Tulipahan pelattua: Far Cry sopii sotatantereelle – Hours of Darkness on lyhyt, mutta toimiva laajennus

14.06.2018 20:40 | Muropaketin toimitus

Vietnamin viidakoihin sukeltava Hours of Darkness -lisäosa ei kärsi samoista ongelmista kuin Far Cry 5:n pääpeli, ja tunnelmaa siinä riittää. Ikävä vain, että pituutta on liian vähän ja tarinaa vielä niukemmin.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Ubisoft Shanghai / Julkaisija: Ubisoft / Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One & PC / Testattu: PlayStation 4 Pro / Pelaajia: 1 (kahden pelaaja co-op verkossa) / Ikäraja: K18 / Peliä pelattu arvostelua varten: noin 3 tuntia


Maaliskuussa ilmestynyt Far Cry 5 oli viihdyttävä ja näyttävä räiskintäpeli, jonka pahin kompastuskivi oli tarina. Peli nimittäin tarttui puhuttelevaan aiheeseen ja oli käsittelevinään sitä syvällisesti, muttei lopulta onnistunut sanomaan asiasta yhtään mitään.

Tässä suhteessa pelin ensimmäinen laajennus, Hours of Darkness, on selvä parannus.

Vietnamin sotaan sijoittuva Hours of Darkness on Far Cry 5:stä täysin itsenäinen lisäosa, joka on samalla paljon tasapanoisempi ja tyylinsä puolesta eheämpi kokonaisuus. Vähäeleisessä tarinassa pääpelin sivuhahmona tuttu sotilas Wendell Redler putoaa aseveljineen vihollislinjojen taakse, ja tehtävänä on yksinkertaisesti selvitä evakuointipaikalle.

Matkalla voi pelastaa vangeiksi joutuneen kaverit, auttaa liittolaisia ja pistää leirejä sekä ilmatorjuntatykkejä maan tasalle. Toisin kuin pääpeli, ei Hours of Darkness edes tavoittele mitään merkityksellistä tarinankerrontaa. Se on simppeli ja suoraviivainen kuin 1980-luvun toimintaleffa, ja siksi siinä riittääkin tunnelmaa. On myös plussaa, että pelihahmo tällä kertaa puhuu edes vähän, sillä pääpelin mykkä apulaissheriffi jäi pakostakin persoonattomaksi.

Hours of Darknessia on myös mainostettu ensimmäisenä sotatantereelle sijoittuvana Far Cry -kokemuksena. Konteksti sopiikin ehdottomasti pelisarjan tyyliin, ja sitä kannattaisi harkita jatkossakin. Far Cry 5:ssä pelikokemus kärsi siitä, että pelaaja oli lähes jatkuvasti taistelussa, mutta Hours of Darknessissa se sopii reseptiin mainiosti, koska taustalla on täysi sotatila, eikä peli samalla tyrkytä sellaisia rentoja vapaa-ajan hommia kuin kalastus ja metsästys. Pitkässä open world -pelissä jatkuva konflikti käy rasittavaksi, mutta rajallisemmassa laajennuksessa se ei häiritse.

Pääpelin Perk-järjestelmästä on laajennuksessa luovuttu, ja sen tilalla on neljän lisäominaisuuden simppeli järjestelmä: jokaisesta huomaamattomasta taposta saa auki seuraavan kyvyn, ja jos tulee huomatuksi, menettää kaikki kerralla ja homma alkaa alusta. Laajennus painottaakin selvästi hiiviskelyä, ja tämä toimii pääpeliä paremmin, koska Vietnamin viidakoissa riittää kasvillisuutta, jonka lomassa lymyillä. Hiippailua voi myös tasapainottaa tilaamalla ilmaiskuja vihollisten niskaan.

Hours of Darkness on saanut kritiikkiä lyhyestä pituudesta, ja tämä onkin laajennuksen pahin ongelma. Normal-vaikeusasteella sen läpäisee reilussa kolmessa tunnissa, vaikka tekisi kaikki tehtävätkin. Tarjolla on tosin myös vaikeampi Survivor-moodi, sekä Action Movie Mode, joka antaa pelaajalle enemmän tulivoimaa.

Hours of Darkness on yhtä kaikki viihdyttävää Vietnam-rymistelyä, joka ei esitä olevansa mitään suurempaa kuin on. Lyhyestä pituudesta johtuen sitä voi kuitenkin suositella vain varauksella niille, jotka eivät jo hankkineet pelin Season Passia.

FAR CRY 5: HOURS OF DARKNESS

Mukavan suoraviivainen räiskintäkokemus, joka kaipaisi tosin hieman täytettä.”