UUSIMMAT

Tropico 5 (Linux, Mac, PC, PS4, Xbox 360)

29.07.2014 18:40 Niklas Isberg

Tekijä: Haemimont Games
Julkaisija: Kalypso
Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, 2 Ghz tuplaydinprosessori, 4 Gt muistia, DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain, 4 Gt levytilaa
Testattu: Windows 7, i5 3570K 3,4 Ghz, 8 Gt muistia, Radeon 7790 HD
Saatavilla: PC
Tulossa: Linux, Mac, PlayStation 4, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.worldoftropico.com
Arvostelija: Niklas Isberg

 

Ilmassa tuoksuu tulinen ruoka, ympärillä on joukko iloisia ihmisiä ja läheisestä kuppilasta kantautuu rytmikästä musiikkia. Iloista ilmapiiriä varjostaa kuitenkin synkkä todellisuus, sillä kodittomien ja työttömien määrä kasvaa eikä kaduilla ole turvallista kävellä yksin. Presidentti koettaa parantaa asioita, mutta epäonnistuu yrityksessään tuhlatessaan rahaa turhuuksiin. Kapina alkaa ja vihainen kansa nousee barrikadeille.

Tropico 5 on simulaatiopeli, jossa pelaaja asetetaan trooppisen saaren presidentin saappaisiin tarkoituksena koettaa pitää järjestystä yllä erilaisin keinoin. Peli rakentuu luonnonkatastrofien, poliittisen juonittelun, tuotteiden viennin ja tuonnin sekä rauhan ylläpitämisen ympärille, mitkä tekevät tavanomaisen kuuloisesta rakentelupelistä mielenkiintoisen. Peli etenee aikakausittain aina noin nykyaikaan saakka, jolloin luonnollisesti teknologiakin kehittyy matkan varrella.

Pelaaja kontrolloi presidenttiehdokkaita, joita voi asettaa työnjohtajiksi valitsemiinsa paikkoihin. Hahmoilla on erilaisia ominaisuuksia, joiden perusteella ne kannattaa sijoittaa johtamaan tiettyjä rakennuksia. Esimerkiksi viherpeukalo parantaa läsnäolollaan lähellä olevien farmien tuotantoa, kun taas militantti nostaa armeijan tehokkuutta. Hahmojen tasoja voi parantaa käyttämällä rahaa Sveitsin pankkitililtään, jolloin tehokkuus lisääntyy ja uusia ominaisuuksia avautuu.

Ennen varsinaisten tehtävien alkua on mahdollista valita vaikeusaste, joka vaihtelee erittäin helposta todella vaikeaan. Säädellä voi myös muun muassa rahansaannin helppoutta ja luonnonkatastrofien ilmestymistä. Esimerkiksi pyörremyrskyjä syntyy tiuhaan tai todella harvoin, ainakin jos pelaa yhtä helpolla vaikeusasteella kuin allekirjoittanut.

Valitse puolesi

Pelin aikana presidentille sataa ehdotuksia, joita voi tarpeen mukaan hyväksyä tai hylätä. Esimerkiksi jos vaalien tulos on vaakalaudalla, voi kokeilla huijaamista kätyreiden avulla eikä häviämisestä tarvitse huolehtia. Pelaajan toimiessa ehtojen mukaisesti on mahdollista saada rahallista korvausta tai muuta peliä helpottavaa, kuten ilmaisia rakennuksia.

Tietyissä tilanteissa kannattaa ajatella myös omalla järjellään, sillä esimerkiksi vaalihuijaus saattaa aiheuttaa kapinan, jos vilpistä jää kiinni. Äänestäjät voi kuitenkin pitää ruodussa rakentamalla kansaa miellyttäviä rakennuksia ja huolehtia, että saatavilla on erilaisia ruokavaihtoehtoja.

Rahaa palaa ajoittain paljon, mutta helpotusta tuovat onneksi hyvät suhteet joko liittoutuneisiin tai akselivaltoihin, joilta saattaa saada almuja juuri oikealla hetkellä ennen konkurssia. Puolensa kannattaa kuitenkin valita huolella, sillä tehdessään tarpeeksi toista valtaa miellyttäviä valintoja, on toinen jo julistamassa sotaa.

Levottomuuksista syntyneet kahakat hoituvat suhteellisen nopeasti eikä vihollisaalloista tarvitse itse hirveästi huolehtia. Peli saattaa päättyä kuitenkin äkkiä jos rakennusten päivittäminen on jäänyt puolitiehen. Tällöin vihollisjoukot etenevät nopeasti talosta toiseen, kunnes päämaja on tuhottu.

Merivettä ja rytmimusiikkia

Pelin visuaalinen anti on kaunista katseltavaa. Upeasti mallinnettu merivesi ja värikäs pelimaailma pyörivät jouhevasti ilman suurempaa pysähtelyä. Ajoittain ilmestyvissä latausruuduissa pyörii erilaisia maalauksia, jotka ilahduttavat tyylillään. Pelin yleinen ulkoasu on muutenkin varsin näyttävä ja sopii teemaan hyvin.

Ensimmäistä kertaa sarjan historiassa mukana on myös moninpeli. Valittavissa on joko yhteistyötila tai pelaaja vastaan pelaaja –asetelma, joihin mahtuu yhtaikaisesti enintään neljä pelaajaa. Pelattavia saaria on useita, joista osassa on enemmän jaettavia resursseja, kun taas osassa niitä saa metsästää kissojen ja koirien kanssa. Pelaajat voivatkin päättää haluavatko he jakaa resurssejaan muiden kanssa, vai julistavatko he saman tien muille armottoman sodan.

Tropico 5:stä on hankala mainita mitään negatiivista, mutta moninpelin tallennuksen puute on jokseenkin huono ratkaisu. Pitkiä pelejä ei kehtaa jättää kesken ja sessiota on vain pakko jatkaa ja jatkaa. En myöskään aivan tajunnut kaikkien rakennusten kohdalla sijoittelulogiikkaa. Esimerkki: pelin mukaan poliisilaitos on parasta sijoittaa kaupungin laitamille. Tällöin välimatka kohteisiin on kuitenkin pitkä, eikä apu ennätä paikalle ajoissa. Lisäksi puistot, jotka kaunistavat ympäristöä, neuvotaan välillä sijoittamaan outoihin paikkoihin.

Olen aina rakastanut simulaatio- ja rakentelupelejä. Siksi hävettää myöntää, että Tropico 5 on ensimmäinen sarjan peli, jota olen pelannut. Sen harmiton huumori, leppoisa rakentelu ja loistava ääniraita luovat yhdessä erittäin addiktoivan paketin. Jos et ole ennen tutustunut kyseiseen pelisarjaan, niin aloita ihmeessä tästä – et varmasti pety! Tropico-konkareille viides osa ei välttämättä tarjoa hirveästi uutta, sillä se tuo lähinnä uudistuksia pieniin pelillisiin yksityiskohtiin.

 

Lisää aiheesta

Commander: Conquest of the Americas (PC)

East India Company (PC)

East India Company: Privateer (PC)

Jagged Alliance: Back in Action (PC)

Men of War Assault Squad 2 (PC)

Tropico 2: Pirate Cove (PC)

Tropico 3 (PC, Xbox 360)