E.T:tä etsimässä – kadonneen aarteen metsästäjät tonkivat tunkiota

28.04.2014 19:36 | Jukka O. Kauppinen

Yksi peli- ja tietotekniikkabisneksen huikeimmista myyteistä todistettiin männä viikonloppuna sataprosenttisen todeksi, kuten Juho Anttila jo ehtikin uutisoimaan:

”Pelialalla liikkuu paljon myyttejä ja legendoja, joiden todenperäisyydestä ei voida olla aivan sataprosenttisen varmoja. Moni muistaa esimerkiksi Atarin E.T.-lisenssipelin, joka floppasi niin pahasti, että julkaisija päätyi lopulta hautaamaan monta miljoonaa myymätöntä pelikasettia autiomaahan Uuteen Meksikoon.

Tarinan todenperäisyyttä on epäilty moneen kertaan, mutta eipä tarvitse epäillä enää. Aiheesta dokumenttielokuvaa kuvaava ryhmä on nimittäin aloittanut kaivaukset pelikasettien löytämiseksi ja tulostakin on tullut. Autiomaasta toden totta löytyy E.T.-pelikasetteja.

Eivätkä pelimodulit ole suinkaan Microsoftin juoni, vaan peliyhtiö tuli projetiin mukaan vasta sen myöhemmässä vaiheessa rajoittajan ja tiedottajan roolissa. Alkujaan haudattujen pelien myyttiä ryhtyi tutkimaan kaksi elokuvatuotantoyhtiötä, Fuel Entertainment ja LightBox Entertainment, jotka saivat paikallisen jätealan yrittäjä Joe Lewandowskin kanssa yksinoikeuden E.T.-pelien haudaksi epäillyn jätehaudan tutkimiseen.

Legendan mukaan Atari hautasi vuonna 1982 hirvittäväksi kaupalliseksi munaukseksi osoittautuneen E.T.-pelin myymättömät modulit Yhdysvaltoihin New Mexicon osavaltiossa sijaitsevalle kaatopaikalle. Tarinan mittasuhteet ovat kaikessa käsittämättömyydessään niin hurjat, että vaikka tarinaa onkin pidetty yleisesti totena, niin se on samalla asettunut luokkaan ”luultavasti totta mutta voi olla vähän taruakin seassa.”

Peliveteraanien iltanuotioilla kerrotuissa tarinoissa autiomaahan on kuopattu tuhansia, satojatuhansia tai ehkä jopa miljoonia pelikasetteja. Samalla Atarin muistellaan hävittäneen myös muuta myymätöntä varastoaan, dokumentteja, pelikoneiden prototyyppejä ja rekkakaupalla pelikabinetteja. Ja kuten kuvista näkyy, löytyy maan uumenista muutakin kuin E.T.-pelejä! Jos hyvin käy, sieltä saattaa löytyä huikeita aarteita!

Tarina ei ole kuitenkaan pelkkä kertomus yhden ainoan pelin kaupallisesta tuhosta. Se on myös tarina maailman suurimman pelitalon yhtäkkisestä tuhosta ja kokonaisen teollisuudenalan romahduksesta.

Dome palaa aiheeseen läpipäivinä!

Kuvat: Microsoft

 

 

Lisää aiheesta

Alienin ja E.T.:n ”isä” kuoli viikonloppuna 

Autiomaahan dumpatut E.T.-pelikasetit kaivetaan esille luvallisesti

Tiesitkö tämän: E.T. on osa Star Wars -elokuvien maailmaa ja vieläpä jedi! Tässä todisteet

Yksi tunnetuimmista pelimyyteistä osoittautui paikkansapitäväksi