UUSIMMAT

Halpapelisaitti G2A:n ja TinyBuildin vääntö saa koomisia piirteitä

23.06.2016 19:00 Miikka Lehtonen

Kuten Domessakin pari päivää sitten uutisoitiin, TinyBuild ja pelien CD-avaimia jälleenmyyvä G2A-saitti ovat päätyneet tukkanuottasille. Tapahtumat ovat sittemmin kehittyneet ja saaneet sen verran tragikoomisia piirteitä, että asiaa on ehkä syytä jatkokäsitellä.

Kuten Domen Jukka O. Kauppinen pari päivää sitten uutisoi, pieni indiepulju TinyBuild nosti tapetille asian, joka on puhututtanut kulisseissa monia jo pitkään: avaimia jälleenmyyvät saitit. TinyBuild syytti suoraan suosittua avainmyyntisaitti G2A:ta siitä, että tämä on myynyt varastettuja CD-avaimia TinyBuildin peleihin, ja täten vienyt 450 000 taalaa tuottoja heidän taskustaan.

Väitteiden mukaan G2A ei ole itse pöllinyt toki avaimia, vaan pikemminkin sallinut jonkun myydä kauttaan avaimia, jotka oli hankittu varastetuilla luottokorteilla ja sitten myyty pilkkahintaan eteenpäin. Tiettävästi tämä on suosittu tapa pestä rahaa, sillä periaatteessahan G2A:n tai muiden vastaavien saittien kautta myydyt avaimet ovat ”puhdasta” rahaa, vaikka sitä ei saakaan kuin joitain kymmeniä senttejä euroa kohti. Voittoa sekin, ja laillista. Sekä hankalasti jäljitettävissä.

G2A vastasi TinyBuildin haasteeseen ja ilmoitti, että he olivat jo aiemmin keskustelleet firman edustajien kanssa tapauksesta ja sen käsittelystä, sekä luvanneet, että jos TinyBuild toimittaa heille listan varastetuista avaimista, he vertaavat sitä omiin tietokantoihinsa ja syyllisten löytyessä tekevät asialle jotain. TinyBuildille tämä ei kelvannut syistä, joita emme tienneet aiemmin. G2A antoi TinyBuildille 72 tuntia aikaa vastata haasteeseen, ”tai muuten”.

Tämä taas sai aikaan uuden vastauksen TinyBuildilta, jossa sanottiin että näin ei sitten muuten olla tekemässä, koska — muun muassa — he eivät halua luovuttaa listaa mistään avaimistaan, edes varastetuista, TinyBuildille. Implikaatio oli, että he eivät luota G2A:han sen vertaa, etteivät nämä sitten vain suoraan pistäisi avainten listaa myyntiin saitillaan. Tätäkin vastausta saatettiin ”tai muuten” -saatteen kanssa, selvästi G2A:n reaktiota pilkaten.

On todettava, että ymmärrän tavallaan molempia tahoja asiassa. TinyBuildin väkeä varmasti hatuttaa aika tavalla se, että joku tienaa heiltä hankituilla avaimilla, joista pelin julkaisija ei ole saanut rahaa joko lainkaan (jos avaimet on hankittu varastetuilla luottokorteilla, jolloin rahoja ei ole tietenkään oikeasti koskaan tilitetty, tai ne on peritty takaisin luottokorttifirmojen toimesta) tai vain pennejä, jos avaimet on hankittu esimerkiksi jonkin bundlen osana.

Kolikon toiselta puolelta taas löytyy se ikävä juttu, että ilman mitään todisteita ja listaa varastetuista avaimista, G2A:n on hankala lähteä tekemään asialle mitään. Saa olla aika naiivi ihminen jos kuvittelee, että pelijulkaisijat eivät käyttäisi jotain yleistä ”kiellä tämän pelin jälleenmyynti ilman todisteita, koska sen avaimet on varastettu” -palvelua kaikkien avaintensa jälleenmyynnin kieltämiseen, sillä vaihtoehto on heidän kannaltaan parempi: ostakaa täyteen hintaan tai olkaa ostamatta.

Samalla TinyBuildin vaatimukset ovat vähintään erikoisia, elleivät mahdottomia. En millään näe, miten heillä on esimerkiksi oikeutta säätää peleilleen jotain minimihintaa, jonka alle avaimia ei saa myydään mitään kautta eteenpäin, tai millä oikeudella he vaativat itselleen provikkaa G2A:n kautta myydyistä TinyBuildin peleistä. Jos suoranaiset rikokset jätetään pois laskuista, ei pelin julkaisijalla ole mitään oikeutta ottaa kaistaletta avaimesta, jonka vaikka minä (tai joku lukijoista) myy parilla taalalla eteenpäin saatuaan sen vaikka Humble Monthly Bundlessa ja kokeneensa sen itselle turhaksi. Jos se, että joku on saanut avaimen penneillä Humble Bundlesta tai jostain sen miljoonasta kopioijasta on niin iso ongelma, se on keskustelu, joka TinyBuildin pitäisi käydä bundle-maakareiden kanssa.

Ratkaisua ei näytä olevan tulossa, sillä kumpikaan tahoista ei tunnu olevan halukas tulemaan tippaakaan toista vastaan, joten eivätköhän nämä tukkanuottaset vielä jatku jonkin aikaa.

Keskustelua asiasta voi seurata esimerkiksi oheisen Reddit-keskustelun kautta. Siellä on kommentoimassa muun muassa TinyBuildin toimitusjohtaja.

Lähde: Reddit