UUSIMMAT

Tulipahan pelattua Construction Simulatorin raksahommat ovat Xboxilla yhtä tuskaa

07.12.2022 20:24 Tuukka Hämäläinen

Construction Simulator vie pelaajan raksahommiin, mutta kokemus on kaikkea muuta kuin nautinnollinen.


Construction SimulatorJulkaisupäivä: 20.9.2022
Studio: Weltenbauer
Julkaisija: Astragon Enterainment
Saatavilla: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S (testattu)
Pelaajia: 1 (online 2-4)
Ikäraja: 3
Peliä pelattu arviota varten: 3,5 tuntia


Simulaattoripelit voivat parhaimmillaan tehdä arkisista toimista mielenkiintoisia ja palkitsevia. Esimerkiksi pari vuotta sitten arvostelemani Bus Simulator oli yllättävän koukuttava linjuripeli, joka sai liikennesääntöjen noudattamisen ja reittien suunnittelun tuntumaan todella hauskalta.

Syksyllä ilmestynyt Construction Simulator yrittää samaa rakennustyömaan moninaisten tehtävien osalta, mutta epäonnistuu railakkaasti ainakin konsoleilla. Alkuun onkin paikallaan korostaa, että tämä arvio koskee Xbox Series X/S -versiota, sillä ainakin Steamin käyttäjäarvioiden mukaan peli näyttää monelle kelpaavan. On kuitenkin vaikea uskoa, että tällaisia pisteitä olisi saavutettu pelillä, joka toimii yhtä surkeasti kuin Xbox-versio.

Construction Simulatorissa pelaaja luo oman hahmonsa ja perustaa oman firmansa pyörittämään monenlaisia rakennustehtäviä. Hommat ulottuvat maankäsittelystä talojen rakentamiseen, ja välillä tietysti ostetaan ja kuljetetaan materiaaleja, vuokrataan tai ostetaan työkoneita ja hallitaan raksafirman talousasioita.

Duunia siis riittää, ja peli tuntuu alun perusteella tarjoavan pelattavaa tuntikausiksi – etenkin tempo on todella hidas. Ajaminen ei juuri koskaan ole peleissä aivan tappotylsää, mutta Construction Simulatorissa aloin käyttää fast travelia heti kun mahdollista.

Ongelmat alkavatkin tuntua jo tutoriaalissa, jossa vanhempi ukkeli värvää pelihahmon avustamaan myrskytuhojen raivaamisessa. Tutoriaali on pitkä, mutta se opettaa todella huonosti pelin keskeisimpiä mekaniikkoja. Miksi vaivautua tekemään tarinallinen tutoriaali, jos työkoneiden käyttö täytyy kuitenkin lukea valikosta tekstiruuduilta? Eikö tutoriaalien idea ole opastaa peliin nimenomaan pelaamalla?

Jos tutoriaalin läpi jaksaa tarpoa, pääsee varsinaisen pelin kimppuun ja hoitamaan omia projekteja. Tässä voi jo aistia pientä koukuttavuutta, ja yllättäen pelin tarjoamat ohjeetkin selkiytyvät tutoriaalin jälkeen (?!), mutta peli taistelee aktiivisesti minkäänlaista pelaamisen nautintoa vastaan.

Ensimmäinen ongelma ovat kontrollit, jotka ovat jähmeät ja epäintuitiiviset. Aivan erityisesti nostokurkien ja vastaavien mekaanisten laitteiden käyttö saa aivot solmuun. Tästä tekee vielä piinallisempaa kamera, jota ei voi samalla liikutella vapaasti. Pelissä on myös vapaa kameramoodi (mitä muuten ei opasteta missään, ja opin sen itse YouTube-videolta), mutta oikeasta tatista liikutellaan myös laitteiden osia, joten molempia ei voi tehdä yhtä aikaa. Eri koneiden ohjaaminen on myös todella hidasta ja raskasta, mikä voi olla realistista, mutta se vie pelaamisesta iloa ja hallinnantunnetta.

Jälkimmäinen on muutenkin kortilla, sillä Construction Simulator on joissakin asioissa ylimalkainen ja toisissa anaalisen pikkutarkka. Esimerkiksi kuorma täytyy joskus laskea tarkalleen ruutuunsa, mutta kun asetat rakennukseen seinää paikoilleen, riittää kun se suurin piirtein koskettaa aiottua aluetta. Myös esimerkiksi maaperän tasoittaminen on naurettavaa: tasoittamani ruutu ei halunnut millään yltää 100 prosenttiin, vaikka se näytti aivan tasaiselta, mutta sitten kun jyräsin sepeliä polkua varten, peli laski homman tehdyksi kun silminnähden kolmasosa tiestä oli hoitamatta.

Grafiikatkaan eivät tosiaan tee hommaa helpoksi. Esimerkiksi maa-ainekset on mallinnettu todella kankeasti, mikä tekee kaivinkoneen käytöstä ärsyttävää. Muutenkin peli näyttää sanalla sanoen vanhalta ja rumalta.

Ainoa asia, mihin visuaalisesti on kiinnitetty paljon huomiota, ovat yksityiskohtaisesti mallinnetut työkoneet. Peli on tehty kymmenien brändien virallisilla lisensseillä, ja niinpä työkoneet traktoreista lähtien näyttävät yllättävän hyviltä. Ne ovat kuitenkin jyrkässä kontrastissa ympäröivään maailmaan, joka on ankea ja karkea kuin 15 vuotta vanhassa pelissä. Pelistä julkaistut promokuvat (yllä) näyttävätkin paljon paremmilta kuin itse peli. Se että hahmomallit ovat kankeita ja nukkemaisia ei ole suurikaan yllätys.

Riesaa aiheuttavat myös monet bugit. Vaikka peli ilmestyi jo melkein kolme kuukautta sitten ja on saanut ainakin yhden suuren päivityksen, kaatui se minulta arvostelua tehdessä ainakin yhdeksän kertaa, aina pelitallennusta ladatessa. Lisäksi voi esimerkiksi käydä niin, että ajoneuvot jäävät kiinni ympäristön objekteihin, nostokurki juuttuu kiinni lavaan, ajaessa näkyvät opasteet johdattavat aivan minne sattuu tai jokin triggeri (”Press Y”) ei yhtäkkiä vaan toimi ollenkaan.

Kun muutaman tunnin ajan tappelee bugien, hankalan ohjauksen ja pelimekaniikan epätarkkuuksien kanssa, ei enää paljon kiinnosta tuleeko autotalli rakennettua loppuun. Kun tähän lisätään vielä soundtrack, joka koostuu ylidramaattisesta musiikista ja erilaisista pörinöistä ja pärinöistä, ei kokemuksesta jää paljon hyvää sanottavaa. Särökitarat pauhaavat mahtipontisesti kuin Avengersit olisivat taistelemassa maailman puolesta, samalla kun yrität epätoivoisesti peruuttaa lastauslavaa tarkalleen ruutuunsa.

CONSTRUCTION SIMULATOR

”Rakennussimulaattori ei ole huono idea, mutta tällä pelillä ei konsolipelaajan kannata itseään rääkätä.”