90-luvun väkivaltaisin räiskintäpeli palaa entistä verisempänä

24.02.2016 20:00 | Jukka O. Kauppinen

1990-luku oli peliväkivallan ja peliseksin vuosikymmen. Ajatelkaa nyt, vampyyrit jahtasivat nakutyttöjä, Mortal Kombatissa revittiin sisälmyksiä ja Wolfensteinissa ammuttiin natseja! Mutta silti, yksi peli oli väkivaltaisempi kuin mikään muu.

Postal.

Nykypäivän silmin katsottuna Postal ei ole kummoinen. Isometrinen räiskintäpeli, jossa vähän roiskuu kun rapataan.. Siis tapetaan. Mutta vuonna 1997 peli aiheutti kansainvälisen kohun, pelkoja koulusurmista, lähes paniikkia ja pelkoa. Ei vähiten siksi, että sen nimikin viittasi Yhdysvalloissa tapahtuneisiin postimurhiin, joissa postityöläiset tarttuivat aseisiin ja murhasivat pomojaan, työtovereitaan ja asiakkaitaan täysin päättömästi.

Murha-aaltojen yleisyydestä syntyi termi ”going postal”, mihin myös pelin nimi tiukasti viittaa.

Tietystä sarjakuvamaisuudestaan huolimatta peli roiskui verta, väkivaltaa ja pyssyjen pauketta siihen tahtiin, että sitä yritettiin kieltää – ja taidettiinpa videopeliä käsitellä oikeudessakin.

Mutta Postal sen kun porskutti, sai pari jatko-osaakin ja nyt nykyaikaan remasteroidun version, jossa on aiempaa tarkemmat grafiikat, enemmän verenroiskeita ja uusi rampage-pelitila, jossa ihan yksinkertaisesti vain yritetään murhata mahdollisimman paljon ihmisiä mahdollisimman nopeasti.

Kuulostaa ehkä jossain määrin muutamien kuukausien takaiselta väkivaltamässäily Hatredilta, mutta Postalissa nyt oli sentään kaiken kohun alla myös peli. Ei nyt mikään maailman paras peli, mutta kuitenkin.

Postal Redux julkaistaan PC:lle, Macille ja Steam OS:lle keväällä, myöhemmin on luvassa myös PS4-painos.

Lisätietoja: POSTAL Redux Releasing Worldwide in 2016

Lisää aiheesta

Postal oli liian raju peli Googlelle, ei kelvannut pelikaupan hyllylle

Uwe Boll lupaa käyttää Postal 2 -leffan Kickstarter-rahat kokaiiniin

Kun peliväkivalta kriitikon selkärangan katkaisi

Videopelien suhdetta käytösongelmiin tutkittiin taas, tulokset eivät yllätä