Uusimmat

Fallout 4 ilmestyi – miten fanit reagoivat?

11.11.2015 11:00 Jukka O. Kauppinen

Vuorokausi on toki lyhyt aika reagoida mihin tahansa peliin, saati massiiviseen, järkälemäiseen roolipeliin. Omat kokemukseni PlayStation 4 –version parissa ovat olleet tähän mennessä oikein positiivisia ja nautinnollisia, joskin esimerkiksi craftaus tarvitsee selvästi vielä päivitystä.

Vaan miten murokansa on viettänyt ensimmäisen vuorokautensa?

 

Otin parin tunnin tyypit pelistä tuossa ja hyvältä vaikuttaa. Ampuminen on hauskaa ja ainakin ensalkuun tarina vaikuttaa hyvältä. En jaksanu erityisesti miettiä noita perkkejä yms vaan räimin pojoja mihin huvitti. Ainut ongelma tähän mennessä on, että subtitlet on ihan hanurista. Ensinnäkin ne näyttää kerralla koko dialogin siinä ruudulla mikä tekee sen tekstin lukemisesta helvetin hankalaa ja toisekseen jo pariin otteeseen jäätynyt ne tekstit siihen ruudulle.

Gagarin

 

Kah. Dialogi on ainakin kuin harhaisen narkkarimummon heittelemät Questit höyrypäissään. Vahvaa tarinankerrontaa ja vahvaa tunnetta. Viva Bethesda.

Nyt olen lähemmäs viisi tuntia pelannut ja päällimmäiset mietteet on, että miten helvetista tuosta tarinasta ja dialogista on saatu niin ontto, tunteeton ja satunnaista myötähäpeää aiheuttava. Myös mietteet: ”Kuka ymppäsi Simsin tähän?” (Luulisi nys saatn, että porkkanan istuttaminen onnistuisi joltakin muultakin) ja ”Missä helkkarissa on skillsit ja miksi?”, ”Miksi nämä kontrollit ovat säälittävät PC:llä?”: Craftaamisessakin tarvitaan painaa vuoroin esciä, vuoroin entteriä, välillä E:tä, toisinaan R:ää ja silloin tällöin jopa käytetään hiirtäkin, joskus toimii jossakin rulla ja toisinaan sitten taas ei.

Ihmettelen oikeasti joitakin yliylistäviä arvosanoja, joita tämä peli on saanut. Pelkkä nimi ja maailma antaa niin paljon anteeksi, mutta eihän tämän tässä bugisessa ja pahoinvoivassa muodossaan pitäisi kauheasti kehuja ansaita – ainakaan kriitikolta. Fallout 3:n jälkeenkin(!) mentiin iso askel kohti Arkadeshooteria ja Simsiä… Kai se on sitten hyvä juttu, kun tuo taistelu ja mm. sen ”fast strafe ilman kunnon animointia” on tehty niin ihanan nautinnolliseksi, etten usko enää koskaan pelaavan esim. CODia.

Ei sillä, ettenkö tätä tulisi pelaamaan ja paljon. Ei vain kohtaa minun näkemystäni siitä minkä ”Fallout” pitäisi olla pelinä.

nom_de_plume

 

Nyt 10h jälkeen voi kyllä sanoa, että ei tämä kyllä Fallout peliltä tunnu. Kolmosessa ja NV:ssa oli sitä Falloutin tuntoa. Lisäksi tuota hahmonkehitystä on tyhmennetty jostain syystä. Miksi se piti poistaa jossa lisättiin statseja esim. small guns / big guns / sneaking / speech? Miksi en voi heittää granaatteja V.A.T.Sissa (olen räjähde-expertti!)

Positiivisena puolena on craftaus ja se, että joka ikistä tavaraa tarvitsee. Nyt voi tehdä uusintakierroksen johonkin putsattuun paikkaan tyhjällä inventaariolla ja kerätä kaikki krääsä mukaan ja sitten storettaa ne workbenchiin jossa ne pysyy tallessa. Tuosta huonona puolena se, että mitään ”weapon” krääsää et voi craftaa ellei ole charisma 6. WTF?! Ei tuota alun kylää oikein jaksaisi tehdä koska en saa edes kemistin settejä sinne! Nyt minun pitää kuljettaa sitä krääsää kahteen paikkaan riippuen haluanko rakentaa aseita vai granaatteja.

Noh kyllä tähän varmaan se ~150h uppoaa vaikka LÄHELLEKKÄÄN sitä Skyrimin tuntoa ei päästä. Muistan miten joka paikka oli vain ”skyrim, skyrim, skyrim” kun peli ilmestyi. Jotkut kertoi, että voi ajatella kuin skyrimiä koulussa / töissä ja heti kotona pelailla uneen asti.

Helppoheikkinen

 

Aika hidas alku tuossa on, ja vähän jotenkin outo. Tekee mieli vaeltaa, mutta samalla tuntuu ettei se kannata. Joten sitten sitä tekee niitä questeja mitä on saatu ja suoraan vaan kohti suorituspaikkaa.

Vasta nyt, vajaa 20h pelattu, questilogi on huomattavasti täydempi ja vaihtoehtoja suunnalle on useampi, alkaa vanha Fallout-fiilis nousta. Kyllä se siitä..kun vaan pääsis noista lukuisista bugeista eroon.

Leranch

 

Melkonen Bugi-kasa se on tämäkin iso julkaisu (niinkuin BO3:kin), 2 tunnin aikana pari kaatumista, jumitan joka tietokoneen ääressä, se ekan kaupungin raiderihyökkäys ihan sekaisin, ukkoja seiniin juuttuneina, ääni kuuluu kuitenkin vierestä, tuliaseet laulaa edelleen kadulla vaikka kaikki pistin hengiltä, yksi saven loadaus teki sen, että äijä leijui paikoillaan vaan ilmassa jne…taitaa olla melkoinen päivitysurakka edessä Bethesdan pojilla ja tytöillä :)

By the way, siirryin tunnin jälkeen xbox-ohjaimeen, hard-vaikeustaso on näppiksellä ainakin vielä turhankin helppo, ohjaimella on rento pelata ja hieman haastavampi myös osua, ainakin ilman VATSIA.

madmaxmel

 

^^ komppaan. Alku tuntui imo. oikeesti fallout tyyliseltä. Kaikki tavarat vähissä, turpaan tulee helposti jne. Sellaista postapocalyptista menoa parhaillaan, ns. orpo olo vaeltaa menemään. Kyllä se siitä sitten aukesi kanssa, nyt 17h sisässä ja kaikkea päässyt kyllä puuhaamaan. Huumori ehkä huvittavinta mitä on hetkeen näkynyt peleissä kyllä. Kahvi ja huumori mustana, ja sitähän riittää. :kahvi:

BitchAssBullshit

 

No voi helvetti. :D Kävin jossain nuotion ääressä rupattelemassa merchantille ja aattelin paistella siinä samassa parit salisbury steakit kun oli kokkausasema käytettävissä. Eli ei muuta kun power armorista ulos ja pihvit tulille. Käännyin takasin ympäri ja toi merchantti oli ottanut minun power armorin itselleen päälleen. Koitin jutella vielä niin merchantti totes vaan ”I have never felt this good in my life!” käheellä power armor -äänellä.

Kepei

 

Tämä peli ei kyllä ansaitse Fallout nimeä. Casuallout? Far Out?

Ei paljon ole positiivista sanottavaa. Ukot bugaa, hahmot on 14 vuotiaiden keksimiä, juoni ja käsikirjoitus parhaimmilla salkkaritasoa, RPG-elementtejä ei ole edes sitä vähää mitä kolmosesta. Lähinnä tuntuu, että tämä on Fallout 3: Casual FPS Game Mod DLC, joka laitettiin kokoon tämän vuoden aikana kun Bethesdalla alkoi tuntumaan että rahat loppuu. Kiireellä kun tekivät niin kai nuo taitojututkin piti jättää pois…

Season pass jää hyllyyn ja harmittaa se, etten myynyt pois tätä peliä pois, kun ilmaiseksi sain, vaan itse lunastin.

Suosittelen 15-vuotiaille, niille joiden mielestä Fallout 3 oli sarjan paras peli sekä niille, joilla ei ole yhtään mitään muuta pelattavaa ja haluaa upottaa 100h sandboxiin.

Oikeiden Fallouttien faneille sanon, että sormet ristiin että Obisidian tekee vielä Falloutteja. En tiedä kauanko tämän läpi peluuseen menee, mutta suosikkipelisarjaani suurinpiirtein raiskataan 90% ajasta kun tätä pelaa. Pahalta tuntuu ja pelaan läpi, että voin valittaa ja haukkua lisää.

Finnplayer

 

Ja craftausvinkki:

Tuosta craftauksesta muuten iso vinkki!

Aina kun tuotte junk-tavaraa tukikohtaan niin kannattaa heittää ne maahan ja mennä siihen rakennustilaan ja sitten siitä scrapata kaikki yksitellen. Näin saat jokaisen osan talteen 100% varmuudella. Jos teillä on vaikka kultakello ja rakennatte jotain mikä vaatii vieterin niin se kulta menee täysin hukkaan siinä rakennusvaiheessa ja katoaa. Tämä siis jo tehdään niin, että alkaa rakentamaan kun inventory on täynnä junk-kamaa. Jos olette scapannut kaikki niin teillä on pelkät raaka-aineet varastoituna workbenchiin ja sitten niistä kuluu täsmälleen ne osat jotka kuuluukin.

Helppoheikkinen

 

Osallistu keskusteluun: MuroBBS, Fallout 4 (PC, Xbox One, PS4)

 

 

Massiivisen roolipelin maailmaan sukeltaminen toki ottaa aikansa, joten lienemme kaikki vähän viisaampia joskus viikon, parin päästä. Eniten ongelmia näyttäisi olevan PC-pelaajilla, jotka puukottavat pelin asetukset rikki ja luovat näin ihan omia bugejaan. Mutta kyllähän Bethesdan pelimoottorissakin on yhä edelleen omat, perinteiset ongelmansa. Konsolipelaajilla tuntuisi olevan toistaiseksi helpompaa, bugeja on vähemmän, peli pyörii vakaasti ja pelaaminen sujuu. Tosin ensimmäisten modien ja puukotusten astuessa kuvaan konsolikansa jää hetkeksi vaille virityskivaa, mutta Bethesda on luvannut julkaista viralliset modaustyökalut ensi vuoden puolella. Niillä tehtyjen viritysten pitäisi toimia kaikilla alustolla.

 

Lisää Fallout 4:stä Domen videoilla:

Fallout 4 –pelivideot @ Domen videokanava

Fallout 4 – ensimmäiset tunnit tulevaisuudessa

Fallout 4:n Pip-Boy on näppärä ilmaislisuke [spoiler]