Uusimmat

Arvostelu Upealta näyttävä Forza Horizon 5 on yksi kaikkien aikojen parhaista ajopeleistä

Kuva: © Xbox

18.11.2021 21:30 Ilari Hauhia

Forza Horizon 5 on kenties kaikkien aikojen paras ajopeli. Se näyttää upealta ja ajaminen on aidosti hauskaa.


Julkaisupäivä: 4.11.2021
Studio: Playground Games
Julkaisija: Xbox Game Studios
Saatavilla: PC (testattu), Xbox Series X|S, Xbox One
Pelaajia: Yksi tai useita, riippuen pelimuodosta
Ikäraja: 3
Peliä pelattu arviota varten: noin 10 tuntia


Forza Horizon 5 vie pelaajat ja Horizon-ajofestivaalin Meksikoon, laajimmalle pelialueelle koko pelisarjan historiassa. Jo pelin alkuminuuteilla päästään maistamaan Meksikon eri puolia, kun pelaaja tiputetaan lentokoneesta upeiden autojen kera vuorotellen vaihteleviin ympäristöihin. Alkuintro vie sorateille, asfaltille, vuoren rinteille, viidakkoon ja keskelle aavikkomyrskyä, ja kyseessä on vasta pientä esimakua siitä, mitä koko pelillä on tarjota.

Forza Horizon 5:n avoin maailma tarjoaa puhtaan kisailun lisäksi laajan valikoiman vaihtoehtoisia ajotehtäviä, kuten stunttikilpailuja, ja mukana on jopa eräänlainen battle royale -pelimuoto. Myös puhdas huviajo pelkistä kauniista maisemista nauttien on tietysti mahdollista.

Meksikon erilaiset olosuhteet vaativat luonnollisesti erilaisia ominaisuuksia käytössä olevalta autolta, mutta kaikeksi onneksi valinnanvaraa on enemmän kuin riittävästi. Forza Horizon 5 tarjoaa nimittäin yhteensä yli 500 upeaa autoa, ja joukosta löytyvät kaikki autofanien unelmamenopelit.

Forza Horizon 5 ajamista sateella

Listalle kuuluvat muun muassa sähköinen Porsche Taycan Turbo S, uskomatonta vauhtia kiitävä Mercedes-AMG ONE -superauto, valtava avolava-auto Ford Super Duty F-450 sekä vaikeissakin olosuhteissa etenevä Ford Bronco Badlands -maasturi. Myöskään Porsche 911:n kaltaisia klassikoita tai BMW Isetta 300 Exportin tyylisiä vuosikymmenien takaisia erikoisuuksia ei ole unohdettu.

Laajan autovalikoiman lisäki Forza Horizon 5 päästää pelaajat vielä kustomoimaan menopelejä omaan makuun sopiviksi erilaisilla tuunausosilla. Näin jokainen virtuaaliautoilun ystävä voi rakentaa itselleen todellisen unelmien nelipyörän.

Jo Forza Horizon -sarjan edellinen osa teki autoilulle runsaasti kunniaa grafiikoillaan, mutta Forza Horizon 5 onnistuu ottamaan vielä massiivisen loikan eteenpäin. Mikäli pelikoneesta löytyy uusinta rautaa, voi suorituskyvystä ottaa kaiken ilon irti vääntämällä kaikki silmäkarkkia lisäävät namikat kaakkoon ultra-asetuksilla. Tällöin peli näyttää graafisesti henkeäsalpaavan upealta ja realistiselta.

Forza Horizon 5 viidakossa

Kokonaisuus on kuitenkin optimoitu hyvin, eikä Forza Horizon 5:stä nauttiminen vaadi välttämättä aivan uusinta rautaa. Peli näyttää kauniilta myös korkeilla ja keskimääräisillä asetuksilla, jolloin peli pyörii myös kuolevaisten kukkaroista löytyvillä pennosilla hankittavilla pelitietokoneilla.

Grafiikan ohella myös Forza Horizon 5:n äänimaailma toimii hienosti. Moottorien jyrinä toistuu kuulokkeisiin komeasti, ja myös ympäristön äänet, kuten vaikkapa hiekkamyrskyn pauhu, tekevät kokemuksesta hyvin immersiivisen.

Mikä tärkeintä, on itse Forza Horizon 5:n pelaaminen todella hauskaa. Ajaminen on juuri sopivan tasapainoinen yhdistelmä realismia ja arcademaista kaahausta, joka on nautinnollista sekä ajopelien veteraaneille että uudemmille tulokkaille. Peli ottaa itsensä juuri sopivan tosissaan, yhdistellen riemukasta ja vapaamielistä ajelua realistiseen ajotuntumaan.

Forza Horizon 5 hiekalla

Kokonaisuudessaan Forza Horizon 5:stä on vaikea keksiä pahaa sanottavaa. Kyse on heittämällä parhaasta avoimen maailman ajopelistä, mitä on koskaan tehty. Samalla Forza Horizon 5 on yksi vuoden parhaista pelijulkaisuista, johon voi upottaa kyllästymättä kymmeniä tai jopa satoja pelitunteja.

Mikä parasta, peli löytyy myös Xbox Game Passin valikoimasta, joten pelaamaan pääsee ilman kovin suurta investointia. Joskin mikäli peli pääsee koukuttamaan kunnolla, voi työpöydälle innostua hankkimaan yllättävän nopeasti ratin ja polkimet, jotka sitten kurittavatkin kukkaroa kerralla hieman enemmän…

FORZA HORIZON 5

Arvosana: 5/5

”Forza Horizon 5 on täydellisyyttä hipova ja graafisesti äärimmäisen vaikuttava avoimen maailman ajopeli.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat