/
Arvostelija: Juho Anttila

 

Lienee jo turvallista sanoa, että 3DS:n lanseeraus ei varsinkaan pelien suhteen ole ollut järin onnistunut. Hitit antavat odottaa itseään ja alustan paras peli tähän mennessä on vanhan teoksen uudelleenjulkaisu.

Samaa kaavaa jatkaa myös Star Fox 64 3D. Kuten nimestäkin voi päätellä, kyse on vanhan Nintendo 64 -pelin uudelleenversioinnista. Tälläkin kertaa projekti on onnistunut, sillä lopputulos tuntuu suorastaan yllättävän hyvältä.

Tähtiketun seikkailut edustavat yhtä perinteisimmistä pelityypeistä, eteenpäin rullaavaa avaruusräiskintää. Sankari, palkkionmetsästäjä Star Fox, on nimensä mukaisesti kettu, mutta myös taitavaakin taitavampi lentäjä-ässä. Siipimiehinä häärivät Peppy-jänis, Slippy-sammakko ja Falco Lombardi, sarkastinen haukka.

Yhdessä hurja joukko käy taistoon ilkeää Andross-tiedemiestä vastaan. Andross uhkaa Lylatin aurinkokuntaa biologisilla aseilla, joten jotain on tehtävä. Käytännössä tämä tarkoittaa vaihtoehtoisten reittien seuraamista läpi useamman taisteluntäyteisen tehtävän kunnes vastassa on enää itse Andross.

Lennä putkessa, lennä vapaasti

Star Fox koostuu kahdenlaisista tehtävistä. Valtaosa kentistä on suoria putkia, joissa avaruushävittäjä lentää kutakuinkin suoraan eteenpäin. Liikkumavaraa on yleensä sivusuunnassa hieman ruudun leveyttä enemmän. Erityisesti pomoja vastaan taistellessa tilanne kuitenkin vapautetaan ja pelaaja pääsee lentämään vapaammin ympäriinsä.

Kontrollit hyödyntävät kaikkia konsolin nappuloita. Tatti ohjaa suuntaa ja puskurinäppäimillä voidaan kallistaa alusta jompaan kumpaan suuntaan. Loput napit on varattu aseille ja aluksen vauhdin hetkittäiselle kiihdyttämiselle tai jarruttamiselle.

Kehittäjät ovat olleet selvästi innostuneita myös 3DS:n liikkeentunnistusteknologiasta. Peliä on halutessaan mahdollista ohjata konsolia kallistelemalla. Tätä vaihtoehtoa tyrkytetään käyttöön ahkerasti aina kun pelin käynnistää, mutta onneksi kunniasta voi myös kieltäytyä.

3D-näytön kapea katselukulma ja liikkeentunnistus sopivat tunnetusti todella huonosti yhteen. Konsolia kallistellessa kuva tuplaantuu helposti, ellei pään ja käsien liikettä opi synkronoimaan millintarkasti. Jos kolmiulotteisuuden kääntää pois päältä, ohjausmetodi toimii sen sijaan erinomaisesti nappiohjausta tukevana ja tarkentavana lisäominaisuutena.

Valitsi ohjaustavakseen sitten kumman tahansa, pelaaminen on sujuvaa. Alus pysyy näpeissä hyvin ja liikkuminen on sulavaa ja tarkkaa. Ei pidä myöskään aliarvioida kolmiulotteisuutta. Juuri tämän kaltaisissa peleissä se toimii paitsi näyttävänä herkkuna, myös navigoimista helpottavana apuna.

Monta reittiä, yksi maali

Tarinapeli koostuu seitsemästätoista kentästä. Kaikkia ei kuitenkaan tarvitse tai edes voi pelata läpi kerralla. Sen sijaan reitti määräytyy pelaajan tekemien valintojen kautta. Helpoin tie avautuu itsestään, mutta jos tahtoo vaihtelua, on löydettävä vaihtoehtoinen reitti. Jo ensimmäisessä kentässä aukeaa salareitti, jonka kautta pelattavaksi tulee kourallinen uusia, vaikeampia kenttiä.

Etsivä löytää risteyskohtia melkein joka kentästä, joten tarinan jaksaa pelata läpi monen monta kertaa. Tälle onkin tarvetta, sillä taitava pelaaja katselee lopputekstejä jo runsaan tunnin pelaamisen jälkeen. Tällöin pelattavista kentistä on kuitenkin nähty vasta alle puolet.

Jo ylempänä mainittu näyttävyys on yksi tähtiketun valteista. Kaikki tekstuurit on uusittu ja grafiikkamoottoriin on istutettu sellaisia valaisuefektejä ja muita kikkoja, joista alkuperäisen pelin aikaan saatettiin vain haaveilla. Retro puskee läpi joistakin saumoista, mutta kokonaisuutena peli näyttää ja tuntuu historiastaan huolimatta modernilta.

Taistelua ei myöskään tarvitse käydä yksin, vaan mukana on siipimiehiä. Nämä tuovat peliin mukavaa lisämaustetta, kun pelkän oman takamuksen vahtimisen lisäksi joutuu myös välillä pelastamaan kavereita pulasta. Vastavuoroisesti ryhmän muista jäsenistä on hyötyäkin vihollisia tuhottaessa.

Entäs tarinan jälkeen?

Tarinapelin ohessa kenttiä voi tahkota myös yksi kerrallaan paremman pistepotin toivossa. Tämä on kuitenkin tylsempää kuin tarinan pelaaminen ja kampanjan lyhyen keston vuoksi kynnys aloittaa uusi täyskierros ei ole järin suuri.

Mukavampana ominaisuutena peli tukee neljän hengen koiratappeluita Download Play -ominaisuuden kautta. Moninpeliin riittää, että pelilevy löytyy yhdeltä osallistujalta. Muut lataavat tarvittavan datan lähiverkon avulla ja pääsevät näin ottamaan kosketusta tähtiketun maailmaan. Harmi, ettei lähipiiristäni löytynyt toista 3DS:n omistajaa, joten toimintoa ei päästy kokeilemaan.

Koiratappeluita voi kuitenkin käydä myös tekoälyä vastaan. Peliä voi kustomoida monilla muuttujilla kierroksen ajallisesta kestosta ja tarvittavista tapoista lähtien. Tekoälyä vastaan taisteleminen on tylsää, mutta voin kuvitella, että useamman 3DS:n omistajan kerääntyessä samaan tilaan hauskaa riittää ainakin satunnaisesti hetkeksi jos toiseksikin.

Hyvän pelin uudelleenversiointi on aina riskialtista puuhaa. Pelit kehittyvät eikä pelimekaniikka välttämättä pärjää enää moderneille kilpailijoilla. Star Fox 64 3D osoittautui kuitenkin laatutyöksi. Pelattavuus ja graafinen ilme on hiottu modernille tasolle eikä ihan heti arvaisi alkuperäisen pelin täyttävän tänä vuonna jo 14 vuotta.

Oikeastaan ainoaksi suuremmaksi ongelmaksi muodostuu sisällön rajallinen määrä. Kellosta katsottuna pelin 17 kentän läpäisyssä ei kovin pahasti ehtinyt harmaantumaan, vaikka kaikki nähdäkseen joutuukin pelaamaan samoja kenttiä useampaan kertaan. Jos pistejahti ei kiinnosta, vaan kaipaa jatkuvasti uutta nähtävää, ei rahoilleen saa vastinetta.

Samanaikaisesti peli sopii kuitenkin mainiosti taskukonsolille. Kenttien lyhyt kesto takaa sen, että peli on helppo kaivaa esille vaikka vain muutamaksi minuutiksi tilanteen niin salliessa. Letkeä pelattavuus saa myös palaamaan samojen kenttien pariin useammin kuin ensinäkemältä uskoisikaan. Kun lisätään soppaan vielä vanhasta Star Foxista tykänneiden nauttima nostalgialisä, on käsissä yksi 3DS:n kapeahkon pelivalikoiman pirteämmistä yllätyksistä.

Lue myös

Fallout: New Vegas Lonesome Road DLC (PC, PS3, Xbox 360) 

Might & Magic Heroes VI – tuottaja kuulustelussa

Pohjanmaan valtias (Lautapeli)

Gears of War 3 (Xbox 360)

Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad (PC)

Muropaketin uusimmat