Äärimmäistä sotalentämistä: arvostelussa A-10C

26.09.2011 21:30 | Jukka O. Kauppinen

Simulaattorikansa on muutenkin ihan omanlaistaan sakkia, oli kyse sitten huimista kilpa-ajajista tai lentopojista. Mutta kun alla on venäläisen Eagle Dynamicsin simulaattori ja amerikkalainen A-10C Warthog -rynnäkkökone, niin silloin hulluutta tarvitaan tavallistakin enemmän.

A-10C kun ei ole ihan mikä tahansa simu, kuten Lasse Haverinenkinjoutui toteamaan.

Lentomallinnus tuntuu erinomaiselta. Koneella on todellakin massan tuomaa inertiaa ja nopeissa suunnanmuutoksissa kuulee ja näkee kuinka kone yrittää taistella aerodynamiikan lakeja vastaan. Sakkaustilanteet tapahtuvat aidon tuntuisesti kaikilla nopeusalueilla, kun kohtauskulma kasvaa liian suureksi ja virtaus pyrkii irtoamaan siivistä. Koneen kantaman asekuorman sijainti ja paino vaikuttavat luonnollisesti lento-ominaisuuksiin. Siiveke- korkeusperäsintrimmien käyttö tulee väistämättä tutuksi, sillä esimerkiksi pudotetut pommit ja taistelussa kärsitty vahinko muuttavat koneen tasapainoa.

Tiivistetysti voi sanoa lentämisen tuntuvan lentämiseltä ja vain takapuolituntuma puuttuu. Hyvä fysiikkamallinnus näkyy myös lentokentällä rullatessa, kun pinnan epätasaisuudet tärisyttävät konetta ja raskaassa kuormassa jarrutettaessa kone nyökkää hieman eteen.

Yleisesti A-10 on erittäin helppo ja vakaa lennettävä, eikä aiheuta kuskille ylimääräisiä harmaita hiuksia. Konetta pystyy pyörittämään todella tiukasti hyvin matalalla ilman mitään ongelmia. Vauhdin tuntu on mukavasti läsnä, erityisesti matalalla ilmatorjunnan valojuovia väistellessä ja vuoristolaaksojen pohjilla lennettäessä.

Lue koko arvostelu: Digital Combat Simulator: A-10C Warthog (PC)

Lisää aiheesta

Aces High II (PC)  

First Eagles: The Great Air War 1918 (PC)

Haukka lentää jälleen – Falcon 4 modernisoitiin BSM-modilla

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (PC)

Rise of Flight (PC)

Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Wings of Prey (PC)

Muropaketin uusimmat