Arvostelu | Alan Wake Remastered toimii muuten hienosti, mutta yksi asia pelissä rasittaa 10 vuoden jälkeen pahasti

09.10.2021 10:10 | Ilari Hauhia

Alan Waken alkuperäisistä seikkailuista on kulunut jo yli kymmenen vuotta. Fanit ovat odottaneet kirjailijan paluuta kuin kuuta nousevaa, ja vaikka Alan Wake Remastered ei ole vielä Alan Wake 2, on kyseessä onnistunut ja ehkä ripauksen alkuperäiselle pelille liiankin uskollinen remasterointi. 


Lost JudgmentJulkaisupäivä: 5.10.2021
Studio: Remedy
Julkaisija: 505 Games
Saatavilla: PlayStation 4 / 5 (testattu), Xbox Series, Xbox One & PC (Windows)
Pelaajia: 1
Ikäraja: K16
Peliä pelattu arviota varten: noin 12 tuntia


Alan Waken ura maailmankuuluna kirjailijana saa harmillisen käänteen, kun häneen iskee täydellinen kirjoittajan blokki, eivätkä kirjaprojektit meinaa enää edistyä. Alanin vaimo Alice toivoo leppoisan loman idyllisessä Bright Fallsin kylässä avaavan runosuonet uudelleen, joten kaksikko lähtee viettämään laatuaikaa luonnon helmaan.

Kirjaprojektin ongelmat osoittautuvat kuitenkin vain pieneksi murheeksi sen rinnalla, kun Alanin vaimo kaapataan mystisten pimeyden voimien toimesta. Kaapatun vaimonsa perässä järveen hypännyt Alan löytää itsensä viikkoa myöhemmin kolaroidun auton ohjauspyörän takaa, ja lähtee metsästämään puolisoaan.

Viikon aikana koko Bright Fallsin kylä on muuttunut varsin vihamieliseksi paikaksi, jossa outo pimeys on vallannut asukkaiden mielen. Nyt koko kylän väki haluaakin päästää Alanin päiviltä.

Alan Waken remasterointi on Remedyn alkuperäiselle pelille uskollinen. Peli on säilytetty muuten ennallaan, mutta sen grafiikat on kiillotettu nykypäivän standardeita vastaavalle tasolle. PlayStation 5:llä peli pyörii näyttävällä 4K-tarkkuudella ja sulavalla 60 fps ruudunpäivitysnopeudella, eikä konsoliversion kanssa tullut vastaan teknisiä ongelmia läpipelauksen aikana.

Yli kymmenen vuotta vanhaksi peliksi alkuperäinenkin Alan Wake näyttää vielä kohtuullisen hyvältä. Remasteroinnin myötä Alan Wake menisi jo melkein nykyhetken pelijulkaisusta, joskin itse Alanin kasvojen animaatiossa on havaittavissa häiritsevää outoutta. Lisäksi osa Alan Wake Remasteredin muistakin animaatioista on vielä hieman nykiviä.

Sen sijaan Alan Waken kamppailu alkaa näyttää ikääntymisen merkkejä. Pelissä Alanin tulee ensin puhdistaa pimeys vastaan kävelevistä kauhuista taskulampulla, valoraketilla tai muilla avuilla. Valohoidon jälkeen perään laitetaan vielä lyijyä, kunnes pimeyden palvelijat haihtuvat kirjaimellisesti savuna ilmaan.

Siinä missä Controlin kamppailu kehittyi tarinan edetessä pelaajan käyttöön saamien kykyjen ja aseiden myötä, ei Alan Waken räiskintä oikeastaan muutu miksikään pelin edetessä. Asevalikoima on hyvin rajallinen, eikä Alan Wakessa ole lainkaan minkäänlaisia erikoiskykyjä.

Valotusta ja ammuntaa vuorotteleva räiskintä alkaakin pidemmän päälle puuduttaa, varsinkin kun kamppailukohtauksia tuntuu tulevan vastaan lähes joka nurkan takana. Remedy olisi voinut tuunata kamppailua hieman modernimpaan suuntaan remasteroinnin yhteydessä, tai edes vähentää filleriltä tuntuvien taistelukohtausten määrää.

Varsinkin loppua kohden tekisi usein mieli painaa kamppailut kokonaan ohittavaa skippausnappulaa, mikäli sellainen olisi olemassa, jotta pelin juonta pääsisi ahmimaan nopeammin.

Alan Waken parasta antia on nimittäin edelleen sen Twin Peaksista ammentava painajaismainen tarina, jonka pimeät lonkerot uppoavat suoraan pelaajan aivoihin. Remedyn tarinankerronta hohtaa edelleen timanttisena, eikä remasterointiin sisältyvien kahden lisäosan kanssa noin 12 tuntinen seikkailu päästä pelaajaa otteestaan missään välissä. Varsinkin pelin viimeisillä metreillä tiivis tunnelma juurruttaa pelaajan ruudun ääreen lähtemättömän tiukasti.

Tarinan läpäisyn jälkeen kaipuu toivottavasti jo kehitteillä olevaa Alan Wake 2:ta kohtaan on jälleen huipussaan. Täytyy toivoa, että Alanin tarina saisi jatkoa mahdollisimman pian.

Alan Waken remasterointi on kokemisen arvoinen pelijulkaisu sekä pelin alkuperäisille faneille että niille, joilta Alanin seikkailut ovat entuudestaan jääneet kokematta. Pelin kamppailu on edelleen turruttavaa, mutta se ei onneksi estä nauttimasta Bright Fallsin synkkiä salaisuuksia penkovasta tarinasta.

ALAN WAKE REMASTERED

Arvosana: 3,5/5

”Alan Waken remasterointi päivittää pelin graafisesti nykyajan tasolle, mutta räiskinnän ikä näkyy vielä läpi.”