UUSIMMAT

Ei, väkivaltaiset videopelit eivät aiheuta väkivaltaista käytöstä

23.01.2018 17:01 | Muropaketin toimitus

Uuden tutkimuksen mukaan väkivaltaisilla peleillä ei ole yhteyttä väkivaltaiseen käytökseen.

Väkivaltaisten videopelien aiheuttamat seuraukset ovat olleet tieteellisten tutkimusten kohteena lähes yhtä pitkään kuin pelejä on ollut olemassa. Eräs tuore tutkimus on selvittänyt aiheuttavatko väkivaltaiset pelit pelaajissa väkivaltaisia tuntemuksia. Lopputulos: ei aiheuta.

Yorkin yliopisto julkaisi kahden eri tutkimuksen tulokset, joihin osallistui yhteensä lähes 3000 henkilöä. Tämä on merkittävästi suurempi määrä kuin mitä videopelitutkimuksiin yleisesti ottaen osallistuu.

Tutkijat kokeilivat tuottaako realistisesti käyttäytyvää sotilasta vastaan taisteleminen korostunutta väkivaltaisuuden tunnetta. Tutkimuksen toisessa osiossa testattiin vaikuttavatko realistiset grafiikat tai animoitu väkivalta tilanteeseen.

Kokeeseen osallistujat pelasivat ensiksi väkivaltapeliä, jonka jälkeen heidät pantiin selvittämään sana-assosiaatiotehtäviä. Tulokseksi tuli, etteivät äärimmäisen realistista väkivaltaa ja väkivaltaista käyttäytymistä esittelevät pelit aiheuta väkivaltaisuuden tuntemuksia pelaajissa. Sen sijaan realistisen väkivaltaisia pelejä pelanneilla havaittiin aggressiivisuuden alenemista verrattuna heihin, jotka pelasivat vähemmän realistisesti käyttäytyviä tietokoneen ohjaamia vastustajia vastaan.

Kokeissa käytettiin niitä varten tehtyä ensimmäisen persoonan räiskintäpeliä. Sen tarkoitus oli esittää väkivaltaa mahdollisimman avoimesti. Pelin päämääränä oli tappaa niin monta vihollistaistelijaa kuin mahdollista.

Muropaketin uusimmat